WordPress Templates

Friptura de ied la cuptor

O reteta din Tara Bucatelor
By Alice Ciobanu

Friptura de ied la cuptor e o reteta savuroasa si zau ca o friptura mai frageda si mai suculenta nici nu am gustat vreodata :). Este o reteta pe care am preparat-o la Pasti si este prima data cand am bibilit, gatit si savurat o asemenea firiptura din asa materie prima. Am vrut sa avem miel de Pasti, dar nu stiu cum de am reusit ca am avut ied in loc de miel si unul de cea mai buna calitate, luat direct de la Ferma Caprele Irinucai. Pentru asa preparat am avut si un ajutor de nadejde, perfect aromat, venit tocmai din  Israel, un minunat condiment pentru carnita asta: Baharat – pe numele lui. Si pentru asta trebuie sa ii multumesc  dragei mele de Mony 🙂

Ce vreau sa va mai spun este ca friptura de ied la cuptor e o alternativa mult mai buna si mai sanatoasa decat friptura de miel. Carnea de ied nu are  vreun gust specific pronuntat (cum are mielul), e mai curata, mai alba si mult mai saraca in calorii si colesterol si asta pentru ca iedul nu asimileaza grasimea in muschi cum se intampla in cazul vitelului sau al porcului, ci doar in exterior, facand ca aceasta sa fie eliminata prin taiere.

Dar sa povestim despre aceasta friptura de ied  la cuptor care se pregateste cu o zi inainte si se coace slow intr-un cuptor incalzit bine.

Friptura de ied la cuptor

Ingrediente pentru reteta de Friptura de ied la cuptor

  • 2 pulpe de ied, taiate bucati

pentru bait ( marinat)

  • ulei de masline
  • 1 pahar de vin alb
  • o ramurica de rozmarin
  • 2 lingurite baharat
  • 1 lingurita sare
  • zeama de la 1/2 lamaie

pentru copt ne mai trebuie doar un pahar de vin rosu si putintica apa rece

Friptura de ied la cuptor

Mod de preparare pentru reteta de Friptura de ied la cuptor

Mai intai trebuie sa pregatim carnita de ied. Asa ca o spalam, o stergem bine cu prosopele din hartie ambsorbanta si o punem intr-un bol incapator.  Amestecam uleiul de masline cu sare si baharat. Turnam acest amestec peste canea de ied, adaugam zeama de lamaie, vinul alb si rozmarinul. Frecam bine carnea pe toate partile cu acest amestec. Acoperim cu folie si dam la frigider pana a doua zi. Intre timp mai scoatem bolul de la frigider si mai aplicam acestei carnite baituite cate un masaj aromat.

Incalzim cuptorul si pregatim o tava potrivita. Luam fiecare bucata de carne, o crestam pe langa os si o asezam in tava. Turnam peste  zeama lasata de bait, un  pahar de vin rosu si  nitica apa rece. Acoperim cu folie si dam la cuptor o ora, la foc moale. Scoatem apoi folia si mai lasam o jumatate de ora pana se rumeneste pe toate partile.

Delicios de bun! Fraged si suculent. Aromat! Noi am servit friptura de ied la cuptor cu mazare si morcov sotate usor in unt. Simplu!

Pofta buna la Friptura de ied la cuptor!

Friptura de ied la cuptor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.