Crenvursti mumii
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Ne apropiem de Halloween si, ca in fiecare an, incercam retete noi, haioase si care sa ne faca sa ne distram in seara cu pricina. Anul asta ne-am propus sa facem chiar mai multe mancaruri haioase, speciale pentru halloween si vom face si cateva decoratiuni, pe langa clasica operatiune de sculptat dovleci. Si va voi povesti apoi ce si cum a fost, tot aici pe blog. Am „copt” o listuta cu cateva deserturi haioase, niste chestii sarata, o pizza cu fantomite, niste prajituri, clasicele palarii de vrajitoare si degete de vrajitoare. Dar de departe Miruna s-a distrat cel mai tare invelind crenvurstii in aluat si transformandu-i in niste mumii delicioase. Va dau astazi „secretul” unor crenvursti in aluat care ii vor face si pe cei mai smecheri copii sa ii manince: crenvursti mumii. Poate va dau si eu macar o idee sau doua de distractie.
Stiu ca unii stramba din nas cand aud de „sarbatorile de import” si mai ales de halloween… sarbatoarea draceasca, morti vii, umblatori, vampiri si alte chestii infricosatoare, ba chiar oculte. Insa nici ca imi pasa si ne distram de fiecare data cu mult elan. Pentru ca trebuie sa traiesti cu mintea deschisa, nu cu capul plecat, trebuie sa visezi si sa te redescoperi, sa lasi loc liber imaginatiei, povestilor, basmelor chiar si micilor mostri care salasluiesc „sub pat”. Pentru ca altfel o sa traim supusi, spasiti si rusinati ca am cercetat si-am savurat marul, ne vom retrage in pesteri si vom continua sa credem ca exista raiul in ceruri si iadul pe pamint, ca inca exista dracii care dantuiesc in jurul unei oale mari cu smoala si un barbos ce se plimba prin cer, incruntat si rau, pedepsindu-ne cu molime. Stiu ca exista heateri in fiecare „credinta”, dar parca heaterii ultraortodoxi is si mai presus de ceilalti hateri, ca de altfel deasupra noastra a tuturor… dar ce sa facem, intelesul adevarat al dogmelor nu-i pentru tot muritorul de rand… Iar noi credem ca taria si credinta sta in fiecare din noi, ca omul singur s-a ridicat prin propriile-i puteri si ca poti ajunge oriunde iti doresti crezand in tine si in puterea mintii tale. Si ca sa fac pe plac touturor e o vorba care spune: Dumnezeu iti da, dar nu iti pune si in traista…
Si ca sa revenim intr-o cheie optimista, sper sa luati fiecare „sarbatoare” fix asa cum ii e rolul: sa va distreze si sa va umpleti de buna dispozitie alaturi si impreuna cu cei mici… pentru ca timpul merge inainte, evoluam si trageti o ocheada si pe lista tarilor care’s acolo sus… si-apoi veti intelege…
Ingrediente pentru reteta de Crenvursti mumii
pentru aluat:
- 200 gr faina de grau tip ooo
- 100 gr unt 80% grasime
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 1 ou
- cateva linguri de apa rece
10 crenvursti din carne de curcan
1 galbenus pentru uns
Mod de preparare pentru reteta de Crenvursti mumii
Mai intai preparati aluatul si lasati-l pe cei mici sa o faca. Astfel ca intr-un bol amestecati faina cu sarea si zaharul si untul rece. Amestecati cu degetelele pana ce untul devine faramite si totul se transforma ca o compozitie de biscutiti faramitati. Adaugati oual si doua linguri de apa rece. Incepeti sa strangeti compozitia intr-un loc, sa formati un tot unitar, un aluat ferm si usor elastic. Daca e nevoie mai adaugati cate o lingura de apa rece. Dati aluatul la frigider, invelit in folie, pentru o jumatate de ora.
Incingeti cuptorul la 200 grade.
Scoateti aluatul de la rece si intideti-l cu sucitorul pe planseta infainata, in foaie subtire de 0.5cm. Taiati fasii lungi, cu rotita de taiat aluat sau roata pentru pizza, fasii de 1cm latime. Luati cate un crenvursti si rulati fasiile in jurul lui, lasandu-i putin loc liber sus pentru a putea desena ochii inspaimantatori ai mumiei 🙂
Cam asa arata un crenvursti mumie. Asezati-i in tava de copt, aranjata dinainte cu hartie de copt. Ungeti-i peste tot cu galbenus de ou spart in doau linguri de lapte rece si un strop de boia de ardei dulce ( optional pentru culoare). Dati tava cu crenvursti mumii la cuptor, la 180 grade, si coaceti pentru 35-40 minute.
Lasati-i sa se raceasca inainte de a va infinge dintii in ei 🙂 si nu inainte de ale desena cate doi ochisori rosii si inspaimantatori de draguti cu niste ketchup dulce sau picant ( dupa preferinte). Asta-i tot si veselia cat casa de mare. V-am pregatit cateva retete haioase pentru inspaimantatoarea sarbatoare de halloween si le voi livra aici una dupa alta. Voi pregatiti ceva special pentru halloween?
Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube.
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc!
Lasă un răspuns
Chiftele cu sos de rosii si linte
One Response to Crenvursti mumii
Despre sărbători importate am tot vorbit, despre tradiţii şi superstiţii a tot vorbit. Nu-i locul aici să detaliez, dar ştii bine că nu-s aşa de închis într-un perioadă în care lumea nu cerceta noul de frica un vechi încă neînţeles.
Ei, altfel vorbind, eu sunt greu de speriat, nici măcar cu o tavă din crenvurştii pregătiţi de tine nu m-aş speria, am curaj să probez. 😀