Supa de rosii cu orez
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Toamna imi place sa merg sa culeg cateva rosii din gradina, sa le pun intr-o tava si sa le dau sa se incalzeasca la cuptor. Mi se pare ca asa se pastreaza, ca intr-o cutie cu amintiri, toate aromele toamnei. Cam asa s-a petrecut de curand cand am pus la cuptor cateva rosii diferite, unele mai mari si mai grele, altele mici si rotunde, galbene si verzului, diferite arome si texturi. Peste toate am turnat ulei de masline, am presarat sare si cimbru uscat, am pus cateva boabe de piper rosu si un fir de busuioc. Supa de rosii cu orez e o supa care te transpune cu multi ani in urma in bucataria bunicii, trezit de aroma dulce-acrisoara a rosiilor proaspat culese. Supa de rosii cu orez facea bunica mea si tin minte ca dupa ce cocea rosiile un pic, le scoatea doar pulpa pe care o punea la fiert in putintica apa si mirodenii. Tin minte aragazul cu ochiurile arse si pe alocuri smaltul sarit de cati ani si fierturi trecusera peste el. Cu totii am crescut cu un astfel de aragaz in casa sau la bunici, si cred ca face parte din amintirile noastre legate de mancare. Intotdeauna era o cratita, o oala care fierbea, mereu cineva pregatea cate o tocanita sau o ciorba strasnica. Vremuri…
Dar ca sa revenim in timpul prezent, marturisesc ca uitasem de genul asta de supa de rosii cu orez, pana cand intr-o zi mi-a amintit o prietena draga. Pusesem pe Facebook o poza cu o tava plina de rosii date la cuptor si ea mi-a spus ca face supa de rosii asa si pune si orez. Combinatia orez-rosii a fost cea care a declansat amintirea oalei albastre in care fierbea bunica mea supa de rosii.
Iar acum incepe povestea cu ingrediente si imagini a acestui bol de supa de rosii cu orez.
Ingrediente pentru reteta de Supa de rosii cu orez
- 500 gr rosii
- 2 linguri ulei de masline
- un praf de sare
- 2-3 catei de usturoi
- 1/2 lingurita cimbru uscat
- cateva frunze de busuioc verde
- boabe de piper
- 50 gr orez
Mod de preparare pentru reteta de Supa de rosii cu orez
Spalati rosiile si uscati-le. Taiati-le in patru sau un doua, depinde de marimea lor. V-as sugera sa aveti rosii de diferite soiuri, rosii de gradina, cherry, rosii galbene, verzui, in orice caz rosii grase si carnoase, cu texturi si arome diferite.
Intr-o tava puneti o foaie de copt si apoi insirati rosiile pe intreaga suprafata. Din loc in loc puneti bucatele de usturoi. Stropiti cu ulei de masline si presarati sare, boabe de piper si cimbru uscat. Putin busuioc verde si dati totul la cuptor, la 180 grade pentru 30 minute. Nu uitati sa aveti cuptorul preincalzit inainte!
Scoateti tava de la cuptor si incercati sa dati jos pielita rosiilor. Atat cat puteti. Transferati totul intr-un bol, inclusiv zeama lasata si condimentele si cu ajutorul unui blender faceti-le pasta.
Puneti totul intr-o craticioara, impreuna cu o ceasca de apa si lasati sa dea unul, doua clocote. Adaugati in supa orez fiert simplu, doar cu un strop de sare.
Asta-i tot. E o supa delicioasa, calda si ideala pentru perioadele de post sau nu 🙂 E o supa crema mai lunga, mai diluata, dar ideala cu orez fiert simplu. Voi cum preparati supa de rosii?
Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube.
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc!
Lasă un răspuns
In vizita la Mika Boheme Atelier
One Response to Supa de rosii cu orez
Mănânc din asta deseori pe timp de vară, iar toamna, în zilele de post, e o binecuvântare. Nu folosesc mult orez, doar aşa, cât să-i dea o umbră de consistenţă, prefer să- simt gustul roşiilor la fiecare sorbitură. Câteodată mai pun şi doi-trei cartofi mărunţei, întregi (curăţaţi, desigur), pentru o pată de culoare galbenă într-o mare roşie şi gustoasă.
Am şi cimbru în curte, am şi busuioc, le folosesc din plin, dar cum am mai tot timpul şi leuştean verde, pun şi din el câteva frunze nu prea mărunt tocate, să simt gustul grădinii mult mai sănătos.
Fain ce ai gătit!