In vizita la Buniol
O poveste din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
„Sambata asta mergem la Buniol„, ii spun eu lui R. „Unde, mai? ce e aia?” imi spuse el dandu-si, evident, ochii peste cap, ceva gen: iar ma duce asta pe coclauri:) „O sa vezi! pune bateriile la incarcat, fa plinul la Logan si hai! Si nu uita cafeaua mea!”
Si uite-asa am ajuns intr-o sambata frumoasa, in vizita la Buniol acasa, tocmai la Topolita, jud. Neamt. Claudia Rugina e cea care sta in spatele povestii Buniol, impreuna cu parintii ei si care ne-au intampinat cu zambete si caldura. probabil ca asa suntem noi, urmasii lui stefan, binevoitori, veseli si calzi cu cei care ne trec pragul. Am mers in gradina cu rosii, in spatele casutei mici si cochete. O gradina de vis, asa cum ai vazut, probabil, in copilarie, la tara. O gradina micuta, randuita frumos cu rosii care mai de care, crescute bio. Povestea Buniol a luat fiinta in anul 2012, atunci cand „in timp ce invatam pentru examenul de intrare in barou, am poftit pentru o zi intreaga la suc de tomate portocaliu. Din acel moment, pasiunea mea pentru drept și cea pentru tomate au format temelia pe care Buniol a prins viata. Multe zile si provocari au trecut, multe carti au fost citite, multe persoane dragi au fost implicate, pentru ca trei ani mai tarziu sa devin „avocata care cultiva tomate cu ceai”, ne marturiseste Claudia pe site-ul sau.
Povestea Buniol e in primul rand o poveste de familie si mai apoi o „afacere” corecta si cinstita. Pentru ca nu e usor si nici simplu sa pui o samanta si apoi sa ai o rosie frumoasa si gustoasa. O gradina cu rosii bio nu va semana cu nimic din ceea ce ai vazut tu pe la alti oameni acasa, nu seamna nici cu solar si nici cu serele de rosii mari si intinse. Aici fiecare rosie e unica, fiecare creste si se dezvolta in ritmul ei, neajutata cu nimic. Pentru ca aici rosiile sunt crescute in natura, fara a interveni asupra lor cu stimulente, fara sa fie stropite, nu sunt nici macar rosiile acelea crescute „safe industrial”. Rosiile Buniol nu sunt hibrizi, ci provin din semințe reutilizate în fiecare an de generatii.
Aici rosiile cresc sub cerul liber, nu exista solar si sunt acoperite cu prosoape pentru a le feri de arsurile solare. Printre randurile cu rosii gasesti planute si flori (cresc alaturi de galbenele si busuioc pentru a fi protejate de daunatori) pe post de insecticid natural 🙂 Sunt rosii stropite cu lapte, bicarbonat de sodiu, cenusa si macerat de usturoi si sunt udate in fiecare saptamana cu infuzie de urzica si coada calului. Ne-a marturisit cu o privire vesela ca atunci cand intra in parcela cu rosii, uita cum trece timpul, sta cu orele de vorba cu micutele ei nestemate. Trebuie sa va marturisesc ca rar mi-a fost sa gasesc un om atat de pasionat de ceea ce face. Stiu ca toti ne iubim munca, avem pasiuni, hobby-uri, dar cand o asculti pe Claudia Rugina vorbind despre rosiile ei, despre cela 120 de soiuri pe care le cultiva si le creste de la samanta la fruct, parca iti vine sa lasi totul balta, sa te asezi langa un castron de rosii si sa maninci cu visand la o lume mai buna si mai frumoasa.
Aceasta pasiune pentru rosii a Claudiei este atat de mare, incat anul trecut, in vara, a venit de la Londra, unde studia un master in arbitraj international la Universitatea Westminster din Londra, pentru a se ocupa de rosiile ei. ”In loc sa-mi scriu dizertatia, am venit sa livrez rosii. Anul acesta este primul an serios in care m-am ocupat cap-coada in mod asezat, gandit, cu plan de afaceri, capacitate cultura, asteptari, rezervari, comenzi online, website bine pus la punct”, ne-a spus cu seninatate.
Rosiile Buniol se pot comanda online si se livreaza in cutii de carton, pe pat de rumegus si invelite in hartie de matase si niciodata nu se livreaza un singur soi. Evident ca vei primi si lista soiurilor pe care le ai in cutie, un plicuylet cu bicarbonat pentru a le sterge tandru si evident ca ai si o mica lista cu instructiuni. Iar cutia cu rosii e senzationala. In momentul in care o deschizi si vezi toate acele mici nestemate dulci si colorate, cu forme si culori care mai de care, stii ca ai facut alegerea corecta.
Claudia, ma bucur ca am putut lua parte, macar pentru cateva ore, la povestea Buniol, si iti multumesc pentru ca m-ai primit in vizita la Buniol!
Si trebuie sa ma laud si aici cu cele doua super misto si demential-de-bune retete in care am facut vedete rosiile astea frumoase si carnoase: Tarta cu rosii si dovlecel si Galettes cu rosii . happy me!
Acest articol face parte din micul meu proiect Pe drumuri de tara si daca si tu vrei sa faci parte din el, trebuie doar sa-mi dai de veste pe alice@tarabucatelor.ro. Multumesc!
Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube.
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc!
Carnaciori in aluat
Lasă un răspuns