O calatorie culinara in Bucovina
Cand spui Bucovina la ce te gandesti prima data? Eu, recunosc ca ma gandesc la „Acasa”, apoi la „Mancare” si apoi la locuri si oameni. Perntru ca Bucovina e un tinut aparte si are farmecul ei. Daca nu ati fost vreodata in zona, e de musai sa va faceti bagajele si sa popositi cu intreaga familie, cu mic cu mare si catel si purcel, la noi acasa in Bucovina. Poate ca ar fi cazul sa ne laudam mai mult zona asta pitoreasca, oamenii faini si calzi, mancarea buna si grasa, diversitatea preparatelor si mai ales candoarea cu care fiecare femeie te imbie sa ii treci pragul casei si sa te asezi la masa. Caci bucatele de acolo sunt mai mult decat vestite.
O calatorie culinara in Bucovina
Asa se face ca acum ai sansa de a iti lua inima in dinti si poti face, fie si virtual, o calatorie culinara in Bucovina. O mana de oameni harnici, oameni cu drag de alti oameni, iti pot aduce bucuria bucatelor bucovinene la tine acasa. Asa se face ca am primit un cadou culinar: o cutie plina cu produse bucovinene, produse agro-alimentare naturale si sanatoase, preparate cu grija de mestesugari locali, respectand retete mostenite si transmise din generatie in generatie. M-am bucurat ca un copil mic si sincer va spun ca am fost super incantata de gustul produselor.
Cozonac cu nuca, cozonac cu mac si painea de casa (producator Niculina, com. Fundu Moldovei, jud. Suceava) au fost primele produse care s-au „epuizat” in special pentru ca i-au placut Mirunei foarte, foarte tare. Pentru noi, Miruna e tester-ul suprem: daca ei ii place si mananca, atunci trecem la urmatorul nivel: recomandarea catre altii. 🙂 Asta pentru ca Miruna este foarte, dar foarte „sclifosita”, e super „scarbici” si mofturoasa cand vine vorba de mancare si este tare reticenta la gusturi si produse noi.
Ne-au placut produsele din carne: kaiser, muschiulet Montana, cabanos, sunculita taraneasca sunt produse traditional de catre producatorul Danilevici din Gura Humorului, afumate si pregatite in mod traditional, sarate natural cu sare din salina Cacica. Sunt gustoase, fara adaos de apa, si au gustul acela de produs de casa. Asa cum am fost noi invatati, cum facea si inca mai face taranul roman acasa la el, in gospodaria sa.
Cascavalul de vaca si capra, Zada, este usor afumat (Zada, com. Horodnicu de Jos, Suceava), are consistenta perfecta si mi-a placut ca se preteaza bine pentru un platou de branzeturi (se taie bine si nu se sfaramiteaza) si se comporta ideal in sandvisuri (se topeste atat cat trebuie, fara a se disipa la caldura).
Despre pastravul afumat si crema de pastrav de la Valeputna nu stiu ce as putea eu sa va mai spun, avand in vedere ca Valeputna este deja un brand de succes, calitatea produselor lor neputand fi pusa la indoiala.
Dar marea mea surpriza si produsul care mi-a adus aminte cel mai tare de „Acasa” a fost Urda de Delut din comuna Fundu Moldovei, Suceava. Mi-a adus aminte de copilarie si este urda pe care o caut de douazeci de ani in pietele iesene, fara nicio exagerare. In fiecare an, caut urda, de fapt nu… eu caut „Acea Urda”, urda cu care am crescut acasa la mine, la Falticeni. E o urda cu gust dulce, cu o consistenta nici prea umeda, nici sfaramicioasa, urda pe care o mananci asa goala, taiata bucati si deloc inecacioasa. Acest produs a fost de departe favoritul meu si imediat ce vremea va reveni cumva la normal voi face o vizita in zona, ii voi cauta pe cei de la Delut si voi merge sa vad si sa gust urda de Delut la ea acasa.
Astfel ca dragii mei, cei care stiti ca nu bat campii si nu va recomand produse doar de dragul de a le recomanda, daca vreti produse sanatoase, satioase si altfel decat ceea ce gasiti prin magazine sau piete, nu va sfiiti si comandati produsele ce fac parte din proiectul Nord Natural.
Despre proiectul Nord Natural
Proiectul Nord Natural a fost demarat de Fundatia Open Fields si este un proiect de tip „food hub” cu scopul de a crea o punte intre micii agricultori, procesatori locali si consumatori, in spiritul comertului echitabil si al unei alimentatii sanatoase. Echipa Nord Natural selecteaza si promoveaza produsele autentice, traditionale din zona de nord-est a Romaniei, in special cele din Bucovina (in prima faza).
Beneficii pentru producatori si consumatori
Avantajele proiectului sunt multiple, atat pentru consumatori cat si pentru producatori. Mai exact proiectul este bazat pe principiul comertului echitabil. Astfel, micii producatori beneficiaza de consiliere si asistenta tehnica, au acces la consumatorul final prin comert online, targuri, evenimente si magazine specializate, sunt platiti corect si la timp si primesc indrumare in vederea dezvoltarii durabile. In final profitul obtinut este reinvestit in proiecte adresate comunitatilor vulnerabile.
Mai multe informatii despre proiectul Nord Natural Hub gasiti online:
Site www.nordnatural.ro
Facebook Nord Natural Hub
Magazin Online cu livrare in tara: http://www.nordnatural.ro/vanzarionline
Despre alte incursiuni in lumea produselor romanesti, a micilor producatori locali am scris aici pe blog in articolele ce fac parte din proiectul meu Pe Drumuri de tara.
Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube. Pe instagram ma gasiti Aici!
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc
Porridge cu fructe
Lasă un răspuns