In vizita la Prisaca Barnova
O poveste din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Weekendul care a trecut i-am luat pe ai mei si am mers in vizita la Prisaca Barnova. Astfel am repornit pe drumuri de tara, micul meu proiect inceput anul trecut si prin care imi propun sa aduc in fata voastra tot felul de mici producatori, oameni care lucreaza pamintul cu drag, oameni care mestesugaresc, care tes, cos, cei care au mici afaceri in zona noastra a Moldovei si nu numai.
Imi doream de ceva vreme sa ajung la o prisaca, sa vad cu ochisorii mei (vorba Mirunei) cum se naste mierea cea atat de pretioasa. Cei de la Prisaca Barnova au fost foarte deschisi, au spus da din prima clipa si asta mi-a dat energie pozitiva. Asa ca ne-am luat aparatul foto, ne-am urcat in masina si ne-am oprit fix la cativa km de Iasi, in comuna Barnova, aproape de Manastirea Barnova. Acolo locul magic si lumea albinutelor va este deschisa.
O zi in vizita la Prisaca Barnova va va umple de energie, de buna dispozitie, iar pentru copii este o experienta de neuitat. La Prisaca Barnova dragostea de albinute se transmite din generatie in generatie, iar acum Radu Plavanescu este cel care a preluat fraiele muncii in prisaca, el se ocupa de cele doua stupine, fiecare avand cam 150 de familii de albine. Primul impuls pe care il ai cand pasesti printre stupii din Barnova este sa incepi sa canti cantecelul ala de copii: ” la opstete ursul cere numai faguri plini cu miere”. Iar tentatia e si mai mare atunci cand Radu iti deschide stupul, cand vezi minusculele albinute cum se agita, cand simti ca esti la cativa centimetri de ele si de mierea cea atat de dulce si aromata. Sentimentul este de nedescris. Am aflat ca fiecare albinuta are rolul ei, ca sunt albine care pazesc stupul, albine care stau la „usita” si fac vant cu aripioarele pentru a regla temperatura dinauntrul casei lor. E magic sa stai si sa urmaresti cum vin albinele incarcate cu polen si intra in stup, cu o aterizare perfecta ca pe o pista din aeroport.
In vizita la Prisaca Barnova
Cei de la Prisaca Barnova sunt printre putinii din tara care se ocupa si de cresterea reginelor, a matcilor, in „cresa” cum ne-a povestit Radu cu un zambet larg si senin. Cresterea matcilor este un proces complex si care presupune multa indemanare, rabdare si pricepere. Practic (si pe intelesul tuturor) intregul proces incepe cu mutarea larvelor din celulele unui fagure in cupule artificiale. Cand totul este pregatit, stupul este deja orfan de cateva ore, se merge la stupul de unde ne dorim sa transvazam si se scoate rama cu larve tinere intre 12-36 de ore. Vei vedea putin laptisor de matca, iar larva este asemanatoare unui covrigel. Si folosind lanseta de transvazare sau alte unelte asemanatoare, cu mare atentie se prinde larva si se aseaza in cupula, si se repeta acest procedeu pana cand se umplu macar 10 cupule cu larve si se vor pune in familia care este orfanizata pentru a le creste timp de 1 zi.
A doua zi se ridica cupulele care acum au devenit niste botci aproape complet crescute si se pun in finisor, intr-un stup foarte puternic pentru a le creste pana cand vor deveni cu totul acoperite de ceara, botci. Dupa care se pun bigudiurile, unde fiecare matca va eclioziona si se dau unui roi fara matca.
Dupa cum v-am spus e un proces care necesita si indemanare si rabdare 🙂 Noi care am asistat la o incursiune in lumea unei „crese” de matci, ni s-a parut mai mult decat wow! Eram ca niste copii mici care vedeam pentru prima data porcul, vacuta, leul 🙂 Am mai vazut documentare pe tv, pe National Geographics, Discovery, dar sa vezi asa ceva in real life e unic. Astfel ca va sfatuiesc daca aveti cum si mai ales unde, mergeti si duceti copii macar o data la o prisaca. Ei sunt ca un burete si absorb orice informatie, iar viata e mai mult decat ceea ce vad in imediata lor apropiere sau la tv.
Apoi am mers, pentru ca Miruna nu mai contenea cu: vreau fagure, vreau fagure!, sa vedem cum ajunge mierea din stup in borcan. Am stat si am observat albinele cum vin incarcate cu polen, cum se „fabrica” mierea, laptisorul de matca, cum arata pastura si un sentiment minunat a fost acela cand iti poti baga degetele direct in fagure, acolo in stup, la cativa centrimetri de albinute.
Am ajuns si in partea de fabricuta in care se pun ramele cu faguri la descapacit, apoi in centrifuga si direct in borcan.
Mierea de la Prisaca Branova e doar miere, nu apa cu zahar, nu glucoza, nimic adaugat. La Prisaca Barnova gasiti cateva varietati de miere: tei, poliflora, salcam, rapita sau floarea soarelui. Un magazin al producatorului va asteapta in Palas Mall Iasi, cu miere de albine din toate soiurile, cu produse speciale pentru imunitate, cu borcanele de capaceala, faguri sau sirop.
Cei de la Prisaca Barnova ne-au povestit cu drag cum Radu, dupa ce a aterminat scoala de informatica, si-a dat seama ca ceea ce isi doreste este sa se ocupe de prisaca, de albine, ca asa isi poate gasi placerea de a munci si de a face ceva ce realmente sa ii aduca si satisfactii personale si financiare. Si bine afacut, daca ar fi ca eu sa imi dau cu parerea. Astazi Prisaca Barnova e cunoscuta in Iasi, in tara si chiar in strainatate: desi are comenzi timide, dar constante, mierea de albine din Barnova ajunge pana si in Japonia. Radu ne-a destainuit ca are planuri de viitor si deja a inceput sa ridice o hala de productie, ca isi doreste un depozit adevarat si chiar planuieste o mica linie de produse cosmetice.
Pentru noi a fost o experienta de neuitat (si le multumesc din suflet pentru asta!), iar voua va pot recomanda o miere de calitate, o miere de albine „crescuta” cu drag de oameni si pentru oameni, o miere adevarata fara nimic adaugat. Pentru ca la Prisaca Barnova, chiar si albinele sunt crescute cu miere de albine, sunt ajutate sa se hraneasca si sa supravietuiasca in perioada rece.
Dar daca vreti sa aflati mai multe despre mierea de albine si despre albine, despre lumea extrem de organizata si de democratica a albinelor (stiati ca daca matca, regina lor are vreo problema, chiar si de sanatate, albinele sunt cele care o anihileaza si instaureaza alta?… democratie!), va poftesc la o vizita in Prisaca Barnova. Nu veti regreta!
Prisaca Barnova o gasiti in comuna Barnova, la o aruncatura de bat de Manastirea Barnova sau in magazinul de producator din Palas Mall si cel online pe www.prisacabarnova.ro si pe pagina de facebook Prisaca Barnova.
P.S. Draga cititorule, daca stii un om care lucreaza cu drag de oameni, indiferent ca mestereste in piatra, in lut, ca produce de ale gurii sau coase frumos, da-mi de stire. Eu voi scrie cu text si imagini mica lui poveste! Iti multumesc!
2 Responses to In vizita la Prisaca Barnova
Lasă un răspuns
Salata de porumb dulce cu dovlecel
[…] fusesem in prisaca barnova si mi-am luat niste miere de albine de o consistenta perfecta, nefiltrata, direct din stup, iar […]
[…] Magic – În stupul de albine), dar nu am reuşit până acum când, prin mijlocirea lui Alice Ciobanu, am ajuns să vizitez, în Iaşi, Prisaca Bârnova. Am vrut s-o iau şi pe Eliza cu mine, dar ea a […]