WordPress Templates

Unt de cocos facut acasa

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Dupa cum va povestisem pe aici pe blog, m-am apucat sa sparg nuci de cocos. La propriu. Si apoi le-am pus la incercare. Le-am stors de lapte pana le-au mers fulgii, le-am pus la prins si-am tras untul de deasupra si tot asa. Saga nucilor de cocos e abia la inceput. Articolele si pozele vor curge mult si frumos pe aici prin tara bucatelor. Astazi va povestesc despre cum sa ai unt de cocos facut acasa, simplu si ieftin, curat si sanatos. Atat de simplu incat nu merita sa arunci cu banii si cu (poate e-urile) in copii. Un unt de cocos facut acasa te tine bine si serios in frigider, il pui la prajituri, la biscuiti sau il ungi pe biscuiti sau pe paine prajita. E delicios, e sanatos si cel mai minunat lucru e faptul ca e super ieftin. Mult mai ieftin decat sa cumperi. E drept ca e putin migalos, dar pana la urma care e farmecul?! Si satisfactia, unde e?! Luati-o ca pe o chestie fun si mai ales ca poti pune si kinder-ul la treaba :)) O sa va placa maxim. Apoi untul asta va tine cam o saptamana, pe raft in frigider, asta daca nu ii puneti gand rau dinainte si-l tot intindeti pe paine prajita dimineata sau il linge copilul direct din borcan :))

Asa ca nu va mai ramane decat sa mergeti la supermarket sa dati cam 2.50-3.50 lei pe cate o (una) bucata de nuca de cocos, sa va inarmati cu un blender bunut (sau unul ne-bunut si-atunci iei si un dram mai mult de rabdare) o cana de cafea (asta de decor, ca da bine in pozele de pe instagram) si vreo 3 ore de asteptat (el laptele, la rece) si pam-pam mirajul si farmecul de a iti uimi fanii pe facebook/insta si alte celelalte retele sociale. Nemarginit si nemasurat. Parol! Despre untul de cocos facut acasa va mai pot spune ca e recomandat dietelor, e safe, poate fi un bun inlocuitor pentru cei cu intoleranta la lactoza, la proteina animala, e gluten-free, e adaptat stilului de viata vegan, vegetarian, e perfect pentru atunci cand faci sport sau pur si simplu pentru ca e fabulos de aromat si e minunat! Si nu cred ca va exista un copil caruia sa nu ii placa.

unt-de-cocos-facut-acasa-3

Ingrediente pentru reteta de Unt de cocos facut acasa

300-400 ml lapte de cocos

1 buc frigider

* optional rabdare pentru vreo 3 ore

unt-de-cocos-facut-acasa-8

Mod de preparare pentru reteta de Unt de cocos facut acasa

Pentru a avea unt de cocos facut acasa va trebui mai intai sa mergeti sa cumparati niste nuci de cocos, vreo doua bucati is suficiente. Sa le desfaceti si sa le transformati usurel in lapte. Despre cum sa alegi o nuca de cocos, cum sa o desfaci si cum sa obtii lapte de cocos facut acasa am scris intr-o postare anterioara si e suficient doar sa dai un click aiciunt-de-cocos-facut-acasa-1

Bun. Acum ca aveti laptele de cocos, tot ce trebuie sa faceti este sa decideti daca il consumati tot sau puneti ceva la „prins”. Caci un unt de cocos facut in casase face din lapte de cocos. Practi toata chestia e sa transferati laptele de cocos intr-o cratita, borcan, bol, orice recipient care are gura larga. Puneti recipientul la rece, pe un raft de frigider. Veti vedea ca dupa o ora deja a inceput sa de formeze deasupra o pojghita, practic va incepe sa se separe apa de unt. Astfel ceea ce va ramane pe fund va fi apa adaugata la fabricarea laptelui si ceea ce se ridica si se intareste deasupra este unt.

unt-de-cocos-facut-acasa-2

Tot ce trebuie sa faceti este ca, dupa un timp, macar trei ore sau cel mai bine peste noapte, sa scoateti cu o lingura partea de deasupra. Astfel ati obtinut unt de cocos facut in casa. Se va intari atat de tare incat va fi chiar dificil sa il luati din recipient. De aceea e indicat sa folositi un recipient cu gura larga.

unt-de-cocos-facut-acasa-7

Puteti lua doar cat unt aveti nevoie, iar ceea ce ramane se poate incalzi putin si se va transforma iarasi in lapte de cocos.

Delicios! Simplu!

Hai, cine incearca sa-mi dea de veste…is pe aici!

unt-de-cocos-facut-acasa-4 unt-de-cocos-facut-acasa-6

One Response to Unt de cocos facut acasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.