Miere cu goji si extract uleios de catina pentru imunitate
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Am stat vreo cinci minute in fata ecranului alb si ma gandeam cum sa incep postarea asta. Si inca ma mai intreb daca am ales bine sau daca sa mai stau inca vreo zece minute sa cuget. Imunitate e cuvantul pe care eu l-am descoperit abia dupa ce Miruna a intrat la grupa mica. Ea avea vreo doi ani jumate, eu aveam… nu mai conteaza, mereu sunt tanara, frumoasa, buna, grijulie etc. Stiti voi, toate atributele alea mirobolante care ne definesc viata de zi cu zi. Dar, revenind la Imunitate, habar nu aveam ce e aia. Nu am fost lesinata, cazuta la pat, doamne fereste, nu am avut crize de apnee cand urcam muntii, beam cafea multa si zilnic, ba chiar uneori imi bagam in creier niste nicotina. Si cu toate astea cred ca aveam o imunitate buna pentru ca nu m-a lovit niciodata. E drept ca mancam cat de cat responsabil (vad ca tot mai multa lume foloseste cuvantul acesta), consumam miere, fructe uscate si catina, goji, propolis, ceiuturi cu multa lamaie. Mai preparam una alta in casa, ii descoperisem deja pe cei de la Solaris in magazinele naturiste, si preparam cu ajutorul lor miere de albine cu catina, alune, migdale, dar nu pentru ca as fi stiut ca sunt bune pt sanatate, ci pur si simplu pentru ca imi place mierea de albine. Dar…
Ei bine, dar lucurile se schimba atunci cand ai un copil si brusc te apuca panica (cel putin asta fu cazul meu). Ma uitam noaptea in patutul ei sa o aud de respira, daca dadea de 10 ori din manuta si nu gangurea mult intr-o zi imi sunam panicata medicul, disperata sa ii schimb scutecul dupa fiecare pipi ca nu cumva sa se irite la fund, si inca alte cate si mai cate nevazute si nebanuite inainte.
Apoi cand a intrat la grupa mica a inceput nebunia de-adevaratelea. Trei zile la gradi si 2 saptamani acasa. Febra, muci, aspirator de desfundat nasul, siropuri, voma, amigdalele cat oul de dinozaur si tot asa. Si brusc aud cuvantul magic: IMUNITATE. A fost ca si cum mi-as fi intalnit Bau-Baul vietii. Cineva l-ar fi scos, pe Imunitate, din dulap si mi-a spus cara-l cu tine peste tot. A urmat faza de cautare pe google: Despre imunitate, Cum sa cresteti imunitatea, Mancati fructe, legume, Vitaminizare, Imunizare cu pastile, Imunizare cu seminte, Imunizare cu de toate. Paranoia, va spun eu! Tot ceea ce faceam era setat pe linia trasata printr-un singur si simplu cuvand IMUNITATE. Tot ceea ce faceam era doar sa il car pe Imunitate cu mine peste tot.
Farmaciile sunt pline cu siropuri, siropele, pastilute, bomboane, drajeuri, cu sau fara zahar, cu sau fara parabeni, echinacee, vitamina C, catina, goji, ceaiuri… E o industrie perfecta care ne hraneste spaima de imunitate. Adevarata paranoia atunci o intalnesti, in momentul in care al tau minumat copil paseste in grupa mica. Si indiferent ce i-ai da, indiferent cate siropele de ultima generatie ai cumpara, nu vei reusi sa scapi de spaima de imunitate scazuta decat in timp. In timp ce tu, ca mama, scapi de spaima, el, copilul, isi face propria sa imunitate curata, solida si cladita in timp. Si-o va intemeia pe masura ce creste, pe masura ce ia contact cu toti virusii aia mici cu cornite de la vecinul de banca, de la vecina de patut, de la vecinuta din sala de mese. Isi va face singur imunitatea, indiferent de cat de multe siropuri ii vei da. Racelile si amigdalitele se vor rari, doar in timp, pe masura ce copilul creste. Mi-au trebuit 2 ani sa inteleg asta, sa accept si sa fac pace cu imunitatea scazuta. Am incercat tot ce se putea incerca, toate siropurile si pasticile pe care alte mamici cunoscatoare intr-ale imunitatii mi le-au recomandat. Nu cred ca au avut alt efect, decat acela de a ma aduce incet si sigur spre marginea unei prapastii adanci, aceea a neincrederii in mine si in copilul meu. Caci, da, spaima mea de Imunitate scazuta tot crestea si crestea pe masura ce inceracm x variante de imunizari si asteptam ca macar unul din ele sa aiba efectul ala miraculos. Il dai si scapa. Nu mai raceste vreo 3 ani. 🙂 Incet, incet mi-am dat seama ca gresesc si ca trebuie sa trag aer in piept sa uit de toata nebunia cu Imunitate si sa incep sa ii dau copilul meu doar Vitamina C (in perioadele in care era racit) sa ii dau, in perioadele de toamna-primavara, catina sau goji. Ca nu is miraculoase, ca nu va scapa ca prin farmec, ci ca doar il va ajuta, si-l va consolida. Atat. Nimic mai mult. Si sa ma impac cu ideea ca da, e normal sa raceasca, e normal sa faca febra, e normal sa nu manance foarte solid vreo 2 zile, e normal absolut totul.
Acum vreo doi ani am luat din pura intamplare, dintr-un magazin naturist un borcan cu miere pentru Imunitate. L-am luat pentru ca avea o eticheta tare draguta, un scris de mana foarte caligrafic, si pentru ca denumirea exacta era ceva cu doftoriceli sau ceva de genul asta. Uitandu-ma pe eticheta am constatat ca nu avea decat miere de albine, o serie de uleiuri si o lista lunga de condimente, fructe uscate si alte seminte. Am inceput sa ii dau Mirunei cate o lingurita pe zi. I-a placut gustul si l-a luat. Era dulce si aromat. Cand am vrut sa cumpar un alt borcanel nu am mai gasit si apoi m-am gandit sa reproduc cate de cat continutul acelui borcan. Aveam miere de calitate si cam tot ceea ce era scris la ingrediente. Zis si facut. Si de 2 ani, ii fac Mirunei in fiecare sezon rece acest preparat. Il dau si atunci cand e racita, si cand o doare gatul, si zilnic cate o lingurita pe zi, timp de 20 de zile pe luna. Intreg sezonul rece ii dau asa. Stiu ca o ajuta, pentru ca absolut tot ce e acolo, toate ingredientele sunt adjuvanti in intarirea organismului, in lupta cu virusii externi. Nu vrem sa ii alungam, ci doar sa ne imprietenim cu ei, exact atat cat trebuie pentru ca sa crestem mari si vigurosi. Sa ne facem o Imunitate buna si solida.
Astfel ca daca vreti sa preparati si voi asa ceva acasa, va spun ca e extrem de simplu, dar aveti nevoie de o lista lunga cu ingrediente. Le gasiti pe toate in magazinele naturiste, iar cei de la Solaris au cam tot ce va trebuie pentru a va ajuta copiii sa creasca sanatosi. Reteta mea pentru imunitate se numeste Miere cu goji si extract uleios de catina pentru imunitate!
Ingrediente pentru reteta de Miere cu goji si extract uleios de catina
- 250 gr miere de albine
- 1/2 lingurita seminte de chia
- 1/4 lingurite seminte de chimen
- 10-14 boabe de piper rosu
- 1/2 lingurita seminte de psyllium
- 1/2 lingurita seminte de armurariu
- 1/2 lingurita seminte de canepa decorticate
- 1 lingurita de goji
- 1 lingurita turmeric
- 1 lingurita scortisoara
- 10 picaturi ulei de nuci presat la rece
- 5 picaturi ulei de susan
- 5 picaturi extract uleios de catina
Mod de preparare pentru reteta de Miere cu goji si extract uleios de catina
Ideea este extrem de simpla. Va trebui sa maruntim toate condimentele. Puteti sa folositi o rasnita electrica, pentru a le face praf si in acest fel veti obtine o miere de o consistenta groasa, omogena, fina, fara „impuritati”. Eu aleg sa le maruntesc in mojarul de granit. In acest fel evit orice incalzire si intrare in contact cu partile metalice ale rasnitei, condimentele vor fi zdrobite manual, pe cat se poate, pentru a pastra si a transfera in borcanul cu miere toti nutrientii si toate esentele de care e nevoie.
Astfel ca intr-un mojar de granit pun toate condimenetele mari: boabele de piper rosu, semintele de chia, chimen, psyllium, armurariu, goji, canepa si incerc sa le zdrobesc cat de bine pot. Am nororc ca Mirunei ii place sa le simta in momentul in care mananca lingurita de miere cu goji si extract uleios de catina. Asa ca zdrobesc cat pot de mult, cat nu… nu e nicio problema. Amestecati toate astea cu scortisoara si trumericul.
Puneti mierea intr-un bol mare si curat si amestecati cu condimentele zdrobite. Incorporati si omogenizati si picaturile de ulei. Turnati totul intr-un borcan.
Inchideti si pastrati borcanul cu miere cu goji si extract uleios de catina la loc umbros si racoros. Amestecati in borcan din cand in cand si incepeti sa consumati dupa 72 de ore. Las borcanul asa neinceput timp de 72 de ore pentru ca toate aromele sa se dezvolte si sa se patrunda. Puteti pastra borcanul in frigider sau la temperatura camerei, cum preferati, doar sa nu stea in lumina directa a soarelui, in loc umed sau cald. Inainte de a consuma, va recomand sa amestecati in borcan pentru omogenizare, pentru ca in timp mierea se lasa si toate condimentele se ridica la suprafata.
E un ingredient pentru imunitatea copiilor simplu, sigur si natural, si la indemana oricui. Va scuteste si de banii pe care ii dati pe tot felul de produse „pentru imunizare” pline de zahar si alte E-uri pentru aroma sau gust.
Miere cu goji si extract uleios de catina! Atentie insa la copiii care au anumite alergii la miere, nuci, susan, seminte de un anumit tip!
Voi cum si cu ce mijloace intariti imunitatea celor mici?
Lasă un răspuns
Cu FoodSaver avem sandvisuri mereu proaspete
5 Responses to Miere cu goji si extract uleios de catina pentru imunitate
Doamne, stim cum e bau baul asta de care spui Tu… Raceli dese, stat acasa, aerosoli.. Solutia – niciuna. Putem doar Sa ii ajutam Sa treaca Mai usor prin boala. Citeam un articol interesant scris de un imunolog care spunea ca in pofida progreselor tehnologice, abia stim 1% din ceea ce inseamna sistem imunitar si ca el prefera chestii cat mai naturale, de genul miere, pentru a nu risca sa obtinem efectul opus. Mi s-a parut interesant faptul ca a zis ca ceea ce noi consideram sistem imunitar slabit, ar putea de fapt sa fie un sistem hiperactiv, care intra in panica mai des decat la alte persoane, declansat fiind de diversi factori sau virusi mai agresivi. dar tocmaai pentru ca stim atat de putine despre cum functioneaza sistem imunitar al fiecarui individ, e foarte greu de spus cu certitudine. Ce ne-a mai aajutat pe noi a fost aparatul cu aerosoli salini, mai ales la tusea lui pe fond alergic.
Asa este. Nu stim mai nimic. Doar orbecaim si ne panicam. Si, bombardam totul cu multe siropuri si pastici :))
daaaa, stim si noi cum e Mr. Imunitate! La noi mierea, catina,himbirul, fructele de padure si scortisoara sunt la ordinea zilei! o sa incerc si eu reteta ta, numai sa gasesc cele cateva maruntisuri care imi lipsesc 🙂
Daca toti am fi cu sufletul deschis ca dumneavoastra si ne-am marturisi aceste incercari care au rezultate pozitive asupra organismului nostru,toti am avea numai de cistigat. Din nefericire multi se rezuma doar sa caute aceste informatii dar fara sa marturiseasca si ei la rindul lor retete incercate de ei acasa si care au avut succes. Eu ma numar printre cei care doar citesc dar datorita sinceritatii cu care ati prezentat aceasta experienta de viata m-ati determinat sa-mi schimb aceasta atitudine pasiva din prezent.Pe viitor am sa va spun cum am reusit aproape sa scap (acum apar rar si cu o mai mica dezvoltare) de niste cosi care apareau pe nas si putin pe pometi, cu ajutorul bicarbonatului de sodiu cumparat din comert. Multa sanatate. Multumesc tuturor.
Ce sa zic? Asa-s eu 🙂
Va multumesc de vizita si chiar astept sa ne mai cititi!