Placinte cu varza murata
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Despre placinte numai de bine! Cam asa as putea spune eu despre placintele din aluat dospit. Si, de cand am descoperit in paginile Silviei Jurcovan reteta asta de aluat minunat, nu mai trece sambata fara sa coc cateva placinte. E un aluat mandru, ferm si care isi mentine prospetimea cateva zile (v-am povestit despre asta la reteta de placinte cu dovleac). E si un aluat extrem de versatil si care merita sa fie umplut cu orice aveti prin camara sau frigider. Si daca vrei sa coci niste placinte sarate, cu carne, branza etc., doar reduci din cantitatea initiala de 50 gr de zahar. Atat. Astazi va aduc niste Placinte cu varza murata, versiunea 1.
Ingrediente pentru reteta de Placinte cu varza murata
pentru aluat:
- 350 gr faina
- 150 gr unt
- 20 gr zahar
- 100 ml lapte
- 1 ou
- 1 plic de drojdie uscata
- un varf de cutit de sare
pentru umplutura:
- 0 jumatate de varza murata
- 50 ml ulei
- piper proaspat rasnit
- 1/4 lingurita nucsoara praf
- *pentru uns deasupra aveti nevoie de un galbenus si 2-3 linguri de lapte rece, chimen, susan sau negrilica
Mod de preparare pentru reteta de Placinte cu varza murata
Dragii mei, mai intai si mai intai e cazul sa pregatim aluatul, sa il punem frumusel la dospit. Si in timpul asta ne conversam pe facebook, ne hlizim cu cei mici din casa si pregatim si umplutura.
Sar este etapa de pregatit aluatul pentru ca treaba e foarte simpla si chiar nu are sens sa mai repet. Ideea de baza este sa amestecati frumusel toate alea trecute la ingrediente (nu conteaza ordinea, zau nu conteaza) si sa le framantati. Ori cu mana, ori cu robotul, ori asa cum procedez eu (care nu sunt nici formator de opinie, nici framantator de aluat cu experienta) adica le aruncati in cuva masinii de paine, setati programul de framantat si dospit si hai, pa! la stiri, ca ne trece timpul! Ca sa va fie totusi usor va las aici, cu ingaduinta voastra, un link http://tarabucatelor.ro/2015/02/placinte-cu-dovleac unde va explic ce si cum se pune pentru a iesi aluatul asta minunat.
Bun. In timpul asta pregatim umplutura. Adica: luati varza murata, de aia strasnica murata in butoi de lemn (eu am asa ceva la tara la socri, asa ca va rog nu ridicati din spranceana), o treceti putin prin apa rece, o stoarceti binisor de zeama si o taiati fidelute, fidelute. Adica exact cat mai fin cu putinta. Luati un ceaun de tuci, puneti-l pe flacara mare a aragazului si turnati uleiul in el. Cand incepe sa se infierbante, reduceti flacara si adaugati fidelutele murate 😛 si amestecati, amestecati, amestecati, pana ce ea devine usor aurie, mult arie, foarte aurie, fara a deveni aramie 🙂 V-ati prins, da? Deci o caliti pana ce devine aurie, pana ce zeama care mai era prin frunzulitele taiate se evapora. Aveti grija sa nu se arda, sa nu se prinda. La final adaugati nucsoara praf si piperul macinat si gata. Lasati umplutura asta la racit. Simplu.
Apoi luati cate o bucatica de aluat, puneti in mijlocul ei o lingura de varza murata calita, inpaturiti placintica, dupa cum va pricepeti voi mai bine. Si randuiti apoi aceste placinte cu varza murata, frumos, una langa alta, in tava de cuptor in care ati pus in prealabil o hartie de copt. Acoperiti tava cu un prosopel curat si lasati 20 minute asa la loc ferit de curenti de aer rece.
Ungeti aceste minunate placinte cu varza murata pe deasupra, cu un galbenus spart in doua trei linguri de lapte rece si presarati susan, chimen sau negrilica. Coaceti la foc moderat, pana ce devin aurii. Consumati-le calde sau reci, dar musai cu o carafa de vin rosu.
Pofta buna la placinte cu varza murata!
5 Responses to Placinte cu varza murata
-
Ce mult imi plac!
-
Exceptionala prezentare – si text si fotografii. Felicitari!
Lasă un răspuns
Cheesecake cu zmeura si ciocolata, fara coacere
[…] pentru copt, va zic eu. Imi plac placintele la cuptor, imi plac placintele gen poale-n brau, cu varza, branza sarata sau dulce, dar si placintele cu dovleac. Insa astazi pentru ca aveam foarte putin […]