Bors de fasole cu urzici
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Dupa Pilaf cu urzici, am preparat Bors de fasole cu urzici. Bai, frate! Asta e asa o savurosenie de „tipa cateaua” cum se zice prin partile noastre. E ceva de nici nu stiu cum sa va descriu in cuvinte simple sau sofisticate. Metaforele sunt prea sarace pentru a ilustra ceea ce simte sufletul cand se incalzeste cu o fiertura strasnica de fasole in care ai aruncat spre final niste urzici proaspat culese si-o ulcica cu bors din ala acru, scos chiar in momentul cu pricina din putina bunicii ( n-am nici putina nici bunica, asa ca iau smartphonul si sun pe Claudiu sau Cristina de la Verde Bun si unul din ei va desface putina cu bors pentru mine). O nebunie! Ce arome, ce simtaminte, ce viata! Si daca toate astea ar fi fost apoi servite intr-o gradinita cu narcise galben-aurii, zau ca nu ti-ar mai trebui nimic altceva pe lumea asta!
Ingrediente pentru reteta de Bors de fasole cu urzici
- 150 gr fasole
- o ceapa mare
- 1 morcov
- 1 patrunjel radacina
- 1 ardei gras rosu
- 200 ml suc de rosii
- o mana mare de urzici proaspete
- un fir de cimbru uscat
- 1/2 legatura patrunjel de frunze
- sare
- bors de putina
Mod de preparare pentru reteta de Bors de fasole cu urzici
Intr-o cratita incapatoare fierbeti fasolele, schimband apa de 3 ori. In ultima apa in care fierb veti putea prepara borsul de fasole cu urzici.
In timp ce vor fierbe fasolele pregatiti ingredientele. Curatati ceapa, tocati-o si caliti-o in cateva linguri de ulei. Cand devine aurie adaugati rondelele de morcov si patrunjel radacina, precum si ardeiul gras taiat in bucati potrivite. Caliti-le usor si apoi stingeti cu sucul de rosii. Adaugati toate acestea in cratita cu firtura de fasole. Puneti un capac, tras pe o parte, la foc molcom si fierbeti pret de 20-25 minute. Puneti urzicile oparite si borsul. Lasati sa mai dea cateva clocote, iar in final puneti firul de cimbru uscat si patrunjelul frunze tocat. Potriviti de sare.
Pofta buna la Bors de fasole cu urzici!
7 Responses to Bors de fasole cu urzici
-
Excelentă idee. Tocmai mă pregăteam pentru niște fasole, dar am și urzici la congelator, că am luat o grămadă mare. Dar eu sunt mai păcătos. Aveam pregătită și o scăriță afumată pentru fasole, așa că nu renunț la ea.
-
Vaai ce pofta mi s-a facut de un bors cu urzici sau cu loboda mmmmm . Foarte frumoasa prezentarea. Felicitari.
-
O my God, mamaliga taiata cu ata! Cum facea bunica:)… acu ma apuc de facut bors cu urzici! Imi amintesc intr-o primavara eram rupte de foame de la varuit si am facut un bors bun cu urzici si mamaliga; doar ca bunica a nimerit „stecla” cu tuica in loc de cea cu bors pentru dires:) …si da-te Luminita iar la cules urzici… nu am mai verificat daca s-au imbatat tare gainile:)… Mancare simpla… naturala, buna si care nu se uita, si, cel mai important sanatoasa, de care nu te ingrasi si nu faci ateroscleroza; un singur fel nu neaparat dezmat hipercaloric cum se vrea neaparat in secolul asta stresat…
-
Am ai adaugat si fideluta;)
Lasă un răspuns
Pilaf cu urzici
[…] primavara, si daca aveti rabdarea sa cautati pe blog veti gasi cateva retete savuroase: de la borsul de fasole cu urzici, la piureul de urzici. Imi plac si le ador. Asa se face ca acum va aduc o reteta savuroasa de […]