Alivenci
by Alice Ciobanu
Cine n-a mancat vreodata Alivenci sa se ridice sus! Eu recunosc cinstit, ca pana deunazi nu prea stiam bine ce inseamna Alivenci. Niste dulcisme de demult, ceva amestecatura de malai si branza dulce si cam atat.
Ei bine, intr-o zi albinutza din mine s-a intaratat maxim si suflecandu-si manecile s-a apucat la invartit niste aliveci.
Rezultatul? Iote colea mai jos:
Ingrediente pentru Alivenci
- un pahar de malai
- un pahar de gris
- 3/4 pahar faina
- 450 ml lapte
- 175 gr branza de vaci
- 2 oua
- 2 linguri unt
- un pahar de zahar tos
- coaja si zeama de la o lamaie
- o cana de smantana
Mod de preparare pentru Alivenci
Mai intai si mai intai opariti malaiul si grisul cu laptele fiert si bine clocotiti. Amestecati putin si lasati sa se raceasca.
Intre timp, frecati branza cu o lingura de unt si cu galbenusurile pana obtineti o pasta omogena. Adaugati apoi coaja si zeama de lamaie, o treime din smantana, faina si zaharul si omogenizati bine.
Amestecati apoi compozitia rezultata cu amestecul de malai si gris oparit dupa care adaugati si albusurile batute spuma.
Incingeti cuptorul la 170 grade, ungeti o tava cu unt si tapetati-o cu foaie e copt. Turnati compozitia in tava si predati-o cuptorului pentru 30-35 minute, depinde de cuptor.
Cand e gata scoateti alivencile din tava, taiata in patrate si serviti-o cu cate o lingurita de smantana si fructe coapte daca va e la indemana.
Foarte bun, foarte gustos, foarte delicos.
Pofta buna!
Lasă un răspuns
Lunea – Gateste Romaneste Invitat Alldaycooking
12 Responses to Alivenci
Sincer nici eu nu auzisem de Alivenci 😛
Pare interesanta reteta, ar cam trebui sa incerc si eu, nu? :))
Te pup!
Bun bunut! 🙂
Arata f bine! Voi incerca si eu reteta. Pup
Eu nu am mancat pana acum. Am vazut-o de multe ori dar nu am facut-o Dar la cum arata, ma fac si eu albinuta:-)
Uite alivenci moldovenesc nu am facut dar tare as incerca sa vad cum e ca ingredientele sunt pe placul meu si arata grozav!
Eu nu am papat 🙁 , dar tare bine arata !!!! 😉
Trebuie sa recunosc ca nici eu nu am mancat. Dar citind reteta, chiar imi place si ma tenteaza:)!!!!Pupici:X
Eu n-am mancat, dar voi manca sambata :P. Ce crezi tu, ca nu-mi fac si eu?! 🙂
arata asa de bine si cum e printre preferatele mele…mi s-a facut o pofta …
Today is ethical ill, isn’t it?
Malaiul cred ca trebuie sa fie fin,adevarat?
mikaelacorina, da mai fin….grisat e ok….daca nu…nu-i bai. ca e mai neaos asa :))
multumesc de vizita. pup