WordPress Templates

Lunea – Gateste Romaneste Invitat Catalina Zaharescu

O poveste din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

 

Si uite ca iar e luni, astfel ca avem un nou invitat!

E Catalina Zaharescu, cea de la Kiss The Cook. Un site super cu retete …ce retete dom’le delicatese, nu alta…retete ca la case boieresti :)) vorba cuiva drag mie 😛 , dar totusi un preparat care sa fie si delicios si bine scos in evidenta iti trebue niste poze pe masura. Astfel ca Kiss The Cook nu face never-ever rabat de la calitate.

Astazi Catalina ne prezinta un preparat mai mult decat neaos, ce vine din vechea Moldova, cea atat de draga lui Creanga – Alivanca.

Dar mai bine sa o lasam pe Catalina sa ne spuna vreo cateva cuvintele, sa ne arate o Alivanca moldoveneasca in toata splendoarea ei si apoi va invit cu mare drag sa mergeti spre degustare si incantare la Catalina in casuta.

Astfel Catalina spunea:

… pune poalele-n brâu, își suflecă mânicele, ațâță focul și s-apucă de făcut bucate. Face ea sarmale, face plachie, face alivenci, face pască cu smântână și cu ouă și fel de fel de bucate. Apoi umple groapa cu jăratic și cu lemne putregăioase ca să ardă focul mocnit.” Mai ştiţi bucata aceasta nu? Se aude şi acolo în spate Muntişor? Este un fragment din “Capra cu trei iezi” a lui Ion Creangă.

Lunea- Găteşte româneşte!, reprezintă o serie de reţete culinare româneşti culese, aduse şi scrise de diverşi blogeri culinari la invitaţia Alicei. Eu am dorit să propun acest desert românesc, la care am adăugat fructe şi brânză după cum de altfel veţi citi în continuare.

Cu vreo două săptămâni înainte de Crăciun, acelaşi Muntişor mă întreba dacă vreau să merg la un Ignat. Cum nu mai fusesem de ceva vreme şi aveam şi-o poftă nebună de… şorici, am acceptat fără să clipesc. Şi când a fost să ne strângem toţi să ne petrecem oleacă lângă mămăligă aburindă, ţuică fiartă şi binenţeles… pomana sacrificatei, am întrebat “lumea” gătitoare de pe Facebook: eu cu ce desert românesc să mă prezint la un aşa eveniment? Şi Lorena (Ignătescu) niciuna, nici două mi-a grăit: “Alivenci”. Şi cred că şi Miriam a propus ceva similar, dar Lorena mi-a trimis şi reţeta după o vreme.

Am făcut într-o tavă mare, fără să ştiu câte grade erau în cuptorul în care am copt (bănuiesc eu un 180 grade C) care s-a mâncat pe înserat, acompaniată de vin fiert cu mirodenii.”

One Response to Lunea – Gateste Romaneste Invitat Catalina Zaharescu

  1. Antonina spune:

    Ce bunatate adopostesti aici! Am vazut-o la Catalina.. tare buna mai e! Asta chiar placinta de la mama ei 😉 Pupici la amandoua!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.