Sfintisori sau Mucenici moldovenesti
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Este 9 martie si e pomenirea celor 40 de sfinti (mucenici) martiri. Asa ca si anul acesta, ca in fiecare an, am facut reteta de Sfintisori sau Mucenici moldovenesti.
Ingrediente pentru Sfintisori sau Mucenici moldovenesti
- 1 kg faina
- 150 gr zahar
- 3 oua
- 40 gr drojdie
- 100 gr margarina
- 1 lingurita de sare
- 5 linguri de ulei
- 400 ml lapte
- esenta de rom
- coaja de portocale rasa
- 300 ml apa
- 300 gr zahar
- nuci macinate
- miere de albine
Mod de preparare pentru Sfintisori sau Mucenici moldovenesti
Se pune zaharul la topit, pe aragaz, avand grija sa se amestece continuu pentru a nu se arde. Apoi se toarna apa şi se lasa să fiarba vreo 10 minute. Se lasa la racit si astfel am obtinut siropul pentru insiroparea sfintisorilor.
Se pune faina amestecata cu sare intr-un vas larg. Se face putin loc in mijlocul ei si se toarna drojdia frecata cu putin zahar. Se toarna putin lapte cald si se astupa cu faina, lasandu-se la dospit cam 15 minute, pregatindu-se astfel maiaua.
Intre timp se pune margarina la topit si cand e gata, se amesteca cu uleiul. Se lasa sa se racoreasca putin.
Separat laptele se incalzeste si se dizolva în el zaharul.
Dupa ce maiaua a crescut, se toarna laptele, ouale intregi, esenta de rom si incepem sa le amestecam. Dupa ce au fost bine amestecate, in compozitie se toarna margarina topita, treptat, framantand continuu pana se incorporeaza toata. Se framanta apoi totul pana ce compozitia incepe a se desprinde singura de pe mana si de pe peretii vasului. Se lasa totul la crescut cam o ora-doua, intr-o incapere calda, lipsita de curenti de aer.
Se ung apoi mainile cu ulei si se ia cate o bucatica de aluat, confectionandu-se cate un opt, adica un sfintisor. Se pun într-o tava tapetata cu unt si faina si se dau la cuptor, la foc potrivit cam 30 minute. Sfintisorii vor fi unsi cu un ou zbatut bine, inainte de a fi bagati in cuptor.
Cand sunt gata se lasa la racit, apoi se trec prin siropul de zahar ars, se ung pe partea de deasupra cu miere de albine si se dau prin nuca macinata.
Pofta buna!
14 Responses to Sfintisori sau Mucenici moldovenesti
-
Anul acesta creca nu mananc, mama n-a facut, eu n-am facut, poate face Mihai cand vine de la munca 😀 Ai tai par deliciosi, astept sa-mi spuna degustatorul shef :))
PS: Le ai cu 8-urile 😉 -
Florina, vino la noi si maninca.
Astept si eu parerea degustatorului sef. -
P.S. incerc sa ma descurc si cu opturile :))
-
As veni eu, da’ obligatiile „ma retine” 😀
-
ioiii…da` ce harnicutza esti in ultimul timp !!!
-
Monya…asa sunt eu dintotdeauna..doar ca nu am avut blog sa ma laud 😉
-
Apoi cum altfel? Ai văzut tu vreodată o albinutză altfel decît hărnicutză? 🙂
-
Ha! tocmai ce am mancat si eu un mucenic capatat de prin vizite 😉
-
Sa-ti fie de bine 😉 La fel de bun ca ai Alinei?
-
Eu zic ca nu, ai Alinei par mai apetisanti, da na…ce sa fac? 😉
-
No binie, m-am mai linistit 🙂
-
Sunt o bunatate ..ce pofta mi-ai facut!
o zi buna! -
nicoleta, multumesc de vizita…te ai astept la bunatati.
si eu voi pofti la cite ceva din ale tale
Lasă un răspuns
Prajitura coca rasa
[…] Alice ciobanu – http://tarabucatelor.ro/2011/03/mucenici-moldovenesti-sau-sfintisori […]