WordPress Templates

Bezele

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Pentru ca s-a mai racorit afara, putintel asa, mi-am permis sa aprind cuptorul. Si daca tot e vacanta si am avut pofte de ceva dulce, am facut 2 tavi de bezele. Nu am mai reusit insa sa le pozez, dar mi-am dat seama ca nu am postat pana acum reteta de bezele, asa incat s-a nimerit la fix. Pozele astea cu bezele sunt de mai demultisor, de ceva vreme, de prin primavara cred, dar sunt la fel de actuale si sugestive pentru reteta de bezele. Si tot in perioada aia ne-am delectat si cu bezele cu nuci sau pricomigdale care se fac tare usor si sunt demential de bune. Tot din cartea Silviei Jurcovan e si reteta de bezele, cea pe care o dau mai jos, asa incat nu are sens sa spuneti ca „nu-mi iesss” :))

Reteta e simpla si are putine ingrediente: albusuri de ou, zahar, zeama de lamaie si rabdare 🙂 Pana de curand, acum vreo 2 ani cred, nu imi „ieseau” bezele, ci niste chestii lipicioase sau usor caramizii… cica era cuptorul de vina. Sincer spun ca folosesc acelasi cuptor, pe gaz, un banal Zanussi de 12 ani cred 🙂 dar probabil ca in timp m-am dat si eu pe  brazda, adica fac chestii mai inspirate… habar n-am… Ideea e ca trebuie sa tineti minte cateva chestii esentiale pentru bezele: albusurile sa fie reci, sa ai un mixer puternic (eu folosesc un robot din ala smecher), zaharul sa fie de buna calitate, tos si cristale curate si care sa se „sparga” (eu am intalnit zahar care se dizolva extrem de greu si nu era OK), focul la cuptor sa fie mic, usa intredeschisa. Asta-i tot. Nicio mare scofala.

Bezele

Ingrediente pentru reteta de Bezele

  • 4 albusuri de ou
  • 280 gr zahar tos
  • 1-2 linguri zeama de lamaie
  • * colorant alimentar (pigment) optional

Bezele

Mod de preparare pentru reteta de Bezele

Incalziti cuptorul si pregatiti o tava mare de aragaz cu foaie de copt.

Separati foarte bine albusurile de galbeus, cu mare grija sa nu spargeti galbenusurile. Albusurile trebuie sa fie foarte curate si reci. Puneti-le in vasul de la mixer si mixati pana ce intreaga compozitie devine densa si sta teapana. Faceti testul cu intorsul bolulului in jos: daca nu cade spuma, atunci e batuta bine.

Adaugati zaharul tos, tot deodata, si zeama de lamaie. Mixati pana ce intreg zaharul se dizolva.

Puneti cu ajutorul unui pos sau a unei lingurite gramajoare de compozitie ce vor creste si se vor transforma in aceste minunate bezele.

Noi am facut bezele colorate pentru ca asa a fost cerinta <3

Bagati tava la cuptor si la foc mic, cu usa intredeschisa. Le coaceti cam o ora. Apoi se scoate tava si se lasa sa se raceasca complet. Se pastreaza la roc racoros, (nu rece!) si se pastreaza foarte bine chiar si o saptamana sau doua… dar cine le pastreaza atat?

BezeleBezele

 

2 Responses to Bezele

  1. […] mai e niciun secret ca imi plac bezelele, bezelele cu nuci sau pricomigdalele. Dar e un secret (pana acum) ca de fiecare data ma indop cu […]

  2. […] bezelele! Iar fii-mea imi seamana in privinta asta! Am manca bezele non stop, la orice ora din zi si din noapte, la orice eveniment. Daca ne dai bezele, ne-ai cucerit. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.