WordPress Templates

Miel cu sos de iaurt la cuptor

poveste din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Dupa cum va anuntam am dat startul retetelor pentru Paste, a retetelor cu miel, mai exact. Bineinteles ca am marinat carnea de miel mai inainte de a o prepara. Cu totii stim ca marinarea carnii de miel impune un anumit proces si mai ales o anumita durata in care carnea trebuie „sa stea” in amestecul de condimente ales. De data aceasta am folosit caserola de marinare rapida si aparatul de vidat Food Saver, care m-au ajutat sa limitez timpul de marinare al carnii la 20 minute.

Astfel ca pe parcursul a 5 retete cu miel va voi da niste idei de marinare si va voi convinge (sper!) ca e extrem de util sa ai un aparat de vidat Food Saver si o caserola pentru marinare rapida. Dar haideti sa va povestesc despre reteta de astazi: Miel cu sos de iaurt la cuptor, o reteta cu accente orientale, miel copt in cuptor in sos de iaurt si rosii, marinat in condimente speciale si totul acompaniat de cuscus.

Miel cu sos de iaurt la cuptor

Ingrediente pentru reteta de Miel cu sos de iaurt la cuptor

pentru marinare:

  • 200  gr iaurt
  • 1/2 lingurita sare roz
  • 1 lingurita sumac
  • 1/2 lingurita chimen
  • 2 lingurite amestec special harira
  • zeama de la 1/4 lamaie

pentru reteta:

  • 700 gr pulpa de miel
  • 3 linguri ulei
  • 250 gr rosii decojite
  • 100 ml suc de rosii
  • 1 ardei iute
  • 1 ceapa mare
  • 100 ml apa
  • 200 gr cuscus
  • cateva frunze de menta
  • muguri de pin

Miel cu sos de iaurt la cuptor

Mod de preparare pentru reteta de Miel cu sos de iaurt la cuptor

Mai intai facem marinata pentru carnea de miel si vom proceda in felul urmator: amestecam intr-un bol iaurtul si condimentele. Ungem cu acest amestec bucata de carne de miel. Punem in caserola de marinare rapida carnea si restul de iaurt si condimente, stropim cu zeama de la un sfert de lamaie.

Miel cu sos de iaurt la cuptor

Inchidem caserola cu capacul special, rotim butonul pana la semnul „inchis”. Pornim aparatul Food Saver si conectam furtunul special intre aparatul de vidat si caserola de marinare rapida. Rotim butonul pana la semnul „marinare” si apasam butonul de „vidare” al aparatului de vidat.

Miel cu sos de iaurt la cuptor

Acesta va incepe sa lucreze si imediat ce va termina procesul (se stinge led-ul rosu), rotim butonul caserolei in directia „inchis” si deconectam furtunul. Lasam caserola la rece pentru 20 de minute, apoi putem prepara reteta de Miel cu sos de iaurt.

Miel cu sos de iaurt la cuptor

Incalzim cuptorul la 200 grade. taiem ceapa marunt si tocam rosiile decojite. Intr-o tava punem rosiile decojite si tocate, ceapa tocata si calita in doua linguri de ulei, ardeiul iute taiat feliute, carnea de miel cu tot cu sosul in care a fost marinata. Adaugam sucul de rosii si apa. Acoperim cu o folie si dam la cuptor pentru 60 minute.

Pentru cuscus: punem cuscusul intr-o cratita incapatoare. Masuram apa, de doua ori cantitatea de cuscus, si o aducem la punctul de fierbere. Adaugam frunzele de menta pentru 5 minute, apoi le scoatem si turnam apa fierbinte peste cuscus. Acoperim cratita cu un prosop si un capac.

Servim carnea de miel cu sos de iaurt cu cuscus, frunze de menta tocate si muguri de pin.

Miel cu sos de iaurt la cuptor Miel cu sos de iaurt la cuptor

4 Responses to Miel cu sos de iaurt la cuptor

  1. […] am crescut si care traditional se fac la noi in zona: drob de miel, cozonac, pasca cu branza dulce, miel cu sos de iaurt si evident oua rosii. Insa in fiecare an im place sa am un preparat pufos pe masa de sarbatoare. […]

  1. Victor spune:

    E foarte adevărat că de ceva vreme n-am mai trecut prin virtual ori că m-am retras în pagina mea în rarele apariţii, dar am „scutire” pentru treaba asta şi cândva am să revin cu mai multă forţă.
    Despre cele gătite de tine nu se pot face comentarii de genul „aşa nu, mai trebuia ceva, e nasol, e copiat ori e fad”. Aşa că eu rareori fac comentarii cu privire la modul de preparare, cu atât mai mult cu cât sunt reţete care chiar rămân la libera alegere în ceea ce priveşte numărul ori gramajele anumitor condimente, aşa cum sunt şi reţete care trebuie să fie respectate cu stricteţe.
    Mie îmi place (şi) mielul, adică ce nu-mi place mie, desigur. 😀 :)) Ioi, e încă post şi mă abţin de la comentarii gastronomice, aşa că doar am trecut să văd ce ai mai gătit, să văd cum eşti/sunteţi şi să aştept reţeta următoare.
    Zi faină la voi, Alice!
    p.s Am citit şi la partea cu coastele de miel, dar am tăcut, deja am scris prea mult pe-aci. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.