Suc de soc sau socata
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Anul asta imediat ce a inflorit socul, am si intrat in febra socului. Da, zau, nu va mirati si nu va dati ochii peste cap. Clar am febra socului. Am fost pana si la cules, asa de frisonata eram. Am mai pus inca o prietena la treaba de mi-a adus, saraca, o sacosa plina ochi de floare de soc. Ce fac cu ea? Cum ce fac cu ea? Pai, in primul rand am dat gata o tura de Suc de soc sau socata si exact in seara asta (da, da, fix acum) pe aragaz ferbe incetisor o cantitate considerabila de floare de soc ce se va transforma in sirop de soc. Dar, ca sa va povestesc despre reteta de acum, cea de suc de soc sau socata, pot sa va spun, fara pic de falsa modestir, cu orgoliu (dar fara vanitate) ca a iesit perfecta! Fix cat trebuia de dulce, de acrisoara, de sifonata. Remi a dus o sticla si la serviciu si doi dintre colegii sai au spus ca le aduce aminte de copilarie, de bunici, eheheee… uite-asa imi crescu inima in piept: cat o paine! Imediat va spun cum sa va faceti in casa niste suc de soc sau socata pe care sa o savurati in tihna alaturi de oameni dragi.
Ingrediente pentru reteta de Suc de soc sau socata
- 7-8 flori de soc
- 500 gr zahar
- 5 litri de apa calduta
- o bucatica de drojdie cat o aluna
- 2 – 2 1/2 lamai
Va mai trebuie un borcan din sticla, de 5 litri.
Mod de preparare pentru reteta de suc de soc sau socata
Spalati usor floarea de soc si asezati-o in borcanul mare, de sticla, spalat bine si uscat. Va sfatuiesc sa folositi un borcan mare de sticla, pentru ca toate ingredientele vor fermenta mult mai bine, va sta mult mai bine in lumina soarelui care ii va incalzi peretii de sticla ce vor capta lumina, facand ca acest suc de soc sa devina atat de delicios.
Spalati lamaile bine de tot si uscati-le… ar cam trebui sa le spalati pana ce simtiti ca stratul „de ceara” cam dispare asa, adica nu se mai simte. Taiati lamaile in felii si asezati-le peste floarea de soc.
Intr-o cratita incapatoare puneti 2 (doi ) litri de apa si zaharul si incalziti-o usor, amestecand pana ce zaharul se dizolva. Nu trebuie sa se infierbante, ci doar sa fie calduta, ca apa de ploaie. Intr-o cescuta lichefiati drojdia cu un strop de zahar si apoi amestecati-o cu apa calduta. Turnati acest amestec in borcanul de sticla, peste floarea de soc si completati cu restul e apa (respectiv vreo 3 litri) tot calduta.
Acoperiti gura borcanului cu un tifon dublu sau un capacel, bol, cu orice, dar neinfiletat si lasati la loc cald, de preferat in lumina soarelui. In maxim 3-4 zile, depinde de cat de cald este, veti obtine un suc de soc sau socata extra-mega-delicioasa. Turnati continutul in sticle si pastrati-l la frigider. Consumati-l rece!
11 Responses to Suc de soc sau socata
-
Si eu am pus azi de o socata. Pana se face a mea, beau de la tine!
-
Deci, drojdia ajuta practic sa fermenteze mai repede. Cam in cat timp ar fi gata socata in acest caz? Stiu ca atunci cand prepara mama socata, dura ceva timp…adica, parca erau zile…
-
Din pacate, nu am preparat anul acesta socata. Am lasat-o pe mama sa se ocupe in continuare de prepararea ei. I-am sugerat sa puna drojdie. Inca nu am ajuns in vizita la ea sa vedem cum a iesit. 🙂
Lasă un răspuns
Budinca de chia cu lapte de orez si migdale
[…] ca vine vara. Este o dulceata din care sa te infrupti cu lingurita si sa dai gata o carafa mare de suc de soc rece ca gheata. E o dulceata parfumata si de savurat impreuna cu oameni dragi, la taifasuri tarzii […]