WordPress Templates

Pasca cu branza dulce si aluatul cel mai pufos

O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

 

Am facut pasca in weekendul ce tocmai s-a scurs. Stiu, nu e timpul pentru Pasca, e inca Postul Mare, unde mai pui ca pasca cu branza dulce e ceva musai specific Invierii…so… Sincer, nu-mi pasa! Pana acum am tot facut pasca in fiecare an, de fiecare data incercand un nou aluat. Rezultatele trecute le puteti vedea aici si aici

Era necesar sa incerc un nou aluat. Da, stiu putem sa il imbrac in forma de cozonac, cu branza, de ce nu?! Dar chiar nu am vrut asta. Am vrut Pasca. Si n-am ce regreta. Din cantitatile pe care vi le voi povesti ceva mai jos am mesterit o Pasca cu branza dulce, mica, in forma rotunda de 18 cm, si o Pasca mare cu branza si ciocolata, in forma de 26 cm Superb de bune, ambele! Cel mai pufos aluat. Azi e a treia zi si blatul nu s-a asprit, nu s-a uscat. E in continuare pufos si perfect. Si asta datorita instructiunilor clare si precise, lasate de Maestrul Horia Varlan, in carticica sa, „Bucatele noastre”, instructiuni pe care le-am urmat cu mare rigurozitate.

Pasca cu branza dulce

Hai sa nu mai tin suspansul si sa dau drumul ingredientelor…

Ingrediente pentru pasca cu branza dulce

pentru aluat:
  • 500 gr faina Dobrogea 000
  • 250-300 ml lapte caldut
  • 3/4 pahar zahar
  • 100 ml ulei
  • 2 galbenusuri
  • 25 gr drojdie
  • putina sare
  • esenta de rom

pentru umplutura:

  • 400 gr branza de vaci
  • 1/2 pahar zahar sau dupa gust
  • o lingura gris
  • un praf de sare
  • 1 ou +2 albusuri
  • 50 gr stafide
  • 2 linguri smantana
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1/2 esenta de rom
  • 1/2 esenta de vanilie

pentru uns:

  • un galbenus
  • 3 linguri lapte

Mod de preparare pentru pasca cu branza dulce

Aluat: Amestecati intr-un bol drojdia cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza. Turnati un pahar cu lapte si adaugati 2 linguri de faina, amestecand usor. Acoperiti cu un prosopel curat si lasati sa creasca 30 minute. 

Cerneti faina si puneti-o intr-un bol mare si cald. Incalziti uleiul, atat cat poate suporta dosul palmei. Dupa ce au trecut cele 30 de minute turnati maiaua peste faina, restul de lapte, zaharul, galbenusurile si praful de sare.

Incepeti sa framantati aluatul ca la cozonac. Aluatul va fi moale si lipicios. Turnati incet uleiul, cate putin, pe margine, incercand sa il incorporati. Framantati macar jumatate de ora, pana ce aluatul este lipicios dar se desprinde de maini si de marginile bolului si incepe sa faca basici. Acoperiti cu un prosop si lasati la loc cald macar 30 de minute.

Umplutura: Amestecati intr-un bol toate ingredientele.

Incingeti cuptorul la 175 grade.

Ungeti cu unt o forma de pasca sau de tort. Din cantitatile de mai sus eu am facut o pasca mica de 18 cm si una mare de 26 cu branza si ciocolata. Am mai spus asta, dar repet, poate nu toata lumea citeste chiar tot ce scriu eu pe aici :)))

Luati o bucata de aluat si intindeti pe fundul formei de tort. Dintr-o bucata de aluat, mai micuta, faceti trei snururi. Doua le dati unul peste altul, le impletiti, formand un snur rasucit, pe care il puneti de jur imprejururul formei rotunde. Cu o lingura turnati umplutura formata din ingredientele date mai sus. Peste umplututa faceti o cruce din cel de al treilea snur. Ungeti bine cu un galbenus de ou spart in cateva linguri de lapte.

Coaceti pasca la cuptor timp de 50-55 minute sau altfel spus, pana este bine coapta. Faceti testul cu scobitoarea, pentru siguranta.

Dupa ce s-a copt, scoateti-o din forma si lasati-o la racit. Taiati triunghiuri si serviti.

Pasca cu branza dulce

Pasca cu branza dulce

14 Responses to Pasca cu branza dulce si aluatul cel mai pufos

  1. […] Alice albinutza      Va povesteam de Pasca cu branza dulce si aluatul cel mai pufos mesterit in chip strasnic si cu ciocolata, in editie limitata, doar azi pe masa and forever on the […]

  2. […] povesteam de Pasca cu branza dulce si aluatul cel mai pufos mesterit in chip strasnic si cu ciocolata, in editie limitata, doar azi pe masa and forever in Tara […]

  3. […] acelea cu care am crescut si care traditional se fac la noi in zona: drob de miel, cozonac, pasca cu branza dulce, miel cu sos de iaurt si evident oua rosii. Insa in fiecare an im place sa am un preparat pufos pe […]

  1. Rocsy Ciobanu spune:

    Cat de frumoasa este si ce buna. Este asa ca la noi la Moldova.. Bravo!

  2. OMG!!!! Ce bine arata, tot ce este cu branza dulce si stafide imi place! 🙂
    Cand mai faci? 😛
    Pupici

  3. agenda nico spune:

    Arata super! Paste Fericit..toate cele bune!

  4. Foarte aratoasa pasca, si aluatul ala pare o minunatie!! Pup Alice

  5. Paradis spune:

    Delicioasa Pasca ta !Hristos a înviat!Sarbatori Fericite!

  6. Ioana spune:

    buna. am facut aluatul de pasca si cu ingredientele date a ramas foarte moale, chiar lichid as spune, desi masina de paine a framantat foarte mult la el. folositi ulei pentru a il modela sau mai adaug faina?multumesc pentru raspuns

  7. iulian spune:

    Din punctul meu de vedere compozitia aluatului este complet gresita. Ai numai 500 grame de faina si peste 600 ml de lichid.

    • Alice spune:

      Probabil ca depinde f mult si de calitatea fainii, insa am revazut cartea lui H Varlan si trecusem gresit cantitatea de lapte si ulei…:) cu siguranta din cauza asta a iesit putin mai “lichid” Sorry…doar greseala de editare

  8. Mary spune:

    Si mie mi -a iesit aluatul lichid, precizez ca am facut totul manual. Am mai pus putina faina si a iesit perfect. Poate daca s-ar reduce cantitatea de lapte cu 100 ml ar iesi aluatul tocmai bun

    • Alice spune:

      Probabil ca depinde f mult si de calitatea fainii, insa am revazut cartea lui H Varlan si trecusem gresit cantitatea de lapte si ulei…:) cu siguranta din cauza asta a iesit putin mai „lichid” Sorry./..doar greseala de editare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.