Tehnici Culinare si Ustensile de Bucatarie – o carte si o campanie: Fii # vALLuntar
by Alice Ciobanu
M-am inscris in campania de voluntariat intitulata “vALLuntar” a celor de la Editura ALL menita sa incurajeze lectura si voluntariatul. Astfel ca te inscrii in campanie, (deschisa tuturor) si in perioada 24 ianuarie – 16 martie ceri o carte, o citesti si apoi scrii o mica recenzie pe blogul personal. Pentru fiecare recenzie a unei carti din colectia Editurii ALL, o echipa de angajati a acesteia va face 15 minute de voluntariat, iar pentru fiecare comentariu primit (referitor la carte sau campanie) la postarile cu recenzii se mai adauga inca 3 minute. Astfel ca toata lumea are de castigat si mai mult de atat : Se citeste!
Mi-am ales timid si fara sperante (asa sunt eu : o pesimista!) Tehnici culinare si ustensile de bucatarie. O carte la care visam demult, si la care ma tot uitam cu jale de cate ori o vedeam in vitrina unei librarii pe langa care trec destul de des. Raspunsul a fost prompt si m-a halucinat: da! ti-o trimitem.
Astfel ca am primit-o, am mangaiat-o bucuroasa si am citit-o doua zile pe nerasuflate. Azi va scriu cateva vorbe despre minunatia de carte, dupa care ma apuc sa o aprofundez. Asta e carte de capatai si care trebuie studiata la blatul de lucru.
Tehnici culinare si ustensile de bucatarie cuprinde doua sectiuni mari.
Prima din ele trateaza Ustensilele si echipamentele culinare. Asezati-va comod pe canapea, luati un pahar de vin (sau apa?) si deschideti sfiosi. Veti avea parte de o incursiune, ghidata de niste poze sclipitoare, in lumea ustensilelor si a echipamentelor necesare unei bucatarii. Citind, afli la ce anume foloseste o mezzaluna, cat de utila iti este o razatoare pila si m-am convins ca urmatoarea ustensila pe care o voi achizitiona va fi o mandolina.
Vei afla despre diferitele tipuri de cutite, la ce anume foloseste fiecare si mai ales (de importanta majora!) care sunt diferentele dintre cutitele occidentale si cele japoneze. Tavile, tigaile, oalele si cratitele ti se vor arata in toata splendoarea lor si iti vei da seama cum si care sunt materialele din care sunt facute si cat de rezistente sunt. Vei sti cand sa alegi si mai ales pentru ce: siliconul, cuprul, arama, aluminiul anodizat sau cat de performant este sistemul antiaderent Goldtouch – de zece ori mai rezistent la zgaraieturi decat materialul antiaderent traditional, care nu se ciobeste si nu se cojeste.
Dupa ce te minunezi de multitudinea si frumusetea ustensilelor necesare unei bucatarii care se respecta (am facut deja o lista :P) va mai puneti un pahar de vin sau o ceasca de cafea, (dupa preferinte) si treceti usor la partea a doua a cartii : Tehnici culinare.
Aici veti descoperi o lume fascinanta. Va sunt prezentate, pas cu pas, 250 de tehnici culinare, de baza si utile oricaruia, fie ca esti incepator sau bucatar casnic cu ceva experienta.
Vei invata cum sa tai cartofii; cum sa cureti legumele; cum sa scoti cochiliile scoicilor; cum sa obtii un pui fluture; cum sa faci bezeaua perfecta; cum sa faci maiaua sau cum sa framanti un aluat bun, cu mana, fara ajutorul unui KA sau a unei masini de paine.Aluatul de foietaj devine simplu de facut, acasa, doar ghidindu-te dupa poze, iar cel de quiche nu va mai prezenta vreun secret.
Pe langa cele cateva tehnici enumerate de mine aici (v-am spus doar sunt 250) cartea va va darui si 50 de retete de baza, esentiale a fi stiute de orice bucatar. Pesto cu busuioc, piure de cartofi, curcan umplut, rissoto si raviolli sunt doar cateva dintre ele.
Ce mi-a placut foarte tare la Tehnici culinare si ustensile de bucatarie este faptul ca e o carte foarte bine structurata, nu te pierzi printre pagini si poti gasi usor raspuns la toate intrebarile sau nelamuririle culinare doar accesind indexurile de la finalul cartii sau tabelele pentru echivalentele unitatilor de masura, a temperaturilor de gatit sau a inlocuitorilor unora dintre ingrediente.
Ce mi-a placut extrem sunt fotografiile de o calitate exceptionala si care redau cu finete si mare acuratete fiecare tehnica de gatit.
Este o carte care iti incanta ochiul si care te face sa iti doresti sa gatesti din ce in ce mai mult, mai bine si mai curat (tehnic vorbind). Este exact asa cum a descris-o Chuck Williams (editorul general): „aceasta carte va fi o sursa de intelepciune culinara pentru multi ani de acum inainte”.
Tehnici culinare si ustensile de bucatarie este o carte pe care trebuie sa o aveti pe unul din rafturile micii voastre biblioteci culinare.
39 Responses to Tehnici Culinare si Ustensile de Bucatarie – o carte si o campanie: Fii # vALLuntar
-
Trebuie sa sugerez discret tuturor ca acesta este un cadou ideal de ziua mea 🙂
Am vazut cartea la OMV si mi-a placut enorm. Unde sa mai punem si faptul ca fotografiile sunt superbe! -
ai facut o recenzie tare buna si mi-ai facut pofta de aceasta carte, pacat ca e doar pentru blogeri, macar prin acest comentariu pot sa contribui si eu cu putin:)
-
mersi, Alice. Acum trebuie s-o citesc si eu!
-
Excelenta recenzie!
-
Mi se par si actiunea si recenzia ta excelente. M-ai facut sa mi-o doresc si eu, desi imi cam depaseste bugetul alocat pentru asa ceva. Sunt insa convinsa ca, orice experienta ai avea, este utila si placuta o carte pe aceasta tema.
-
pare o carte utila la casa omului.sa o folosesti sanatoasa si sa vedem pe blog ce tehnici inveti din ea:)
-
poate cu cartea asta in bucatarie mancam si noi mai sanatos:D
-
Foarte buna recenzie! M-ai convins, daca mai era nevoie, ca trebuie sa primesc cadou cartea asta, pentru ca si eu suspinam mereu cand o vedeam prin librarii 🙂
-
da, excelenta recenzie! felicitari…si pt carte si pt. articol!
-
Si eu o astept deja de peste o saptamana, sunt tare nerabdatoare! Mi-o doresc de atata timp… 🙂
-
sincer, habr n aveam de cartea asta, insa citind recenzia ta Alice, m-ai facut curioasa si la prima vizita in librarie sigur o sa o caut !!!
-
Super cartea! trebuie sa o pun pe lista pt ziua mea …doar ca e cam departe ianuarie :). Pana atunci poate o cumpar eu..gasesc eu o ocazie sa imi fac un cadou frumos. Te pup si merci
-
Cred ca oricare dintre noi si-ar dorii cartea asta, numai din ce ai povestit tu, m-ai convins, felicitari pentru articol!!!! Te pup !!!
-
Exact asta era cartea de care aveam nevoie pentru curs,i-ai facut o recenzie foarte buna,acuma chiar stiu ce contine si cui ii este folositoare. Pup
-
Prin acest articol m-ai facut sa-mi doresc si eu aceasta carte 🙂
Felicitari ptr recenzie si ptr tot ceea ce faci!
Duminica placuta, te pup! -
super recenzie, si eu imi doresc cartea 😛
-
Boabe de Cafea…fotografiile sunt superbe! E un cadou numai bun pt tine 🙂
lucy, draga mea, iti multumesc pt cuvinetle frumoase.
Brindusa, e musai sa o ai!
-
mandala, multumesc. ma sint magulita!
-
Elena Toma, multumesc frumos. E o carte cam scumputa, dar…merita toti banutzii. Pupici
-
sim. multumesc! si eu sper sa invat cat mai multe 🙂
Monica, poate cine stie :)))
-
Carmen, e o carte pe care orice food blogger cu o anumita prestanta 😀 ar trebui sa o aiba:P
-
adnia, iti multumesc!
-
Carmen Tobias, abia astept sa citesc si recenzia ta!
-
Monya, incearca!
Timea, super cadoul…iti va fi utila, crede-ma!
-
Dana draga mea prietena, iti multumesc.
Mitinita, ma bucur ca iti trebuieste aceasta carte pt curs. E super utila, crede-ma
Delicious Flavours, iti multumesc pt cuvintele tale frumoase. Nu cred insa ca merit chiar asa:)
nadia…ha…bine ca mai ma citesti. pupici!!!!
-
Foarte frumos,interesant si folositor,Alice.Ne-ai convins!….Felicitari!
-
Felicitari, atat pentru carte cat si pentru articol. Mi-a placut tare mult cum a descris-o editorul general Chuck Williams „aceasta carte va fi o sursa de intelepciune culinara pentru multi ani de acum inainte”. Sa o exploatezi la maxim si sa te bucuri de ea:X!!!!!Pupici
-
Draga mea, recenzia ta mai ca ma face sa-mi cumpar cartea :). Bravo albinutza! Astept acum sa ne impartasesti si noua din secretele de acolo :). Pupici
-
Foarte iubita carticica asta, dar sunt de acord cu tine: pare genul de carte pe care orice food blogger ar trebui sa o citeasca 😉 Ma bucur ca ai participat la campanie 😀
-
Super recenzia!
-
Excelenta recenzie Albina !!N-am stiut de blog pana acum, dar voi deveni client fidel mai ales ca eu sunt innebunita dupa gatit.Ma bucur sa te (re)gasesc chiar si la modul asta.Ne mai auzim (citim).Pupici multipli Albina !!!!
-
Minunata recenzia!Mina\unata e si cartea. Din pacate nu mai este in stoc, caci imi luam si eu…asa ca ramane sa citesc despre gradina.Pupici!!!
-
eu inca visez la ea, sa vad ce zice si iepurasul :))
-
Superba aceasata carte, abia astept sa o primesc si eu maine! Multumesc pentru recenzie 😉 Cred ca imi va fi foarte utila si ma bucur enorm ca am prins-o cu 50% reducere….altfel nu mi-as fi permis-o.
Lasă un răspuns
Porc aromat
[…] Rotita aia e fabuloasa si taie perfect, love it! Apoi am procedat dupa metoda descrisa in cartea Tehnici culinare si ustensile de bucatarie: “Incepand de la 2.5 cm distanta de marginea placintei asezati 4-6 fasii, la distanta de 2.5 […]
[…] scriu, ce sa scriu si cum sa scriu. Mi-a placut Tenhici culinare si ustensile de bucatarie, de care v-am povestit la vremea respectiva, asa incat nu puteam lasa nici Enciclopedia culinara sa treaca fara a scrie […]
[…] Rotita aia e fabuloasa si taie perfect, love it! Apoi am procedat dupa metoda descrisa in cartea Tehnici culinare si ustensile de bucatarie: “Incepand de la 2.5 cm distanta de marginea placintei asezati 4-6 fasii, la distanta de 2.5 […]
[…] scriu, ce sa scriu si cum sa scriu. Mi-a placut Tenhici culinare si ustensile de bucatarie, de care v-am povestit la vremea respectiva, asa incat nu puteam lasa nici Enciclopedia culinara sa treaca fara a scrie […]
[…] cum v-am mai povestit si aici, fac inca, parte din campania “vALLuntar” , o campanie ce incutrajeaza lectura si […]