WordPress Templates

Toamna literara la Iasi – FILIT 2019

In fiecare toamna, de vreo sapte ani incoace, se aduna la Iasi scriitori, traducatori, editori, critici literari, profesionisti in domeniul cartii. In fiecare toamna Iasul devine mai bogat cu fiecare carte si fiecare autor prezent la Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi, pe scurt FILIT.

Anul acesta fesivalul se va desfasura in perioada 2-6 octombrie 2019 si vom lua si noi parte, alaturi de alti bloggeri, la evenimentele FILIT 2019 si vom incerca sa va aducem cat mai multe informatii.

Spun „noi” pentru ca anul asta Miruna este si ea unul din bloggerii acreditati ai festivalului.

In cadrul festivalului vor exista locuri speciale, dedicate publicului larg, locuri care se vor desfasura evenimente dedicate copiilor, unui public tanar (+9 ani), adolescentilor, tinerilor. Tot in cadrul festivalului vor avea loc adevarate maratoane cinematografice. Astfel veti putea viziona Seria Jocurile Foamei, seria originala Razboiul Stelelor sau Urzeala Tronurilor. Vor avea loc activitati special gandite pentru copii: PlayCAMP – spațiu de joaca pentru copiii mici si mari, nascocit de MagiCAMP si In Fața Blocului și susținut de DM drogerie markt.

Casa Filit ( ansamblul pavilionar din Piata Unirii) va gazdui evenimente dedicate copiilor, evenimente ce vor avea in centru poezia sau ii veti putea intalni pe unii din scriitorii romani prezenti la Filit 2019: Diana Bădica, Dan Coman, Andrei Crăciun, Bogdan Georgescu, Florin Irimia, Emanuela Iurkin, Olga Macrinici, Dan Miron, Cătălin Pavel, Dan Pleșa, Simona Popescu, Andreea Răsuceanu, Doina Ruști, Bogdan Suceavă.

Casa Copilariei (Palatul Copiilor Iasi) vor gazdui evenimente dedicate copiilor, in pricipal literaturii pentru copii si ii veti putea intalni pe unii dintre cei mai indragiti scriitori romani: Cristina Andone, Lavinia Braniște, Veronica D. Niculescu, Alexandru Vakulovski și Matei Vișniec. La Casa Fantasy (Casa de Cultură a Sindicatelor), casa dedicata literaturii fantasy, vor participa scriitorii Rodica Bretin, Lucian Merișca, Ana Maria Negrilă, Mircea Opriță și Liviu Surugiu.

Traducatorii prezenți la FILIT vor fi Georg Aescht (Germania), Jan Willem Bos (Olanda), Jan Cornelius (Germania), Sean Cotter (SUA), Antònia Escandell Tur (Spania), Jarmila Horáková (Republica Cehă), Fernando Klabin (Brazilia), Joanna Kornaś-Warwas (Polonia), Gabriella Koszta (Ungaria), Marily Le Nir (Franța), Steinar Lone (Norvegia), Marian Ochoa de Eribe (Spania), Ivana Olujić (Croația), Szonda Szabolcs (România, limba maghiară).

Evident ca interesul cel mai mare il vor starni, ca in fiecare an, Serile Filit care au loc in Sala Mare a Teatrului National V. Alecsandri, si unde va puteti intalni cu scriitorii: María Dueñas, Richard Ford, Mihail Şişkin, Mathias Enard. Rezervarile pentru Serile Filit le puteti face online accsand link-ul
http://filit-iasi.ro/2019/09/17/rezervari-online-la-serile-filit-2019/

Comunitatea locala de bloggeri e si ea parte din festival si pe langa o serie de activitati specifice si evenimente organizate (despre care va vom povesti in alte articole) va lua parte la o noua „vanatoare de carti”, o provocare lansata cititorilor ieseni, aceea de a cauta cartile ascunse de bloggeri prin oras, in diverse locatii, de a le citi si de a veni cu ele la FILIT pentru a obtine autografe de la autorii prezenti la festival. Eu si Miruna am participat la aceasta „vanatoare de carti” si am ascuns in doua locatii foarte apreciate de copii, doua carti foarte, foarte speciale: Enescu si hora razelor de soare scrisa de Cristina Andone si Vulpea albastra a lui Sjon (o carte dupa care Miruna m-a bocit doua zile pentru ca nu voia in ruptul capului sa se desparta de ea si am reusit sa o ascund cu promisiunea ca ii voi cumpara si ei un exemplar). Pe Facebook am lasat indicii despre locurile in care au fost ascunse cartile si spre surprinderea mea au fost gasite relativ repede, in doua-trei zile.

Asadar, dragul meu cititor, timp de cinci zile intre 2-6 octombrie te provoc sa iti petreci timpul liber la evenimentele FILIT.

Programul complet al festivalului il gasiti pe site, este foarte detaliat pe zile si ore: http://filit-iasi.ro/program-filit-2019/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.