WordPress Templates

Tort fara gluten cu banane si ciocolata

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Saptamana asta a fost una libera pentru mine, iar Miruna a stat acasa si ne-am tinut companie, astfel ca am tot trebaluit prin bucatarie ba prajind clatite, ba facand briose cu „de toate”. Ieri a vrut briose cu banane, ciocolata si biscuiti sarati, „cu de toate deodata„, dupa cum spunea ea :). Asa ca ne-am suflecat manecile si ne-am pus pe strivit banane. Doar ca in timp ce scotocea ea dupa tavile de briose gaseste tava mica si rotunda de tort, de 18 cm si zice: „vai mami ce daguta si mititica e tava asta, hai sa facem in ea o b’iosa ma’ie, ma’ie si ‘otunda! Ce zici?” Pai ce sa mai zic? Hai sa facem! Si in timp ce turnam compozitia in tava „daguta si mititica”, o aud : ” dar putem sa facem si o c’ema si sa taiem blatul in doua sau in cate v’ei tu si sa facem un to’t, ce zici? „ Si uite-asa a iesit ce a iesit, de vedeti mai jos in poza. Si pentru ca biscuitii sarati i-a mancat cu crema am stabilit ca data viitoare facem „b’iose cu crema si biscuiti sarati”. 

In loc de faina am folosit Mix de Patiserie de la Dr. Scharr, un mix special fara gluten si aceasta reteta, care trebuia sa fie de briose, dar e de Tort fara gluten cu banane si ciocolata o includem in campania  Gatim sanatos si fara gluten cu Dr. Schar! care se desfasoara pe blogul Ruxandrei, Gourmandelle.

Tort fara gluten cu banane si ciocolata

Ingrediente pentru reteta de Tort fara gluten cu banane si ciocolata

pentru blat

  • 250 gr mix special de patiserie (se poate inlocui cu faina obisnuita)
  • 2 oua
  • 150 gr zahar tos
  • 2 banane
  • 100 gr unt
  • 200-250 ml lapte
  • esenta de vanilie
  • 2 linguri cacao
  • un praf de copt

pentru crema

  • 200 gr frisca 
  • 2 linguri cacao
  • 3-4 linguri zahar pudra

pentru topping

  • 30 gr unt
  • 100 gr ciocolata neagra
  • cateva linguri de lapte 

Tort fara gluten cu banane si ciocolata

Mod de preparare pentru reteta de Tort fara gluten cu banane si ciocolata

Incalzeste cuptorul la 180 grade, treapta 3-4.

Intr-un bol amesteca praful de copt, cacao si mix-ul special fara gluten. Intr-un alt bol striveste bananele cu ajutorul unei furculite. Adauga ouale si amesteca bine cu un tel. Incorporeaza untul topit, esenta de vanilie si zaharul. Adauga amestecul de ingrediente solide si treptat pune laptele amestecand totul cu un tel. In forma rotunda de tort unsa cu unt si tapetata cu amidon (sau faina, in cazul in care prepari blatul cu faina obisnuita) toarna compozitia si da-o la cuptor, reducand temperatura la 160 grade. Daca vrei sa faci briose toarna din compozitie cate 2 linguri in hartiutele speciale. Iti vor iesi  cam 14-16 briose. Da forma la cuptor pentru 40-45 minute. Daca faci testul cu scobitoarea vei observa ca aceasta nu va iesi complet curata si uscata. Blatul trebuie sa ramana usor umed la interior. In forma de tort se va coace mai greu , dar daca vei prepara in formele speciale pentru birose, in maxim 30-40 minute vor iesi prefecte, nici prea uscate, nici prea cleioase. Bun, sa revenim. Cand e gata copt scoate forma si lasa blatul sa se raceasca incet in forma, apoi desfa-o si lasa blatul pana se raceste complet.

In timp ce sta blatul la cuptor poti sa faci crema. Bate cu mizerul frisca cu zaharul si cacao si apoi cand s-a intarit da totul la frigider. Simplu. Nimic extraordinar, dar poti folosi orice fel de crema vrei. E un tort fara bariere 🙂

Taie blatul de tort in 2 sau 3, umple-l cu crema si toarna deasupra amestecul de ciocolata topita, unt si lapte. Da-l la rece pentru cateva ore.

Savuros!

Tort fara gluten cu banane si ciocolata

Tort fara gluten cu banane si ciocolata

2 Responses to Tort fara gluten cu banane si ciocolata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.