WordPress Templates

Doneaza Speranta

poveste din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Se priveste in oglinda si isi spune: „Cred cu tarie ca oamenii vor să se implice si sa-i ajute pe cei carora nu le-a mai ramas decat speranta. Donatorii voluntarii nu trebuie să faca altceva decat sa se informeze, sa se adreseze centrelor din tara unde se fac testele de sange pentru a vedea daca sunt sanatosi si apoi sa ajute. Doar impreuna suntem o forta. Impreună Donam Speranta!”. Asa incep diminetile Iuliei Nanescu. Apoi ne aduce in casa stirile, cu vocea sa calda, in fiecare zi, la radio.  E o luptatoare si vrea sa ajute. Un om bun care si-a ales o cauza si lupta pentru ca bolnavii de leucemie sa mai aiba o sansa la viata. Caci, da, oricat de mic ar parea, oricat de insignifiant, orice mic ajutor conteaza si da o speranta. Speranta la viata. Si asta vine cu fiecare din noi, cu fiecare mica ajutor cu fiecare mililitru de sange.

Doneaza Speranta

Campania „Doneaza speranta” e un proiect maret, un proiect in care Iulia crede cu intreaga sa fiinta si in care m-a facut sa cred si sa aleg sa ma implic. Campania isi propune să creasca numarul donatorilor potentiali de celule stem inregistrati in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem de la aproape 10.000, cat este in prezent, la 1 milion. Prin cresterea numarului de donatori putem oferi o sansa reala la peste 90 la sută din pacientii diagnosticati cu leucemie din Romania. Odată cu lansarea campaniei, ce a avut loc acum pe 11 martie 2014,  Comunitatea Donatorilor Voluntari de Celule Stem din Romania a fost recunoscuta oficial de conducerea Institutului Regional de Oncologie Iasi ca fiind prima comunitate de acest fel din Romania.

In prezent, exista pacienţi diagnosticaţi cu leucemie pentru care doctorii nu pot găsi donatori compatibili în registrele din strainatate, iar şansa lor de vindecare este doar in Romania, insa Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice este deocamdata prea mic sa acopere toate solicitarile. Pana acum au fost efectuate 22 de proceduri de transplant de celule stem hematopoietice dintre care la 20 de pacienţi au fost donatori straini. In prezent, avem 10 bolnavi pentru care nu gasim donatori compatibili. Tocmai de aceea, voluntarii Comunitatii Donatorilor de Celule Stem din Romania impreuna cu personalul medical din cadrul Centrelor de Recrutare ale Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din tara vor desfașura mai multe campanii de informare și de mobilizare a tinerilor pentru a se înscrie în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

In luna martie sunt programate caravane de promovare a donarii de celule stem hematopoietice si pentru inscrierea in Registrul Național a Donatorilor de Celule Stem. O echipa medicala este pregatita sa se deplaseze la sediul institutiilor pentru actiuni de informare și prelevare a probelor de sange.

Cei care vor sa devina donatori trebuie sa se adreseze unuia din cele 17 centre din tara unde se preleveaza probele de sange pentru a vedea daca sunt sanatosi  si daca pot intra in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem. Apoi, vor completa, in prezenta medicului, formularul de consimtamant si un chestionar medical (contine intrebari despre trecutul medical al voluntarului si al parintilor). Apoi se recoltează 15 ml sange. In cateva saptamani, voluntarul primeste rezultatele medicale si ulterior cardul de donator de celule stem. Analizele si testele medicale sunt gratuite. In cazul in care este identificat la nivel national un pacient diagnosticat cu leucemie care are aceeasi structura a sangelui cu a voluntarului, viitorul donator este contactat. I se fac noi analize. Gratuite, bineinteles.Doneaza Speranta

Doneaza Speranta. Persoanele din zona Moldovei care vor să devină donatori voluntari pot accesa următoarele date de contact:

Institutul Regional de Oncologie Iași Centrul de Recrutare al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice
str. General Henry Mathias Berthlot nr. 2-4 Iași
Conf.dr. Elena Albu :tel 0754883231; 0744435439
Asist. Oana Crețu: tel. 0743692505

Cei care nu sunt din Regiunea Moldovei trebuie să consulte lista cu celelalte 17 centre ale donatorilor de celule stem hematopoietice (poate fi gasită pe blog aici: http://comunitateadonatorilorvoluntaridecelulestem.wordpress.com/2014/02/18/centrele-donatorilor-de-celule-stem-hematopoietice/)

Visele au nevoie de o șansă la viață pentru a fi îndeplinite. Și tu poți ajuta ca un vis să devină realitate prin DONARE DE CELULE STEM! Ajută un bolnav diagnosticat cu leucemie să aibă o viață normală.
Informează-te și ajută!
Impreună suntem o FORȚĂ! Impreună DONĂM SPERANȚĂ!

Doneaza Speranta!

Aici găsiți linkurile de la:
– pagina de facebook a comunității https://www.facebook.com/Comunitateadonatorilorvoluntaridecelulestem
– blogul comunității (aici găsiți informații detaliate despre condiții, donare, centre, formulare)
http://comunitateadonatorilorvoluntaridecelulestem.wordpress.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.