Muraturi pentru iarna la saramura
Stiu ca inca nu e chiar sezon de pus muraturi pentru iarna la saramura, dar am pozat reteta asta acum un an ( sau doi?!) si parca nu as vrea sa o ratez iar si sa o tin intr-un draft la pastrare… pe vecie. Desi, castravetii la murat in saramura se pun acum, incepand cu luna iulie, pentru ca acum sunt lungi, subtiri si tinerei.
Noi punem, in fiecare an, muraturi la sare, in saramura adica, si sunt cele mai bune muraturi ever! Nu se pot compara cu nimic altceva, iar inainte de Craciun cand scoti pe masa un fol plin cu bunatati acidulate si crisoare alaturi de friptura de porc si cartofii rumeni, zau ca parca nu mai conteaza nimic…aaa, si-o bucata de mamaliga calda!
Va voi scrie exact reteta pe care o fac eu, de cativa ani incoace. Nu m-a invatat nimeni sa pun muraturi pentru iarna, desi am crescut cu butoaiele de lemn pline ochi cu castraveti, gogonele si harbuzi murati in sare. Am luat reteta din Carte de bucate, de Silvia Jurcovan (v-am mai zis eu ca e „:de baza”) si e reteta care mi se potriveste cel mai bine. Am pastrat asa castraveti pusi in saramura peste vara, in balcon si au ramas la fel de crocanti in iarna urmatoare. Fara probleme!
Ingrediente pentru reteta de Muraturi in saramura
Trebuie sa va spun ca nu exista cantitati minime sau maxime, ci ca sutn mai degrabe ingrediente comune pentru care calculezi apa si sarea. Cam asta-i tot.
- castraveti
- gogonele ( asta in septembrie mai spre sfarsit)
- ardei iuti
- frunze de telina
- marar uscat
- sare grunjoasa
- cimbru
- boabe de piper
- frunze de visin (optional)
- apa
- optional puteti adauga un mar si catei de usturoi
Mod de preparare pentru reteta de Muraturi pentru iarna in saramura
Castravetii se pun, pentru cateva ore, in putina apa rece sarata – cam 10 gr de sare la 1 litru de apa. In felul asta isi pierd putin din rigiditate si din gustul usor amarui pe care il capata atunci cand sezonul este secetos. Marturisesc ca nu am facut intodeauna operatiunea asta, pentru ca de regula aveam castraveti tineri si proaspeti, culesi in ziua respectiva, pe care ii punem la murat.
In borcane mari de 3, 5 litri, butoaie micute de 10 litri, puneti pe fundul lor cateva crengute si flori de marar uscat. Incepeti sa puneti castraveti, gogonele, ardei iuti, cat mai inghesuiti, aranjati vertical sau pe orizontal, astfel incat sa ramana cat mai putin loc intre ei. Adaugati printre ei catei de usturoi.
Intr-o oala incapatoare pregatiti saramura. Pentru fiecare borcan de 3 litri se va calcula 1 1/2 litri apa, calculata pentru intreaga cantitate de borcane. La fiecare litru se apa de pun 25 gr sare grunjoasa. In apa se pune sarea, cimbgru, flori de marar, un manunchi de frunze de telina si 20-30 boabe de piper. Se fierb in clocot 5-7 minute, apoi se trage de pe foc. Lasati apa sa se domoleasca putin. Trebuie sa fie friebinte, dar nu clocotita, sa se opareasca castravetii.
Turnati apa fierbinte in borcane, peste castraveti, incet cu polonicul pentru a patrunde bine si pentru a nu va stropi. Pentru a evita craparea borcanelor in timp ce turnati apa fierbinte, asezati borcanul pe o bucata de fonta. Umpleti borcanele in felul acesta pe rand, completand cat e nevoie. Se aseaza deasupra frunze de telina, tije de marar. Se lasa bprcanele nelagate pana a doua zi, sa se raceasca, apoi se leaga cu ceolofan dublu si se pastreaza la loc uscat si umbrit, la o temperatura potrivita de 18-20 grade.
Complicat? Nu chiar!
Voua va plac castraveti in saramura? Eu abia astept sa pun gfogonele in saramura, anul asta!
Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube. Pe instagram ma gasiti Aici!
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc
Mancare de pastai cu naut
Lasă un răspuns