Cum sa-ti dresezi dragonul
Cum ar fi sa ai ca animalut un mic dragon, mami? ma intreba ea atunci cand a vazut pentru prima data unul din filmele cu Sughit, Stirbul si micii vikingi nastrusnici. Ar fi minunat, i-am raspuns, dar hai sa ne limitam la a ne dori un cameleon, ce zici? Asta se intampla acum aproape trei ani, si de atunci tot asteapta sa isi primeasca micul cameleon (sau dragon?) Este, inca, fascinata de lumea animalutelor fantastice :), de dragoni, de balauri, monstri si mai nou de vampiri si vrajitoare haioase care prepara cu linguroaie mari potiuni colorate. Misterele o atrag si o incanta. Iar seria Cum sa-ti dresezi dragonul, de Cressida Crowell, editata de Nemira, in colectia Nemi le are pe toate.
Primele doua volume ale seriei dragonesti, „Cum sa-ti dresezi dragonul” si „Cum sa fii pirat” le-am citit impreuna, in fiecare zi cate putin ea si seara la culcare abia scapam cu 3 capitole citite pe nerasuflate. Nu-si mai dorea sa se intalneasca cu somnul 🙂 atat de mult ii placeau intamplarile prin care treceau Sughit (Strasnicul Stavrid al III-lea ) si novicii tribului Huliganilor Parosi.
In primul volum din seria cu Sughit – Cum sa-ti dresezi dragonul, autoarea ne dezvaluie cate putin din lumea vikingilor, a tribului Huliganilor Parosi. Facem cunostinta cu Sughit, un baiat firav si fara pic de teroare, Nadejdea si Mostenitorul Tribului Huliganilor Parosi, de pe Insula Tontului, fiul marelui sef de trib Stoic Matahalosul. Tot acum, autoarea Cressida Crowell ne introduce si in lumea si traditiile vikingilor de pe Insula Tontului si ii intalnim si pe ceilalti „prieteni” ai lui Sughit: Picior-de-Peste ( singurul adevarat prieten al lui Sughit si expert in tot felul de chestii dragonesti-primejdioase), Suflu de caine cu drojdie de creier, Porc Bubos, Rat Mucos, Haplea Ragaitorul. Nu cred ca mai e nevoie de explicatii suplimentare in ceea ce priveste personalitatea si aptitudinile fiecaruia 🙂
Dupa cum vom vedea, pe parcursul cartii, Sughit va trebui sa isi demonstreze calitatile si abilitatile de lider si conducator al tribului, de erou neinfricat, desi el nu isi doreste decat ca toata intitierea sa se termine cat mai rapid si sa se descurce „onorabil”. Desi este singurul dintre vikingi care vorbeste dragoneza si care intelege ce gandesc si vorbesc dragonii, Sughit nu isi doreste deloc un dragon feroce, un animal de prada mare si puternic. De fapt nu isi doreste deloc sa ia parte la „initiere”, dar fortat de imprejurari si de faptul ca nu ar fi putut nicicand sa isi faca tatal de rusine, Sughit reuseste sa fure un ou de dragon.
Dezorienrarea si „rusinea” intervin mai tarziu cand isi da seama ca a reusit sa fure doar un dragon foarte, foarte mic, firav, dintr-o rasa comuna si cu o gura lipsita de dinti. El este Stirbul, un dragonas mic si egosit, vesnic infometat, cu temperament naravas si care creeaza o multime de probleme, provocand cu tupeu dragonii mari si rai ori de cate ori are ocazia.
Pe parcursul primului volul al seriei, Sughit si Stirbul nu devin prieteni, asa cum am crede, ci doar aliati, lucrand impreuna si invatand sa se ajute reciproc. Sughit realizeaza ca nu va avea incotro si ca el va fi pana la urma capetenia tribului de pe Insula Tontului, asa incat are nevoie de micul sau dragon, caci primejdiile si dusmanul feroce se arata la orizont.
Daca vor reusi firavul Sughit si micul dragon Stribul sa iasa invingatori din lupta cu aprigul Dragonus Maritimus Giganticus Maximus si sa salveze Insula Tontului, veti afla doar citind primul volum scris de Cressida Crowell! Iar lectura va fi presarata cu mister si glume, cu umor si pagini pline de actiune.
Cel de al doilea volum din seria „Cum sa-ti dresezi dragonul” intitulat „Cum sa fii pirat” ne readuce pe Insula Tontului, in mijlocul vikingilor, unde ii gasim pe Stirbul si pe Sughit, de data aceasta in postura de Erou si sef al tinerilor vikingi.
Autoarea seriei, Cressida Crowel ne pune in fata unei situatii fara iesire prin aparitia sicriului celui mai de temut lider al vikingilor din toate timpurile Barba-Aspra cel Oribil. Despre acesta se stie si ca a detinut o legendara comoara. Dar ce faci cand pe sicriu scrie: ” Atentie! Nu deschideti acest sicriu”? Pe langa descoperirea lui Arvin un fermier sarac dar cinstit, se gaseste si harta catre comoara lui Barba Aspra cel Oribil, despre care se spune ca nimeni nu a gasit-o si ca doar adevaratul mostenitor al lui Barba Aspra ai putea sa o gaseasca. Insa cine poate fi Alesul?
„Cum sa fii pirat” este scrisa intr-un ritm alert, cu aventuri si situatii care se succes rapid, cu rasturnari de situatii si lupte dragonesti care te vor face sa iti stea inima in loc.
Aventura, umor si mult mister sunt cuvintele care descriu del de al doilea volum al seriei. Eroii nostri evolueaza, Picior de Paste devine tot mai intelept si isi castiga usor usor locul in clanul huliganilor novici, iar legatura dintre Stirbul si Sughit se contureaza incet si sigur spre o mare prietenie… cel putin asa imi place sa cred, nu?!
Sper ca v-am convins, macar putin, sa dati o sansa seriei dragonesti, Cum sa-ti dresezi dragonul, o lectura palpitanta, presarata de intamplari intunecate si situatii la limita mortalului, scrisa cu mult umor, iar desenele savuroase. Sunt carti scrise pentru copii, dar pe care le puteti citi impreuna cu ai vostri copii, pentru ca tuturor ne plac povestile…si dragonii.
Miruna asteapta cu nerabdare urmatoarele volume ale seriei Cum sa-ti dresezi dragonul si evident si filmul al 3-lea.
Va las mai jos un mic video realizat de Miruna, impresiile unui copil de 8 ani (aproape)
Multumim Editurii Nemi – carti pentru copii pentru volume!
Suc de rodie si portocale
Lasă un răspuns