WordPress Templates

Gem de caise

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Cam in fiecare an fac cateva borcanele de gem dupa retetele si sfaturile scrise in cartea Silviei Jurcovan. Acum a venit vremea sa scriu reteta asta tare faina de Gem de caise, un gem pe care l-am preparat din cateva caise stranse din mica livada a socrilor nostri. Ceea ce am invatat eu este ca pentru a avea un gem bun, cu o culoare frumoasa, trebuie sa ai fructe bune, coapte bine si ca  zaharul trebuie lasat sa stea peste fructe timp de cateva ore, in felul asta fructele lasa suc si nu se vor terciui in intregime. Astfel veti avea un gem bine legat si cu o culoare frumoasa. De obicei zaharul se pune in cantitate egala cu fructele, dar se poate pune si intr-o cantitate mai mica; totul depinde de fruct si de dulceata lui, dar si de metoda de preparare.

Gem de caise

Ingrediente pentru reteta de Gem de caise

  • 1 kg de caise curatate de coaja si samburi
  • 800-1000 gr zahar tos
  • miezul din samburii de caise
  • optional felii de lamaie

Gem de caise

Mod de preparare pentru reteta de Gem de caise

Curatati fructele de coaja cu un cutit ascutit, scoateti-le samburii. Puneti caisele taiate in doua sau in patru intr-o cratita incapatoare si presarati peste ele jumatate din cantitatea de zahar tos. Lasati sa stea asa cam 4 ore. Apoi puneti restul de zahar, amestecati si puneti pe foc. Se fierbe la foc mic, imediat ce a dat in clocot si gemul se va lega repejor, adica siropul se va ingrosa. Nu se fierbe foarte mult, tocmai pentru a nu se inchide foarte tare la culoare. Spre final adaugati miezul din samburii de caisa, samburi pe care i-ati spart cu un ciocanel. Au o aroma deosebita, un fel de migdala autohtona! Optional puteti sa adaugati felii de lamaie pe care le lasati la fiert si le scoateti (daca vreti), inainte de a turna gemul fierbinte in borcane. Asa cum am scris mai sus, gemul il turnati in borcane cat e fierbinte, infiletati bine si lasati la racit pana a doua zi in cuptorul incalzit foarte bine inainte. Pastrati borcanele cu gem de caise la loc ferit de caldura si lumina, intr-o camara cel mai bine.

Gem de caise Gem de caise

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.