Gallete cu mure si zmeura
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
De ceva vreme am cunoscut o fata, Andreea Ciobanu pe numele ei, o moldoveanca strasnica de prin zona Vasluiului (da, bai, sa stiti ca sutn oameni fabi si buni si muncitori si acolo, surpriza!) o fata pe care am, indragit-o din prima, chiar inainte de a o vedea pe viu cum se zice. Am cunoscut-o pe internet, din intamplare, caci nu-i asa necunoscute sunt caile facebook-ului:) dar fata asta, Andreea se ocupa printre altele si cu o mica cultura de zmeura, mure si tayberry. O gasiti pe net sub numele de Zmeurisul Coasta Neagului, asta ca sa stiti si ca puteti comanda mure si zmeura acasa la voi! Despre ce fac ei aoclo si ce cultiva voi reveni cu o postare mai ampla, speciala, astazi doar am sa va povestesc ca in sfarsit Miruna mea maninca mure. Nu la modul ca ia si ea una, doua, trei mure si le linciureste asa, nu frate! E bataie pe mure! Adica dintr-o caserola de 500 gr abia daca scapa 100 de grame a pot face si eu ceva…nu mai zic sa maninc. Drept pentru care va trebui de acum sa iau mure la kilogram nu la caserola, ai auzit Andreea?! In fine, postarea de astazi este despre ce poti face cu niste mure, cu un pumn de faina si mult zahar muscovado de la prietenii mei de la Solaris si…a si niste zmeura amarata de o mai aveam prin congelator… hai sa va zic! Pentru ca astazi am pentru voi Gallete cu mure si zmeura!
Ingrediente pentru reteta de Gallete cu mure si zmeura
pentru aluat
- 50 gr zahar
- 250 gr faina
- 125 gr unt rece
- cateva linguri de apa rece
- 1 ou
- un strop de sare
pentru umplutura
- 200 gr mure
- 100 gr zmeura congelata
- 50 gr afine de Dorna
- 100 gr zahar muscovado
un galbenus spart in o lingura de lapte pentru uns marginile placintei
frunzulite de roinita
Mod de preparare pentru reteta de Gallete cu mure si zmeura
Mai intai facem aluatul care e o chestiune atat de simpla si de usoara incat si un copil de 6 ani il poate face. Intr-un bol punem faina, sarea, zaharul si untul rece taiat bucati mici. Amestecam si framantam pana ce obtinem un bol plin cu niste chestiuni faramicioase, exact ca atunci cand ai rasni biscuiti ) Adaugam oul si cate putina apa rece si framantam cu mainile pana ce obtinem un aluat tare. Il acoperim cu folie si il dam la rece pentru cateva ore.
Intre timp decongelam fructele (daca aveti congelate ca mine, daca nu e si mai fain) amestecati-le pe toate cu zaharul muscovado si lasati-le asa sa lase putintica zeama cat sta si aluatul la rece.
Scoateti aluatul de la rece si intindeti foaie rotunda direct pe foaia de copt pe care o puneti apoi in tava pentru cuptor. Incingeti cuptorul la treapta inalta.
In mijlocul foii intinde de aluat puneti fructele impreuna cu zeama lasata si aduceti usor marginile peste fructe. Nu va chinutii sa fie cine stie ce model, doar sa fie inchide corect astfel incat sa nu se imprastie fructele si ca sucul de fructe sa fie pastrat in interior ( pe cat posibil) Ungeti marginile placintei cu galbenus de ou spart intr-o lingura de lapte.
Coaceti la foc potrivit timp de 40 de minute.
Taiati placinta cand s-a mai racorit si o puteti servi ca atare sau alaturi de inghetata. Un sfat bun ar fi sa ii adaugati cateva frunzulite de roinita care vor da o aroma intensa ce aduce usor a coaja de lamaie confiata!
Pasta de fasole cu naut crocant
Lasă un răspuns