Dovlecel pane
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Dovlecel pane am mancat pentru prima oara acum vreo 15 ani, la Iasi. Cred ca nu toti stiti dar eu nu sunt din Iasi, sunt din Falticeni, oras mult mai fain ca Iasul (hei, nu aruncati cu rosii, dar asa e!). Iar mie acasa, maica’mea nu-mi facea dovlecei pane, pe principiul ca daca ei nu ii plac nici altora nu face :)) sau cum sa nu faci mizerie in bucatarie, ca sa fiu mai sincera :)) O sa se „supere” vazand chestia asta, dar hei e purul adevar. Anyway, acasa nu am mancat vreodata chestii din astea pane, dovlecei si alte legume, insa la Iasi, da. Si mi-au placut. Asa ca nu trece anul fara sa fac o portie zdravana din 2 dovlevcei maricei, dar tineri, si musai sa le pun alaturi si un sos de rosii cu usturoi si busuioc. Parca e altfel vara cu dovlecei, asa-i? Si doar asa ii mai mananc, sau pusi intr-un blender si storsi pana ii fac supa crema :)) Anyway, fii-mea nu ii mananca deloc, dar nici nu regret… hai sa va povestesc cum ii fac si de ce imi plac.
Ingrediente pentru reteta de Dovlecel pane
- 2 dovlecei
- 5 oua
- faina
- ulei presat la rece de floarea soarelui
- sare roz
Mod de preparare pentru reteta de Dovlecel pane
Curatati dovlecelul de coaja si taiati-l in rondele potrivite, de 0.6 cm. Mie nu imi plac foarte groase, dar nici extrem de subtiri. Tamponati-le usor cu hartie absorbanta pentru a le inlatura excesul de apa pe care il lasa feliutele in momentul in care taiati dovlecelul.
Tavaliti rondelele de dovlecel prin faina si dati-le prin ou batut cu putina sare. Repetati operatiunea asta de doua ori, pentru a obtine o crusta buna.
Prajiti-le rapid in tigaia de fonta, incinsa bine si ulei de floarea soarelui, ulei presat la rece. Imi pace uleiul presat la rece de floarea soarelui pentru ca e extrem de bun, nu fumega, nu arde atat de usor si e sanatos. O sa va povestesc in curand despre uleiul presat la rece de floarea soarelui, pe care il folosesc de ceva vreme si sunt tare multumita.
Scoateti-le pe hartie absorbanta.
Daca le consumati alaturi de un sos facut din cativa catei de usturoi trasi la tigaie, rosii zdrobite aruncate peste ei, un strop de sare si o mana de busuioc la final, va fi o deliciosenie de nedescris!
Pofta buna la dovlecel pane!
2 Responses to Dovlecel pane
Lasă un răspuns
Inghetata de piersici
[…] trecut cred?!, am primit in vreo cateva randuri cativa dovlecei de la socri din ograda. Am facut dovlecel pane si supa crema, insa as fi dorit sa mai incerc si altecav…. iar dovlecel umplu ba cu branza, […]
[…] ii dau o aroma si o tusa de neuitat. Nu pot sa spun ca ma dau in vant dupa dovlecei, imi plac mult dovlecei pane, si dovlecei umpluti cu diverse chestii, dar nu pot sa spun ca as manca dovlecei intreaga vara, […]