Plachie bucovineana de crap
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Dupa cum stiti deja, caci nu mai e vreo noutate, sunt un blogger caruia ii place sa isi faca o mare parte din cumparaturi din hipermarket. Asta e „defectul” meu, poate :). Zilele trecute am dat o fuga pana la Auchan si mi-am luat mare parte din ingredientele si alimentele pe care le folosesc in mod frecvent. Surpriza a fost insa ca in Auchan am descoperit Targul Producatorilor Romani si sute de oferte si promotii in cadrul campaniei #21zile Auchan, care se desfasoara pana pe 27 octombrie. Atat de incantata am fost de atmosfera de acolo, incat brusc mi-am amintit de vremurile in care, copil fiind, tata ne pregatea uneori cate o plachie bucovineana de crap.
Eu vin din Falticeni, Suceava, la „granita” cu Bucovina cea draga, iar la noi acasa retetele din zona erau frecvente, specialistul in retetele cu peste fiind tata. Astfel ca mi-am luat toate cele necesare si ajunsa acasa mi-am luat cartea lui Radu Anton Roman si dupa ce m-am delectat cu textul scris cu atata farmec si savoare, m-am apucat de pregatit o savuroasa plachie bucovineana de crap. Reteta e oarecum simpla si se prepara usor, asa incat nu trebuie sa va speriati foarte tare. Marturisesc ca mie mi-a fost putintel spaima, mi se parea ca e ceva care necesita foarte multa atentie, dar nu e deloc asa.
Dar haideti sa va povestesc exact ce si cum, exact dupa cum am citit si am urmat eu intocmai reteta dezvaluita noua de Radu Anton Roman.
Ingrediente pentru reteta de Plachie bucovineana de crap
- 2 bucati trunchi de crap, curatate, eviscerate
- 3 cepe rosii
- 1 ceapa galbena
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei gras verde
- 400 gr rosii
- 200 ml suc de rosii
- 5-6 catei de usturoi
- 400 gr ciuperci
- 100 gr unt
- 200 ml vin alb demidulce
- 300 ml smantana grasa
- 1-2 legaturi de patrunjel verde
- cateva fire de cimbru verde
- sare
- piper
- faina alba de grau
- ulei de floarea soarelui
Mod de preparare pentru reteta de Plachie bucovineana de crap
Pestele il spalati si il taiati in felii nu foarte mari, pe care le veti sterge si usca cu servetele absorbante. Sarati usor fiecare bucata de crap si eventual presarati putin piper macinat. Treceti fiecare bucata de crap prin faina alba de grau si apoi prajiti-le pe ambele parti pana se rumenesc in ulei de floarea soarelui. Scoateti bucatile de peste pe hartie absorbanta si pastrati-le la cald.
Curatati ceapa si taiati-o pestisori sau feliute subtiri, iar ardeii in bucati potrivite. Feliati ciupercile.
Intr-o tigaie caliti usor ceapa pana se inmoaie si apoi adaugati ardeii. Amestecati si lasati pe foc pana isi schimba culoarea si se inmoaie. Separat, intr-o alta tigaie puneti ciupercile feliate si un strop de ulei. Adaugati untul si lasati pana se inmoaie usor ciupercile si sosul scade. Stingeti cu un pahar de vin demidulce.
Intr-o tava incapatoare puneti bucatile de crap pe un pat de legume calite. Acoperiti bucatile de crap cu ciupercile si apoi cu felii de rosii. Turnati in tava si sosul de rosii, apoi dati tava la cuptor, la foc moderat pentru 20 minute.
Zdroibiti usturoiul, cat mai fin posibil si incorporati-l in smantana grasa. Adaugati si patrunjelul tocat marunt si cateva frunzulite de cimbru verde.
Cu 10 minute inainte ca plachia sa fie gata, turnati sosul de smantana in tava, peste peste, si lasati la foc mic pentru ca toate aromele sa se intrepatrunda, sau asa cum ne zice Radu Anton Roman in cartea sa, ” sa se desavarseasca o alchimie miraculoasa”.
Serviti plachia bucovineana de crap calda tare spre fierbinte si neaparat cu o bucata de mamaliga alaturi.
Sper ca v-a placut aceasta reteta si ceea ce am ales de la targ, iar daca vreti sa fiti la curent cu noutatile din magazinele Auchan, nu uitati sa dati like paginii lor de facebook (https://www.facebook.com/AuchanRO).
2 Responses to Plachie bucovineana de crap
Lasă un răspuns
Pastreaza proaspata prajitura preferata
[…] in cand ma apuca dragostea de a gati ceva cu peste. Sotul meu a vrut o saramura de crap, pentru ca plachia de crap a fost senzationala, si-a dorit mult de tot o saramura de crap. Asa ca am luat cartea lui Radu […]
[…] (din carne de porc, din care am făcut și pârjoale, pentru că dezghețasem prea multă) Plachie bucovineană de crap Salam de biscuiți cu fructe […]