Mamaliga cu lapte
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Postarea de astazi este pentru mine mai mult decat o simpla postare sau o banala reteta. E o stare, o traire, o aducere aminte, o vibrare din copilarie. Postarea de astazi se numeste simplu: Mamaliga cu lapte. Nimic spectaculos, insa plin de culoarea copilariei unei generatii. Zilele trecute postam pe Facebook o fotografie, o fotografie a unui ceaun pe fundul caruia zaceau scorojite cateva bucati de coaja de mamaliga. Fotografia a fost apoi preluata de cateva pagini de Facebook ce promoveaza valorile bucovinene, a primit sute de share-uri si like-uri. Nu ma asteptam la asa reactie si multumesc tuturor, drept pentru care nu pot decat a va imnbratisa pe rand si pe toti deodata. Apoi cativa prieteni dragi mi-au lasat comentarii din care reiesea o singura idee: copilaria toata intr-un ceaun! Si-asa am hotarat ca ceaunul ala scorojit merita mai mult decat o postare, merita sa fie scris virtual si sa ramana aici spre eternitate. Caci tabloul copilariei (multumesc G.M.) se afla chiar in ceaunul ala.
Ingrediente pentru reteta de Mamaliga cu lapte
- apa rece
- sare
- faina de porumb
- lapte
- *toate acestea in cantitati „dupa ochi”
Modalitate de preparare a retetei de mamaliga cu lapte
Se ia un ceaun de tuci. Care nu are, sa isi cumpere! Nu stiu daca poti folosi ceaunul ala pe plita cu inductie,dar hei! pentru o mamaliga apai folosesti si-o cratita inoxata speciala, ce naiba! Pui apa in ceaunul ala cam pe jumate, asa, adaugi un strop de sare si nitica faina de porumb presarata pe deasupra. Astepti sa clocoteasca apa, dupa care reduci focul spre mic si incepi a presara faina si-a amesteca in timpul asta. Faina se ingroasa in timp ce se incalzeste si amestecul devine vartos. Invarti cu facaletul de lemn (must have in materie de mamaligi) si lasi la foc mic. Din cand in cand amesteci si invarti cu spor si drag. O mamaliga buna trebuie sa stea pe foc vreo juma’ de ora daca vrei sa ai o mamaliga sanatoasa, ferma, fara cocoloase si bine fiarta. In timpul asta se formeaza si o coaja pe fundul ceaunului. Dupa ce rasturnati mamaliga puneti din nou ceaunul la foc mic, pana ce coaja formata incepe a se desprinde si-a mirosi duios a bunici, a foc de soba… a amintiri. Cu ajutorul unui cutit desprindeti coaja formata de pe ceanului de tuci (nu incercati astea in oale fancy). Aveti astfel niste cipsuri bio de porumb 🙂 sau le adaugati putin lapte si hap-hap!
Cand mamaliga e tare si fiarta o rastorni dintr-o miscare pe un fund de lemn. O tai cu sfoara si-o maninci cu fasole cu scaricica, cu peste prajit si mujdei, o pui la tochitura sau o mananci mai „soft” cu branza si smanatana sau doar asa cu lapte cald, ca in cazul nostru astazi.
Intr-un castron pui cateva bucati de mamaliga aburinda si-adaugi nitel lapte sau mai mult, dupa cum ai tu chef si preferinte. O nebunie! Si unde mai pui ca brusc ti-aduci aminte de serile in care te infruptai cu-n bol strasnic de mamaliga cu lapte in timp ce turturii pantalonilor de la sanius se topeau incet picurand pe gura sobei. Ce vremuri si ce ierni!
Despre mamaliga, caci ea e vedeta postarii de astazi au scris astazi mai multi bloggeri de food. Daca vreti sa cititi gasiti detalii despre mamaliga si aici:
Dia.daria: www.retetelemeledragi.com
Postolache Violeta: www.caietulcuretete.com
Claudia Rusu: http://
Geta Cipaianu: http://
Iuliana Miu: http://
Cerasela Badr El-Din http://
Lili Liliana: http://
Elena Toma – http://
Gabriela Petre – http://
Andreea Denisa-Dea’s Cakes –http://
Brindusa http://www.retetedesuflet.ro/
Dana Burlacu Visternicu http://
Iuliana Florentina Avram http://
Georgiana si Iolanda Voinea: http://sisterskitchen.ro/
Diana Duca: http://
Lacrimioara Mihaela – http://
Alexandra Butnari – http://gustolandia.ro/
Oana Jipa – http://tastyfast.blogspot.no
Ioana Tone – http://
Carmen-Ana – http://
Laura Laurentiu – http://www.retetecalamama.ro
Mary Udrea – http://merisor67.blogspot.ro/
Bucataresele Vesele http://
Piri Piri e Canela http:// www.cozinhaderamona.blogspot.p
In bucataria vesela http://
Radu Groza: http://
Doina Varga: http://nicuvar.wordpress.com/
Dana Aphex.. : http://
Gina Bradea : http://www.pofta-buna.com/
Daiana & Cosmin : www.simplusibun.ro
Lucian Gavrilă (Food and Beyond…): http://luciangavrila.ro
Uica Mihai: http://uicamihai.blogspot.ro/
Adriana Lucia Mara http://
21 Responses to Mamaliga cu lapte
-
Mamaliga cu lapte, facuta asa cum zici tu o sa mi-o aduca in amintiri pe mama intotdeauna. Pentru ca ei ii place sa manance asa mamaliga.
Eu, insa, (dupa cum stii) zic pas. Chestie de gusturi 😉 -
Nu am mai mancat de mult mamaliga cu lapte. Nu chiar din copilarie, dar de mult. De cand fiul meu era copil, acum are 32 de ani. 🙂
-
Aromele copilariei ! mamaliga calda si lapte rece.Mie imi placea s-o mananc cu cacao cu lapte.
-
asa am mancat si noi mamaliga astazi 😉
super …
felicitari ! -
Ce idee buna ai avut! Cred ca e cea mai simplu dar si cel mai bun mod de a manca mamaliga. Mie cel putin imi place sa o mananc asa, fie cu lapte dulce fie cu lapte batut. E un deliciu chiar daca nu mai am anii copilariei 😉
Iar la postarea ta imi place mai ales faptul ca ai taiat-o cu sfoara ca pe vremea bunicii 🙂 -
N-am mai mancat lapte cu mamaliga de-o vesnicie!!! Uite ce mi-ai facut pofta, Alice. :*
-
Daca ai sti cate amintiri mi-au evocat cojile alea de mamaliga de pe ceaun! Si povestirea aia cu pantalonii cu turturi, doamne ce vremuri!
-
Imi place mult mamaliga cu lapte!
-
oftez, tanjesc si iar oftez.ce vad eu la tine si ce povestesti ma arunca in vremea copilariei in ograda bunicilor:(, dar cu toate astea un zambet se contureaza in coltul buzelor.te imbratisez draga mea.
Lasă un răspuns
Chiftelute de ciuperci si pui
[…] Alice, amintiri din copilarie, mamaliga cu lapte […]
[…] Alice @ Tara bucatelor […]
[…] Alice Ciobanu, […]
[…] Alice Ciobanu, […]
[…] Alice Ciobanu, […]
[…] Alice Ciobanu – Mamaliga cu lapte […]
[…] – Am pus-o de mamaliga Gina Bradea- Lasagna moldoveneasca ,mamaligoasa Alice Ciobanu – Mamaliga cu lapte Lucian Gavrilă (Food and Beyond) – Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie) Uica […]
[…] – Am pus-o de mamaliga Gina Bradea- Lasagna moldoveneasca ,mamaligoasa Alice Ciobanu – Mamaliga cu lapte Lucian Gavrilă (Food and Beyond) – Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie) Uica […]
[…] Udrea, Piri Piri e Canela, In bucataria vesela, Radu Groza, Doina Varga, Dana Aphex, Gina Bradea, Alice Ciobanu, Daiana & Cosmin, Lucian Gavrilă (Food and Beyond), Uica Mihai, Adriana Lucia Mara […]
[…] Blog – Am pus-o de mamaliga Gina Bradea- Lasagna moldoveneasca ,mamaligoasa Alice Ciobanu – Mamaliga cu lapte Lucian Gavrilă (Food and Beyond) – Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie) Uica […]
[…] – Am pus-o de mamaliga Gina Bradea- Lasagna moldoveneasca ,mamaligoasa Alice Ciobanu – Mamaliga cu lapte Lucian Gavrilă (Food and Beyond) – Pseudo-polentologos (Fals tratat de […]