WordPress Templates

O vizita la Castelul Haller in cautarea retetelor boieresti

O poveste din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

 

Dupa cum stiti dragilor, weekendul ce tocmai s-a dus, am poposit cateva zile la Castelul Haller in cautarea retetelor boieresti, pe meleaguri romanesti, impreuna cu Transavia. Acum a venit vremea sa va povestesc putin despre bunatatile pe care le-am gustat acolo, despre locul in sine, despre minunatul Castel Haller ce functioneaza astazi ca o pensiune de 4 * . Castelul Haller este situat la 17 km de Tirgu Mures, pe drumul european E60, in localitatea Ogra si la 9 km de Aeroportul International Transilvania.

O vizita la Castelul Haller

Castelul Haller a fost construit in sec al XVII-lea si a fost pe rand in proprietatea mai multor familii nobiliare transilvane. In 1609 domeniul Ogra impreuna cu Sanpaul au intrat in proprietatea familiei Haller. Castelul devenind un punct de atractie pe harta conacelor si castelelor nobiliare transilvane, un loc in care se intalneau marile familii nobiliare ale vremii, se organizau partide de vanatoare si adevarate festinuri culinare. Edificiul era de un lux exorbitant, pereti acoperiti cu pictura murala, candelabre imense aduse tocmai din Viena si mobilier de la Paris. Ultima mostenitoare a Castelului a fost Ilona Haller, o femeie deosebit de frumoasa si cu un adevarat simt artistic. Aceasta s-a casatorit in 1948, pe 17 iulie, cu Harmat  Francisc Ferentz, iar nunta ce a avut loc a fost o ultima sclipire a epociii nobiliare transilvane, intrucat in 1949 castelul si mosia au fost nationalizate de comunisti, familia Haller fiind deposedata de intreg domeniu, de toate avutiile si trimisa in pribegie.

Anii ce au urmat au fost crunti pentru castel, ca de alfel pentru intreaga tara. Castelul a primit o „noua fata”, a fost complet „renovat” astfel ca picturile deosebite au fost acoperite cu var cu huma, usile si ferestrele prea „imperialiste” au fost inlocuite cu unele noi, pe gustul noii orinduiri. De-a lungul anilor castelul a servit drept spatiu pentru o scoala, un internat, o gradinita, un semi-dispensar satesc, urmand ca din 1990 sa fie lasat in paragina, in ruina. La subsol, in vechea sala de mese boltita si  in crama a fiintat o ciupercarie.

In 2006 castelul a fost, in sfarsit, retrocedat mostenitoarei Ilona Haller care l-a vandut mai apoi familiei Foris.

Noii proprietari sunt cei care au reusit intr-un termen scurt si cu eforturi mari, sa redea castelului, dar si domeniului intreg frumusetea de altadata. Atmosfera care te intimpina cand pasesti pe portile castelului e uimitoare. Fantana de la intrare e primul semn ca ai ajuns intr-un loc in care timpul se socotea altfel. Gradina din spatele castelului e imensa si frumos aranjata. Flori si bancute peste tot, un foisor din fier forjat plin de trandafiri un loc magic in care sa iti bei cafeaua de dup-amiaza in razele blande ale soarelui. Ceva mai incolo descoperi un loc de joaca pentru cei mici, cu topogan, scrinciob si leagane din lemn, o mica groapa de nisip. Un ied, cocosi, cativa proumbei si un paun transforma totul intr-un mic loc fermecator, un mic paradis.

O vizita la Castelul Haller

O vizita la Castelul Haller

O vizita la Castelul Haller

Pasim apoi spre castel si cu fiecare pas ne avantam intr-o lume necunoscuta noua, o lume ce ne poarta spre trecut. Incaperile au fost frumos si atent renovate si redecorate, portretele pictate ale familiei Haller te intimpina si iti insotesc pasii pe holurile castelului. Noii proprietari au pastrat, intr-o mica vitrina de la parter, cateva obiecte personale care au apartinut membrilor familiei Haller: batistele dantelate ale fetelor Haller, o pereche de ochelari de soare, cateva carti vechi, un mic aparat de fotografiat. De asemenea vei descoperi si o veche si micuta sobita, cateva bucati din teracota vremii, toate amintind de marea familie nobiliara.

O vizita la Castelul Haller
O vizita la Castelul Haller
O vizita la Castelul Haller
O vizita la Castelul Haller

La etajul I vei gasi restaurantul ce ofera prin servicii impecabile si o diversitate de preparate din bucataria romaneasca si internationala, vinuri de vinoteca si bauturi fine. Sala este de-a dreptul fastuoasa, razele soarelui si muzica suava iti invalue mic-dejunul. E o atmosfera de vis.

Proprietarii au incercat sa redea si gastronomic atmosfera marilor familii nobiliare si au inclus in meniul restaurantului bucate vechi, imbinand traditia casei Haller cu arta si modernitatea actuala. In meniu vei descoperi si reteta de Piept de pui cu sote de ghebe si orez, Reteta Contesei Ilona, care a stat ca fel principal pe masa de nunta a contesei, acum 65 de ani.

Si daca tot s-a gatit in special pe baza de pui, folosindu-ne din plin de prospetimea pieptului de pui Fragedo Delicat, gazdele noastre s-au gandit sa ne surprinda extrem de placut. Asa ca ne-au impresionat cu un preparat senzational Piept de pui in crusta de migdale, pastaie pane si sos de capsuni. O delicatesa! Gustul dulce-acrisor al sosului de capsuni e ceea ce face ca papilele tale sa explodeze intr-un „wow” si sa degusti totul cu o frenezie uimitoare. De-a dreptul senzational.

O vizita la Castelul Haller

La capitolul deserturi, iti va fi cu siguranta dificil sa te hotarasti. Insa, daca tot ai poposit in loocul asta magic si vrei sa ai parte si de un desert pe masura, atunci te sfatuiesc sa nu te ridici de la masa pana nu incerci Inghetata prajita. Eii bine, da, dragilor. E apogeul deserturilor. Nu stiu cum e facuta, nu am nici cea mai vaga idee cum e sa te invarti atat de repede incat sa prajesti intr-o coca o bucata zdravana de inghetata, sa ramana rece si exploziva la interior si calduta si pufoasa la exterior. Si peste toate astea un mega sos de ciocolata si cateva capsuni. Clar, asa ceva nu trebuie sa ratati!

O vizita la Castelul Haller

Dragilor, daca aveti drum prin Mures, spre Cluj, opriti-va cateva clipe si beti o cafea la Castelul Haller. Nu veti regreta!

O vizita la Castelul Haller
O vizita la Castelul Haller
O vizita la Castelul Haller

3 Responses to O vizita la Castelul Haller in cautarea retetelor boieresti

  1. Ce frumos! Puiul ala in crusta de migdale cu sos de capsuni suna tare apetisant! De inghetata prajita nu mai zic, e unul din deserturile mele preferate, am mancat de cateva ori la restaurantele chinezesti si mi-am tot propus sa o fac si eu acasa!

  2. mihaela spune:

    Acum suntem la Castelul Haller, de 5 zile si mai stam 2. Este un loc frumos, mancare foarte buna, oameni ospitalieri si imprejurimi atragatoare. Am incercat diverse feluri de mancare si ne-au incantat de fiecare data! Noi abia asteptam sa revenim !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.