WordPress Templates

Sarmale cu miez de nuca si ciuperci

Print pagePDF pageEmail page

Postul trecut am reusit si am preparat niste sarmale cu miez de nuca si ciuperci, o delicatesa de-adevaratelea. Insa abia in postul asta, al Pastelui, reusesc sa scriu reteta. Semn ca imbatranesc, maica, daca uit ce mai gatesc, ce mai pozez <3 Insa imi aduc perfect aminte de gustul lor doar uitandu-ma la bolul asta frumusel cu sarmale cu miez de nuca si ciuperci, invelite in varza acra de peste iarna pusa la murat, fierte molcom in oala de lut. E ceva ce nu ai cum sa mai uiti. Si de care te vei indragosti iremediabil si dupa care vei ofta ori de cate ori va veni o perioada de post. Trebuie sa recunosc, de fapt multi dintre voi stiti, ca nu tin post, in sensul de post religios, insa imi plac mancarurile simple cu legume, iar sarmale cu ciuperci fac atunci cand am chef. De data asta le-am adaugat si niste miez de nuca, caci asa facea bunica mea (demult tare).

Probabil ca e un cliseu asta cu reteta de la bunica, matusa, unchiul, varul etc, de la vreo a paispea spita in urma, transmisa din generatie in generatie cu vechiul caiet ingalbenit si mancat de ganganii pe la colturi… insa nu am (cliseul) si nici nu detin vreo reteta strabuna.  O fi vreo chestie de prin Bucovina sau cine stie de pe unde, insa stiu ca asa mai facea bunica mea… sau poate o fi doar o intamplare, o fi fost miez de nuca rasnit prea mult pentru cozonacii de pasti, de arunca cateva maini generoase de nuci si in umplutura de sarmale… sau cine stie sau cui ii pasa :)) Ceea ce trebuie sa retineti este ca aceste sarmale cu miez de nuca si ciuperci sunt dementiale! Si de post!

Sarmale cu miez de nuca si ciuperci

Ingrediente pentru reteta de Sarmale cu miez de nuca si ciuperci

  • 500 gr ciuperci
  • 2 morcovi
  • 2 cepe mari
  • 100 gr miez de nuca
  • 50 gr orez
  • ulei de floarea soarelui
  • 3 linguri bulion de rosii
  • o varza murata potrivita ca marime
  • 300 ml suc de rosii
  • 1 fir de cimbru
  • sare
  • piper proaspat macinat

Sarmale cu miez de nuca si ciuperci

Mod de preparare pentru reteta de Sarmale cu miez de nuca si ciuperci

Treceti ciupercile prin masina de tocat. Tocati ceapa si razuiti morcovul. Intr-un ceaun, cratita incapatoare puneti ceapa la calit in ulei de floarea soarelui. Cand se albeste adaugati morcovul razuit si ciupercile tocate. Amestecati. Adaugati sare si piepr proaspat macinat. Lasati pe foc pana se evapora din apa apoi trageti de pe foc si adaugati orezul. Amestecati si lasati sa se racoreasca. Incorporati bulionul si miezul de nuca.

Luati cate o bucata de frunza de varza si inveliti cate o lingura de compozitie. Randuiti sarmalele in oala de lut. Adaugati apa cat sa le cuprinda si sucul de rosii. Deasupra un fir de cimbru. Acoperiti oala de lut si lasati-o sa stea in cuptor la foc molcom, vreo doua, trei ore.

Scoateti si lasati sa se raceasca incet in oala de lut. Consumati cu salata de hrean si sfecla coapta, cu paine de casa sau mamaliguta. Dupa gust si preferinte! Sau cu varianta primavaratica de salata verde cu multa ceapa verde si ridichi.

Absolut delicioase!

Voi preparati sarmale de post?Sarmale cu miez de nuca si ciuperciSarmale cu miez de nuca si ciuperci

Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube.

Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc!Sarmale cu miez de nuca si ciuperci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.