WordPress Templates

Shaneshky painite umplute cu branza si cartofi

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Shaneshky painite umplute cu branza si cartofi sunt niste produse de patiserie ruseasca pe cat de simple, pe atat de delicioase. Sunt placintele copilariei mele, insa pe atunci nu ma dadeam in vant dupa ele. Poate pentru ca, de regula, copiii infuleca pe nerasuflate mai toate produsele de patiserie, placintele dulci, iar cele sarate sunt asa undeva lasate in neant. In neantul gandurilor mele au stat si placintele astea si nici nu imi aduceam aminte cum se numesc, stiu doar ca le facea bunica mea, acum vreo 35 de ani (cand inca mai traia) si ma striga : „giano vino ca-s gata „șaneși” iar eu ma ascundeam pe unde puteam pentru ca nu voiam in niciun chip sa gust din placintele cu cartofi 🙂 Cand insa nu mai puteam si nu scapam deloc, si nici nu voiam sa o supar, rontaiam ca soarecul de jur imprejurul placintei asteia, aluatul ala pufos si dulceag ce tocmai iesise de sub mainile ei. Era de o savoare aparte. Umplutura de cartofi o furisam in buzunarul rochiei si apoi o subtilizam in curte la pisici. Nu-mi aduc aminte daca lor le placea, dar eu, in felul asta o multumeam pe bunica. Noi ne tragem din zona moldovei, din Falticeni, dar tatal bunicii mele, strabunicul era din partea aialalta de Moldova, din cea (care acum e cunoscuta ca fiind „de peste Prut”), aproape de rusi. A fugit incoace aducand aici cele sapte fete ale sale. A plecat apoi pe front si dus a fost… Am crescut cu bors, cu borsul rusesc de sfecla, cu pelmeni, pirogi si vatruska (placinte dulci cu branza si miere) iar shaneshky sunt de fapt niste vatruska sarate. Cand Electrolux mi-a lansat provocarea de a participa la concursul „#MakeLifeDelicious cu Electrolux la #TasteofMoscow” m-am gandit imediat la Shaneshky painite umplute cu branza si cartofi, tocmai pentru ca nu am mai gustat demult asa ceva si pentru ca pentru mine este acel ceva care imi aduce Rusia in minte. Nu stiu daca am facut alegerea corecta care sa ma duca spre #TasteofMoscow, ferstivalul gusturilor si a artei culinare rusesti, dar pentru mine e cu siguranta o mare reusita. Am ales cu sufletul si sper sa fie o alegerea pe masura juriului 🙂 pentru ca e una din retetele alea care iti incalzeste sufletul, te-aduce in copilarie, iar mirosul dulceag-usor-sarat al painitelor astora proaspat scoase din cuptor e nepretuit. Si imi doresc sa castig, sa fiu unul din cei trei bloggeri castigatori,  si sa merg la #TasteofMoscow. Sa ma bucur de combinatiile atat de variate ale ingredientelor si aromelor, de bucuria culorilor bucatariei rusesti!

shaneshky-painite-umplute-cu-branza-si-cartofi-14

Ingrediente pentru reteta de Shaneshky painite umplute cu branza si cartofi

pentru aluat:

  • 630-650 gr faina
  • 25 gr drojdie
  • 200 gr unt topit
  • 3 oua
  • 1/2 cana de zahar
  • 1 lingurita sare
  • 150 ml lapte caldut

shaneshky-painite-umplute-cu-branza-si-cartofi-1

pentru umplutura:

  • 5 cartofi mari
  • 1 ceapa potrivita
  • 50 ml lapte
  • 2-3 linguri smantana
  • o mana de branza sarata
  • 1/2 legatura marar

shaneshky-painite-umplute-cu-branza-si-cartofi-3

pentru uns :

  • 1 galbenus de ou spart in doua linguri lapte
  • 3 linguri de unt topit

Mod de preparare pentru reteta de Shaneshky painite umplute cu branza si cartofi

Mai intai vom prepara aluatul si pentru asta vom pregati ingredientele cu ceva timp inainte, la temperatura camerei. Intr-un mic bol frecam drojdia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza. Incorporam 3 linguri de lapte si acoperim cu o manuta de faina. Acoperim bolul cu un servet curat si lasam la loc caldut, ferit de curenti de aer rece pentru 10 minute, pana se ridica si isi dubleaza volumul.

shaneshky-painite-umplute-cu-branza-si-cartofi-2

Intr-un bol incapator amestecam faina cu sarea si zaharul. Turnam amestecul de drojdie (maia), ouale intregi si laptele caldut. Amestecam si incorporam treptat si untul topit si racit.

shaneshky-painite-umplute-cu-branza-si-cartofi-18

Framantam pana obtinem un aluat complet dens, cu ingrediente incorporate si de o consistenta ferma, usor elastica. Daca aveti un robot de tip stand, cu acel carlig pentru framantat, puteti sa lasati sa isi faca treaba. Mie, insa, imi place sa simt aluatul sub maini, sa il framant eu si poate pentru ca toata treaba asta imi aduce aminte de bunica mea si de sortul ei. Aducem aluatul la forma unei bile mari si acoperim cu un prosopel, dupa care il lasam la hodinit  cam 1 1/2 -2 ore. Noi, in Moldova facem o cruce mare in mijlocul aluatului inainte de a-l lasa la crescut. Asa am vazut in casa, asa fac, si mi se pare ca uneori trebuie sa ne apropiem mai mult de ce e acolo sus 🙂shaneshky-painite-umplute-cu-branza-si-cartofi-6

In timp ce aluatul sta la dospit, vom pregati umplutura. Curatam cartofii de coaja, ii spalam in apa rece si ii taiem in bucati potrivite. Punem cartofii taiati la fiert in apa rece si cand incep sa fiarba, reducem focul si adaugam un strop de sare. Fierbem cartofii pentru 15-20 minute. Ii scurgem intr-o strecuratoare si ii lasam sa se racoreasca putin. In timpul acesta tocam ceapa marunt si fin si o calin usor in 2 linguri de ulei pana se inmoaie si devine aurie.

Cartofii ii zdrobim cu un pasator de legume impreuna cu laptele si potrivim de sare dupa gust. Incorporam si ceapa calita si un strop de marar tocat marunt.shaneshky-painite-umplute-cu-branza-si-cartofi-20

Pregatim cuptorul la 200 grade.

Intr-o tava punem o foaie de copt pe care pulverizam un strop de ulei.

Pe blatul de lucru rasturnam aluatul si luam cate o bucata de aluat si modelam o bila de marimea unei mingi de tenis.

shaneshky-painite-umplute-cu-branza-si-cartofi-9

Randuim frumusel bilele de aluat in tava, una langa alta, lasand intre ele spatiu de 5 cm. Cu ajutorul unui fund de pahar aplatizam mijlocul fiecarei bile de aluat. In mijloc vom pune cate 1-2 linguri din compozitia de cartofi. Crestam putin si presaram  putintica smantana. Presaram branza rasa in mijloc. Acoperim cu un prosopel umed si lasam tava la loc caldut 15-20 minute.

shaneshky-painite-umplute-cu-branza-si-cartofi-19

Inainte de a da tava la cuptor ungem bucatile de aluat, de jur imprejur cu un galbenus de ou spart in doua linguri de lapte.

Coacem la 180 grade pentru 30-35 minute.

Shaneshky painite umplute cu branza si cartofi se consuma caldute, cu marar proaspat tocat deasupra si samantana rece.

shaneshky-painite-umplute-cu-branza-si-cartofi-17 shaneshky-painite-umplute-cu-branza-si-cartofi-16 shaneshky-painite-umplute-cu-branza-si-cartofi-15 shaneshky-painite-umplute-cu-branza-si-cartofi-13

Sper sa ajung la #TasteofMoscow cu Electrolux! Lets’ #MakeLifeDelicious!

8 Responses to Shaneshky painite umplute cu branza si cartofi

  1. Victor spune:

    Am citit cu atenţie (nu că n-aş face asta mereu) şi m-am săturat suflete. De obicei, cum ştii, comentez ca un gurmand priceput mai mult la cele citite decât la cele practice, chiar dacă nu-mi este străin gătitul.
    M-am săturat sufleteşte fiindcă bunica mea (mama tatălui meu) a fost basarabeancă, a fost deportată dimpreună cu celelalte 4 surori ale ei pe când avea doar 6 ani. Despre cât de minunat gătea n-ere rost să comentez, vezi prea bine cum mâncau ei, dar mi-am adus aminte de crucea făcută de tine şi nu pot să nu mă întorc cu gândul în copilărie când bunica mea făcea la fel, de multe ori închinând şi spunând nişte vorbe calde ori de câte ori ne făcea câte ceva bun.
    Atât zic în seara asta şi merg la somn sătul sufleteşte după o zi de muncă fizică grea, înainte de-o zi mare de sărbătoare.
    Fain, m-a uns pe suflet!

  2. Sidy spune:

    Arata intr-un mare fel painicile astea si citind ceea ce tu ne-ai povestit, deja simteam aroma raspindita de ele, din cuptor. Trebuie incercate…ca nu am gustat din asa o bunatate pina acum, Aluatul este putin dulceag ?
    Iti doresc din suflet mult succes si sa fii printre cele 3 bloggerite care ajungeti la “#MakeLifeDelicious cu Electrolux la #TasteofMoscow”

  3. Iuliana spune:

    Tare frumusele sunt shaneshky astea! La fel de frumoasa si povestea lor cu parfum de copilarie la bunici. Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.