WordPress Templates

Aquafaba mini Pavlova

Print pagePDF pageEmail page

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

N-am stiu ce titlu sa dau retetei asteia, zau ca nu m-a dus capul prea departe :) pentru ca eu as fi numit-o: dulcele vegan suprem. Dar asa am zis ca Aquafaba mini Pavlova e ok pentru toata lumea. Stiu ca poate vor sari unii de vor zice: ce e aia pavlova daca e fara crema de vanilie? ce fel de pavlova ca nu e pavlova, dar bezeaua, nu e bezea… si tot asa. Dar vorba cantecului: ” mie, mie, mie nici ca-mi pasa!” Zau, ca nu imi pasa. Ce tot atata tura-vura cu denumirile fix ca in cartea de la 17oo, care, cum si cand o inventat pavlova, bezeaua si alte chesituni din astea. Or fi ele ok in cartea de istorie sau pentru cine vrea sa faca x cursuri de master in cofetareala, dar mie?  Zau, pe bune?! Cui ii pasa?

Ideea e ca este pentru prima data cand am incercat aquafaba si cand am incercat sa fac ceva in care sa folosesc aquafaba. Am tot auzit atatea ba de bine, ba de moarte, incat pana la urma am ales sa incerc singura si pe bune: cui ii pasa? Cel care a descoperit proprietatile culinare ale acestei substante este un american, Goose Wohlt, un IT-ist, care a incercat sa faca o bezea din aceasta apa. A reusit si a creat niste bezele identice ca textura si gust cu cele din ou.  Goose Wohlt este cel care a dat numele de aquafaba acestei ape de la leguminoase si care pare a fi (cel putin pana acum) cel mai de succes inlocuitor pentru ou. Pana la urma treaba este foarte simpla: iei o conserva de naut de la Sun food, o scurgi si pastrezi zeama, apa in care a fost conservata. Dintr-o conserva obtii cam 150-160 gr de aquafaba. O pui la rece pentru o ora sau cel mai indicat ar fi sa scoti conserva de la frigider dupa ce ai lasat-o acolo (nedesfacuta!) o zi. O bagi la mixer si apoi restul de istorie! Crema pentru aceste mini pavlova e pe baza de avocado si unt de cocos, asa incat dragii mei, reteta asta de aquafaba mini pavlova pe cat de draguta si apetisanta e complet safe, e confectionata din aquafaba, zahar, avocado, unt de cocos, fructe. E de post, e complet vegana si perrect sanatoasa!

Aquafaba mini Pavlova

Ingrediente pentru reteta de Aquafaba mini Pavlova

Aquafaba mini Pavlova

pentru bezeaua fara ou:

  • 150 ml aquafaba ( zeama de leguminoase) de la 1 conserva naut
  • 200-225 gr zahar tos
  • un strop de sare

pentru crema:

  • 2 buc avocado
  • 3 linguri unt de cocos
  • 2 linguri zahar muscovado
  • 1 lingura sirop de cocos
  • 2 linguri cacao bio

capsuni pentru decor

Aquafaba mini Pavlova

Mod de preparare pentru reteta de Aquafaba mini Pavlova

Mai intai incigem cuptorul la 200 grade.

Desfacem conserva de naut si scurgem apa de la leguminoase. Practic acum ai aquafaba! Important este sa fie rece si toate ustensilele folosite sa fie foarte bine spalate, sa fie curate, degresate si bine uscate!

Puneti aquafaba in bolul mixerului si porniti-l la viteza mare. Imediat veti observa cum aquafaba se transforma intr-o spuma asemanatoare albusului de ou batut. Cand se ingroasa spuma, incepeti sa adaugati zaharul tos cate o lingura. Mixati la viteza maxima si pana se ingroasa spuma, devine sticloasa, si sta pe tel, nu cade. Fix ca la bezea!

Aquafaba mini Pavlova

Apoi cu ajutorul unui pos sau al unei linguri puneti gramajoare de bezea in tava peste o hartie de copt.

Coaceti la 90 grade, pentru 2 ore, pe nivelul 3, cuptor electric fara vetilatie. Eu am gresit si am copt prima data la 100 de grade si am deschis usa cuptorului dupa primele 15 minute, si am observat apoi ca desi crescusera frumos s-au lasat. Insa au iesit oerfecte la interior, desi s-au crapat usor deasupra. O sa incerc sa folosesc si zaharul cu cristale mari, pentru ca am folosit zahar tos fin si poate si chestiunea asta a avut vreun efect. Nu stiu, mai incerc.

Aquafaba mini Pavlova

Cat timp stau si se coc la cuptor, faceti crema. Taiati avocado in doua si scoateti miezul cu ajutorul unei linguri. Puneti-l intr-un blender. Adaugati unt de cocos presat la rece, muscovado si mixati de cateva ori. Adaugati cacao si la final cate putin sirop de cocos care ii va da un luciu si o consistenta usor fluida. Pastrati crema la rece.

Scoateti bezeaua de la cuptor si lasati sa se raceasca. Decorati cu crema de avocado si capsuni.

Pot spune ca prima mea experienta cu aquafaba arata miraculos de frumos!

Aquafaba mini Pavlova Aquafaba mini Pavlova Aquafaba mini Pavlova

4 Responses to Aquafaba mini Pavlova

  1. [...] asta nu as refuza-o. Despre crema asta v-am zis in postarea precedenta, cand am prezentat reteta de aquafaba mini pavlova, dar consider ca asa o minunatie de crema raw-vegan de avocado merita o postare separata. Pentru ca [...]

  2. [...] Ina, care dă mai multe idei de folosire Delicioasa, bezele de post Andreea Chinese, un mousse vegan cu ciocolată Ca sarea în bucate Simona, cu greaua misiunea numită macarons Alice, cu minipavlove vegane (bezea de aqua faba și cremă de ciocolată cu avocado) [...]

  1. Laura spune:

    Oau, m-ai lasat cu gura …oau! fain de probat! oricum, arata de senzatie! iar crema, un deliciu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>