WordPress Templates

Tort Red Velvet

Print pagePDF pageEmail page

O  reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Despre Tort Red Velvet sau Red Velvet Cake ce as mai putea eu sa spun sau sa scriu? E atat de faimos incat cuvintele mele ar fi mult prea sarace sau chiar intreaga postare ar deveni desueta. Pe tortul asta il cunoaste si il coace o lume intreaga, asa incat nu am inventat sau educat eu nimic. Despre tortul asta sunt doar cuvinte de lauda, iar daca dai o simpla cautare pe google si daca mai indraznesti sa rasfoiesti si pinterest-ul iti vei lua lumea in cap si nu vei mai avea zile pana ce nu vei coace si tu un tort red velvet. Tortul asta te bantuie, te trezeste noaptea din somn si nu iti da pace pana ce nu te acapareaza cu totul. In fine, ca sa nu o mai lungesc, tortul red velvet e foarte, foarte bun si are si o istorie aparte si interesanta. Nu il aveam in plan. Nici macar nu ma gandisem la el. M-a pocnit asa intr-o dimineata in care am vrut sa coc niste briose cu mascarpone si avand prea multa mascarpone si vazand intr-o doara o foto in pinterest, m-a vrajit.

Dar a venit la fix, vraja asta a lui, pentru ca s-a mulat fix pe ziua mea si a Ei. Caci astazi e ziua Ei. Desi pe 15 martie ma dusesem cu doua sacose la spital, pregatita sa intru in operatie, am facut cale intoarsa dupa vreo doua ore. Asa a vrut ea, Miruna mea. Cred ca i-a transmis asta si medicului care mi-a zis: ia un taxi, mergi acasa si vino maine. So… a fost maine… adica azi, 16 martie. Asa a vrut Ea. E un intreg mister despre cum si ce a vrut ea si sunt niste coincidente despre care mi-e teama sa cred ca sunt coincidente, adica, de fapt sunt sigura ca nu sunt coincidente… cum ar fi faptul ca s-a nascut fix cu o zi inainte ca eu sa implinesc 35 de ani ( desi spusesem toata viata mea de om casatorit ca nu vreau copil si ca daca o fi sa fie, apai ori e pana implinesc eu 35 de ai, ori nu e deloc), cum ar fi ca ultimele 4 cifre din CNP-ul ei sunt ultimele 4 cifre din nr meu de telefon (acelasi numar pe care il am de vreo 15 ani) cum ca si ascendentul si descendentul sunt cele doua zodii ale parintilor ei, si cum multe alte “asemenea coincidente”. Dar cum eu n-am nicio treaba cu paranormalul, parapsihicul si alte chestii din astea para… sunt doar simple si pure intamplari pe care viata sau cel de sus ni le pun in fata. Iar eu ii sunt Ei mai mult decat recunoscatoare pentru ca Ea a ales sa vina in viata mea… atunci cand a ales ea :) Ideea e ca se schimba pe zi ce trece si mie imi place din ce in ce mai tare de ea, asa cum este Ea. Iar taica-su e mor dupa Ea :)  Si toata viata noastra este doar pentru ea. Stiu, o sa ziceti ca exageram (asa o fi… in ultimul timp i-am luat cam multe haine si mofturi :) ), dar incercam sa ne obisnuim cu asta :) )) Asa ca astazi ii spunem: La multi ani, Miruna noastra! Sa ne traiesti si sa fii sanatoasa! De restul avem noi grija :)

Si-acum sa revenim la acest tort red velvet. Va spusesem ca e bun. Asa e. Insa va fi si mai bun daca ii veti pune mai multa crema (eu am ales sa ii pun putintica pentru ca Miruna stramba din nas daca e o chestie foarte cremoasa si deloc ciocolatoasa, asa ca a fost fix pe placul ei). Si desi in reteta originala spune ca trebuie sa ii adaugati si cacao, eu am sarit peste asta. Nu i-am pus. Pentru ca am cacao foarte inchisa la culoare si daca as fi pus o lingura n-ar mai fi fost red velvet… dar voi sunteti liberi sa faceti cum vreti. Si important e sa aveti un colorant de calitate, de preferinta gel, pentru a pune o cantitate acceptabila si nu un tub intreg. Si-acum sa va dau reteta!

Tort Red Velvet

Ingrediente pentru reteta de Tort Red Velvet

pentru blat (din cantitatile de mai jos ies 3 blaturi de 18-20cm)

  • 300 gr faina
  • 300 gr zahar tos
  • 130 gr unt
  • 3 oua
  • 250 ml iaurt
  • 1 esenta de vanilie
  • 1 plic praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar stins intr-o lingura de otet sau zeama de lamaie

pentru crema:

  • 250 gr mascarpone
  • 5 linguri zahar pudra
  • 300 gr smantana grasa pentru frisca

decor:

  • capsuni, multe capsuni
  • glazura de ciocolata alba si neagra

Tort Red Velvet

Mod de preparare pentru reteta de Tort red Velvet

Poate va sperie reteta asta sau cum arata tortul, dar zau ca nu e deloc mare branza. Si pe bune ca nu ai nevoie de niciun fel de tehnica. Eu sunt complet pe langa subiectul “torturi si prajituri”, nici macar nu sunt atenta la detalii de genul gramaje, temperatura si alte chetsiuni din astea la care ar trebui sa fii atenta atunci cand vrei sa scoti din cuptor niste somitati de prajituri, niste creme ultra elaborate si alte minuni de genul asta.

Tot ce trebuie sa faci este sa fii atenta la niste chestii de baza:

* ingredientele sa fie la temepratura camerei in care lurezi, asa ca scoate-le pe masa din bucatarie cu cateva ore inainte

* untul sa fie gras, de ala din 82 % grasime

*smantana sa fie varsata, grasa, tare, pentru frisca, de calitate sau la cutie cu minim 35% grasime

*colorant gel, de calitate (eu am folosit wilton)

* 2 tavi de 18-20 cm diametru, cu inel sau speciale de tort

*bafta!

 

Blatul:

Pune in vasul mixerului untul moale, la temperatura camerei, cu zaharul tos si mixeaza la viteza mare pana devine spuma. Adauga cate un ou batut ca pentru omleta, pe rand, si incorporeaza-l complet. Procedeaza la fel cu fiecare ou. Daca crezi ca ti se “va taia” compozitia, adauga dupa fiecare ou cate o lingura de faina.

Adauga jumatate din cantitatea de faina amestecata cu praful de copt si cernuta. Incorporeaza si laptele batut sau iaurtul (nu cred ca conteaza foarte mult) apoi incorporeaza restul de faina cernuta.

La final adauga bicarbonatul de sodiu stins intr-o lingura de otet sau zeama de lamaie. Adauga si colorantul gel.

Pregateste tavile de tort cu hartie de copt pusa pe fundul tavilor si apoi unse cu putin unt. Daca ai doua tavi e foarte bine, pentru ca vei putea economisi timp de coacere. Imparte compozitia in trei cantitati egale. Pune in doua tavi de copt si inainte de a le da la cuptor bate-le bine de masa. Ai grija sa ai cuptorul preincazit inainte, la 200 grade. Redu focul al 170-160 grade si da tavile la cuptor pentru 30-35 minute, fara ventilatie. Fa testul cu scobitoarea si controleaza bine focul. Fiecare isi stie cuptorul.

Scoate tavile si apoi scoate cele doua balturi la racit pe gratar metalic. Lasa-le sa se raceasca complet.

Pentru crema mixeaza smantana ca pentru frisca tare. Freaca spuma mascarponele cu zaharul pudra si apoi incorporeaza frisca batuta tare. Da la rece pentru o ora.

Pentru asamblare: niveleaza blaturile cu un cutit foarte ascutit ( se intampla ca in timpul coacerii, sa se umfle pe mijloc sau pe o parte… depinde, astfel ca taie partea bombata foarte usor) Faramiteaza bucatile mici de blat taiate.

Pune un blat si unge-l cu un strat generos de crema. Pune al doilea blat deasupra si unge-l cu un alt strat generos de crema. Si tot asa si cu al treilea blat. Imbraca tortul in crema de mascarpone. Si fa-i decorul de jur imprerul cu faramitele de blat.

Orneaza deasupra cu multe capsuni, unele din ele imbracate usor din ciocolata duo neagra si alba. Pentru ca aceasta sa fie o operatiune foarte usoara, eu am folosit o punguta de glazura duo de la dr oetker, incalzita si apoi turnata asa alandala peste capsuni. Apoi am pus frumusel capsunele pe tort. Simplu.

Hai sa fim sanatosi! La multi ani, micuta noastra!

Tort Red Velvet Tort Red Velvet Tort Red Velvet

Tort Red Velvet

3 Responses to Tort Red Velvet

  1. Laura spune:

    La mulţi ani! Tortul este superb, o să-l pun şi eu pe listă pentru ziua Elizei!

  2. Iuliana spune:

    La multi ani, fetita minunata!
    Alice, sa-ti traiasca minunea, sa fie sanatoasa si fericita.
    Tie iti zic maine ce-am de zis :) )

  3. Rita Ilieș spune:

    La mulți ani, Miruna!!! Să crești mare și sănătoasă și să rămâi mereu la fel de isteață și dezghețată! <3
    Pupici cu sclipici!

Lasă un răspuns către Iuliana Anulează răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>