WordPress Templates

Tort antigravitatie

Print pagePDF pageEmail page

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

A trecut ceva vreme de cand am facut tortul asta, dar chiar de curand am primit intrebarea: “cum ai facut tortul ala?” pentru ca pozele pe care le-am pus acum ceva timp pe facebook au starnit wow, waww si intrebari. Ideea acestul tort antigravitatie nu e a mea, nu am inventat eu asta, ci doar am vazut la Teo si pe cateva site-uri din afara, ia-m aratat Mirunei si ea a hotarat:” Vreau si eu tort din asta de ziua mea de nume!” Astfel ca acest tort antigravitatie a fost facut special pentru ziua ei de nume, de Sf. Ion cand a avut o mica petrecere cu colegii de scoala la noi acasa. E un tort intr-adevar de “wow”, la vederea caruia copiii exclama si le vezi zambetele intinse pe toata fata. Desi e oarecum migalos la partea cu lipitul bomboanelor astfel incat sa parac aca acestea cad si se rasfrang imbracand intreg tortul, in rest e un tort  care e wow fara sa fie greu de facut. Eu am facut interiorul cu blat si crema de amandina pentru ca Mirunei ii place ciocolata si torturile de ciocolata, de cele de fructe, frisca si alte minuni de combinatii nici nu se atinge…a avut si vreo doua experiente complet aiurea cu torturile astea cu fructe si creme, frisca, asa incat le evita si nici nu gusta din ele. Dar bineinteles ca voi puteti face orice fel de tort ii place copilului. Va sfatuiesc insa sa imbracati tortul in ciocolata pentru ca altfel va fi dificil, daca nu chiar imposibil de lucrat cu el la partea cu imbracatul in bomboane si chiar e o bucurie de tort care merita intreaga atentie.

Tort antigravitatie

Ingrediente pentru reteta de Tort antigravitatie

Tort antigravitatie

pentru blat:

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 30 gr cacao
  • 6 linguri faina (aproximativ 80 gr)
  • 1 plic praf de copt
  • o esenta de rom

pentru crema:

  • 250 gr unt
  • 200 gr zahar (eu am folosit zahar facut pudra)
  • 4 linguri cacao
  • 2 galbenusuri de ou
  • o esenta de rom

pentru insiropat:

  • 50 gr zahar tos
  • 100 ml apa

pentru decor:

    • 250 gr ciocolata
    • 2 pungi de alune in ciocolata (2*100gr)
    • 2 pungi de bomboane de ciocolata in glazura maro (2*100 gr)
    • 3 pungi de alune in glazura colorata (3*100 gr)
    • 2 pungi de bomboane de ciocolata in glazura colorata (2*100 gr)
    • 200 gr rolls cu ciocolataTort antigravitatie

 

Mod de preparare pentru reteta de Tort antigravitatie

Pentru blat: am separat albusurile de galbenusuri si le-am batut spuma tare. Am adaugat apoi zaharul si am mixat continuu. Galbenusurile le-am amestecat cu uleiul si esenta de rom si apoi le-am pus peste albusuri amestecand continuu. Faina am amestecat-o cu cacao si praful de copt si le-am pus cate putin peste spuma de albusuri, mixand intre timp. Am pus totul in tava ( rotunda, cu inel de 24 cm) si am dat la cuptor la foc moderat, in cuptorul incins dinainte. Am facut proba cu scobitoarea pentru copt. Am lasat blatul la racit, dupa care l-am taiat in doua.

Intre timp, pana s-a racit blatul, am lucrat crema asa: untul l-am topit putin si apoi am adaugat zaharul si l-am mixat pana a inceput sa devina spumos, spre tare. Am adaugat galbenusurile pe rand si apoi cacao. La urma am pus si esenta de rom si am dat la frigider.

Separat (pentru a face siropul) am pus pe foc apa cu zaharul si le-am fiert putin dupa care am adaugat si pliculetul de capuccino. Am tras de pe foc si am lasat la racorit.

Apoi am trecut la asamblat: blatul rece si taiat l-am insiropat foarte bine si l-am umplut cu crema. Lasati-l la rece 1 ora.

Pentru a orna torul va trebui sa topiti ciocolata si sa imbracati torul in ciocolata, evident ca va trebui sa pastrati putin si pentru acele bete pe care va voi explica imediat cum sa le imbracacti in bomboane astefl incat sa para ca se ravasesc pe tort.

De jur imprejurul tortului puneti acele rolls umplute cu crema de ciocolata sau vanilie. Eu am folosit rulouri zebra umplute cu ciocolata alba pe care le gasiti in Aucha. Sunt ieftine si sunt foarte lungi si drepte perfect. Va trebui sa le taiati in jumatate si va fi perfect pentru un tort copt in forma de 24 cm. Lasati o parte a tortului fara sa fie lipite  aceste rolls-uri, pe care veti pune bomboane. Acum pe mijlocul tortului puneti o bucata de hartie de copt, si incepeti repejor sa puneti bomboanele cu alune in ciocolata pe o jumatate a tortului si pe cealalta jumatata bomboanele cu alune in glazura colorata.

Pentru a crea senzatia de antigravitatie, ca bomboanele curg si se ravasesc pe tort e important ca la baza tortului sa puneti bomboanele cat mai neuniform, dar totusi aranjate, eventual in cat mai multe straturi si nu faceti rabat de la bomboane. Cu cat mai mult cu atat mai bine. Folositi doua bete de mancare chinezeasca pe care le veti imbraca in ciocolata topita. Folositi ciocolata fluida, dar racita. Lasati-le putin la racit in frigider pentru 10 minute. Infingeti-le intr-o parte si alta a tortului si lipiti-le baza cu ciocolata si intariti-le cu bomboane. Apoi incepeti sa lipiti pe unul din ele bomboanele colorate si pe altul bomboanele de ciocolata. Cu grija si migala si din cand in cand puneti la rece pentru a se intari. Pentru asta folositi bomboane usor plate, pentru ca astfel se vor lipi mai bine pe aceste bete. In capatul fiecarui bat puneti o pungta de la bomboane, una de la bomboanele colorate si una de la bomboanele de ciocolata, tocmai pentru a crea efectul antigravitatie.

Dati torul la rece pentru cateva ore.

Spectaculos, iar copiii il vor adora!

Singura problema va fi ca nu veti avea felii de tort perfecte, dar cui ii pasa?!

Tort antigravitatie Tort antigravitatie Tort antigravitatie Tort antigravitatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>