WordPress Templates

Bors de cocos

Print pagePDF pageEmail page

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Zilele trecute primesc tam-nesam vizita socrilor mei, dimineata cu noapte-an cap ca deh ei vin in oras la doctor si apai stiti voi cum e cu oamenii de la tara care vin la medic la oras! Vin cu noapte-an cap, in haine „de curat” si stau si asteapta pana se deschide cabinetul si apoi tot in liniste isi asteapta randul. Cam asa, nu? Si daca tot vin ei la oras, apai cum sa treaca doar asa la medic… nuu, nu se poate, clar ca trec si ne lasa si noua cate ceva de ale gurii, ca deh suntem cam slabi, muncim mult iar copila aia a noastra sigur trebuie sa mai manince ceva mai multe „ca prea ii slaba, mama” Asa se face ca ne-a lasat de data asta un cucosel proaspat taiat „de aseara” si  niste bors de putina. Asa ca am pus de-o zama cu multe legume, neaparat cartofi si carne de cocos crescut in batatura. Strasnica alegere aiesit un bors de cocos ca la mama acasa, mai ales ca i-am adaugat si o cana mare de smantana grasa alaturea si un ardei piscacios, mai ca iti vine sa iti pui viza de flotat in Tara Bucatelor.

Bors de cocos

Ingrediente pentru reteta de Bors de cocos

  • spatele si pulpele unui cocosel de tara
  • 1 ceapa mare
  • 3-4 cartofi potriviti
  • 1 morcov
  • 1 patrunjel radacina
  • 1 ardei gras
  • 1 bucata de sfecla
  • 2 rosii
  • 1/4 telina radacina
  • 1 legatura de patrujel verde
  • 1/2 legatura leustean verde
  • sare
  • ulei de floarea soarelui
  • bors de putina pentru acrit
  • taitei de casa sau paste de casa

Bors de cocos

Mod de preparare pentru reteta de Bors de cocos

Spalati carnea cu apa rece si curatati-o bine sa nu mai aiba tuleie (carnea de cocosel se curata mai greu si eventual ii puteti aplica un „gomaj” cu faina de porumb). Puneti carnea la fiert in apa recei si fierbeti carnea, spumuind ceea ce se aduna deasupra. Fierbeti la foc molcom (eu il fierb cam o ora) sau evetual puteti da la oala cu presiune pentru 40 minute. Eu, asa fac, pentru ca nu suport sa vad ca „se fierbe” mult pe aragaz. Puneti sfleca curatata de coaja si taiata bucatele in borsul rece intr-un castronel. In felul asta borsul va capata o super culoare frumoasa si isi va da o culoare faina tare mancarii in momentul in care il turnati in oala cu legume.

Separat spalati si curatati toate legumele. Tocati ceapa marunt si caliti-o in 2 linguri de ulei de floarea soarelui. Adaugati morcovul, patrunjelul radacina taiate rondele sau bucatele, apoi aruncati-le peste ceapa. Tot atunci si ardeiul gras taiat bucati mici, si telina. Amestecati pe foc mic si apoi puneti cartofii cubulete si stingeti totul cu zeama in care a fiert carnea. Adaugati un strop de sare si lasati la fiert pana isi ia avant. Incetisor, faceti focul mic si adaugati rosiile ( fara pielita) maruntite si sfecla. Adaugati bucatile de carne si fierbeti, cu capacul tras pe o parte, pana ce legumele sunt fierte bine.

Spre final puneti niste paste sau taitei de casa (gasiti reteta lor aici), zarzavatul verde tocat marunt si borsul. Lasati 5 minute sa dea un clocot si trageti de pe foc!

O masa pe cinste, mai ales daca ii puneti alaturi smantana grasa, ardei iute si paine neagra sau si mai bine o bucata strasnica de mamaliga!

 Bors de cocos Bors de cocos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *