WordPress Templates

In vizita la Verde Bun

Print pagePDF pageEmail page

poveste din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Am tot stat si m-am gandit cum as putea eu sa dau o mana de ajutor oamenilor din jurul meu, prietenilor, familiei si tuturor celor care citesc blogul meu sau care poate nu il citesc, dar ma cunosc, cum as putea eu sa ii ajut sa isi aleaga cu grija ingredientele pe care le pun in farfurie. Si apoi mi-a venit ideea sa lansez un mic proiect de suflet, un proiect pe care l-am numit simplu: „Pe drumuri de tara”, un proiect in care sa adun amintiri  si povestile oamenilor si locurilor din tara noastra. Am sa scriu aici despre cei care cultiva, produc, vand, cei care muncesc pamantul pentru ca eu si tu sa avem ce pune in farfurie: ingrediente corect crescute, cu drag de natura si pentru semeni.

Initial ma gandisem sa adun in micul meu proiect oameni care muncesc pamantul si produc cele necesare de-ale gurii. Dar mai apoi mi-am dat seama ca sunt multi altii care produc sau creeaza lucuri minunate care ne ajuta sa traim in conexiune cu natura, cu pamantul, produse care ne usureaza sau ne fac munca din bucatarie mai frumoasa. Asa ca micul meu proiect „Pe drumuri de tara” e gandit sa adune laolalta oameni care cultiva, care muncesc pamantul, dar si oameni care lucreaza cu mainile diverse obiecte: vase, oale, ulcele, produse din lemn, tesaturi etc. So,  „Pe drumuri de tara” e un drum spre voi, dragilor, spre oamenii care fac lucruri din drag de natura si oameni. Iti dau de stire si va dau de stire ca am pornit pe drumuri de tara in cautarea taranului roman, a celui care cultiva legume sau fructe, a micului sau marelui apicultor, a olarului, a celui care mestereste in lemn, fier, piatra. Asa ca daca esti unul dintre ei, indiferent de esti mare sau mic, si daca vrei sa te deschizi lumii, vrei sa te arati asa cum esti, fara secrete: cheama-ma. Sunt aici! Vin sa te vad, sa te ascult, sa imi spui ce faci si cum muncesti, sa imi povestesti dorintele tale, sperantele, poate si necazurile pe care le intampini, vin sa gust, sa testez, sa iti produc retete, sa iti dau idei si apoi sa impartasesc lumii intregi ceea ce am vazut la tine acasa. Voi scrie aici pe blog, voi incerca sa surprind in imagini ceea ce tu vrei sa dezvalui. Iar povestea ta va merge mai departe pe drumuri de tara.

Pe drumuri de tara a facut un prim popas, zilele trecute, cand am fost in vizita la Verde Bun si aceasta postare ca si altele, precum si multe fotografii vor aparea pe facebook sub hastagul #PeDrumuriDeTara #dindragdeoameni. Dar, sa purcedem cu povestea de azi ce are ca subiect…

in-vizita-la-verde-bun-10

In vizita la Verde Bun

Despre Verde Bun ati mai auzit si m-ati mai auzit pentru ca oamenii din spatele conceptului Verde Bun imi sunt buni prieteni. Am dezvoltat impreuna o serie de proiecte, am facut activitati pentru copii, iar Claudiu si Cristina Ivascu sunt implicati online si offline in diverse activitati si proiecte care mai de care. Dar ideea de baza a celor de la Verde Bun e construita in jurul cosului de legume sanatoase, curate, ingrediente crescute in propria lor gospodarie pentru oameni si pentru copii mai ales. Cei doi soti, Claudiu si Cristina, au deschis, langa casa parinteasca din Voinesti, cateva solarii cu legume crescute bio, din seminte bio, soiuri de legume bio. De fapt cei doi si-au depus toate actele pentru a obtine renumita” frunza verde”, certificarea ca legumele crescute de ei sunt curat bio si nu altceva.

De cum intri la ei, pe langa faptul ca sunt niste oameni care emana caldura la propriu, sunt foarte deschisi si imediat iti dau raspunsurile la toate intrebarile tale, iti arata si iti deslusesc tainele legumelor curate si sanatoase. Legumele lor sunt crescute, o parte in solar, iar alta parte direct pe camp, udate cu apa din sursa verificata si avizata (asa incat fii sigur ca nu vei gasi nitriti, nitrati sau alte minuni! in apa folosita).

in-vizita-la-verde-bun9 in-vizita-la-verde-bun-7 in-vizita-la-verde-bun-6 in-vizita-la-verde-bun-5

Legumele sunt din seminte bio, crescute bio si curat, fara a se folosi niciun fel de insecticid sau fungicid. Singurele produse care se dau peste legume sunt produse naturale: maceratul de urzici. Asa ca nu te mira daca la Verde bun in solar vei gasi „musculita de sera”, pentru ca ea nu e strapita prin solutii chimice, ci doar e alungata din cand in cand cu urzici 🙂in-vizita-la-verde-bun-9

Legumele sunt diferite ca forma si culoare, si nici nu se coc toate deodata. Oricum ar fi nu vei gasi doua legume care sa arate la fel. La Verde bun se produc in special: salata, spanac, kale, morcov, plante aromatice, ardei, vinete si bineinteles rosii in diferite variante, soiuri, forme, culori, gusturi. Atat de pline sunt cele 3 solarii incat Miruna mea cand a intrat in unul din ele a exclamat: „aici e paradisul rosiilor!” Si da, pot spune ca e paradisul rosiilor, iar fotografiile sper ca va vor convinge.

rosii2 rosii3 in-vizita-la-verde-bun-2

Grija fata de natura, pamant si oameni e pretutindeni la Verde Bun. De la pamantul pe care se lucreaza si pana la apa cu care se uda. E important sa mergi si sa vezi ce anume si cum se munceste, sa ai mare incredere in omul are iti vinde mancarea. Pentru ca e important sa stii ca nu se folosesc ingrasaminte de niciun fel, adica nici macar ingrasamantul de la animale, pe care foarte multi il folosesc, ingrasamant care e plin de uree, nitrati si nitriti, iar  folosirea acestui ingrasamant noi nu il vedem in produsul finit, insa consecintele folosirii lui sunt nocive. Asa ca fii atent! Daca gasesti de exemplu „fire de lana” pe spanac e clar ca a fost folosit un ingrasamant „natural”.

Apa cu care uzi legumele! –  De regula se foloseste apa de fantana sau apa adusa din rau. Dar… Fantana trebuie curatata, intretinuta periodic. Apa verificata DSP/DSV, astfel incat nitritii si nitratii sa fie in concentratia minima admisa. Iar in cazul apei din sat, rau/parau… esti sigur ca vecinii nu deverseaza acolo tot felul de apa in care au spalat rufe, detergenti, gunoaie sau alte minuni de pe la fosele septice, infiltratii in panza freatica etc…?

Nu te lasa indus in eroare de sintagma „Fara erbicide!” In cazul cresterii legumelor BIO, erbicidele nu se folosesc, acestea se folosesc doar la grau, orz, ovaz, la „iarba” si nu in cazul legumelor sau al pomilor fructiferi. Asa ca ai mare grija! Sintagma e adevarata, doar ca ar fi un nonsens sa se foloseasca in cazul fructelor si legumelor cultivate BIO! Unii spun ca erbicidarea facuta corect si ca s-ar face pentru orice tipuri de culturi, nu ar avea consecinte negative sau pe termen lung asupra solului, a plantelor si in subsidiar a noastra ca oameni. Insa nu vad pentru ce ai folosi erbicide si ai spune ca nu le folosesti astfel incat sa induci lumea in eroare.

Dupa o zi in vizita la Verde Bun, in gradina lor si in solarii mi-am dat seama ca e atat de greu sa iti gasesti o sursa de incredere. Ca foarte multi dintre noi avem impresia ca daca luam legume din piata, mancam mai bine si mai sanatos. E clar ca e o chestiune atat de inselatoare. Pentru ca eu, acum 3 ani, habar nu aveam cum e o rosie  crescuta sanatos si curat si cum e o rosie de gradina, crescuta cu stropire, cu ingrasamant sau apa de fantana neverificata. Gandeste-te doar putin la asta! Asa ca am ajuns la concluzia ca nu vreau sa risc, deloc. Am mers in supermarket si am cautat legume de la noi, in sezon, legume care vin de la fermele mari, din productia intensiva, dar care sunt crescute in niste norme si parametri de calitate. Pentru ca acel mare producator e obligat sa aiba un inginer, adica un om care a invatat ce si cum trebuie facut pentru a avea legume si pentru a putea intra cu legumele in magazine… doar un gand!

Verde Bun livreaza produsele sale sub forma de cosul de legume, un cos ce contine legume de sezon, ceapa, rosii, dovlecei etc. Tot ei au si saculeti cu nuci sau mere.

Personal ma bucur ca i-am intalnit, ca Facebook-ul acum vreo 3 ani  i-a scos in calea mea, pe feed :)) si ca nu stiu cum s-a intamplat dar am devenit mai mult decat parteneri de evenimente, am devenit prieteni pe bune. Pentru ca asa e cu Cristina si Claudiu Ivascu, sunt oameni pe care nu poti sa nu ii indragesti. Si asta o spun multi din cei care i-au intalnit.

Daca va doriti legume sanatoase, crescute corect si cu grija fata de sanatatea copiilor vostri, luati legume de la Verde Bun. Mergeti si la ei acasa si vedeti si va veti convinge! Ii gasiti in Voinesti, pe drumul principal, la vreo 100 de metri de biserica mare din sat. Nu aveti cum sa ii ratati!

in-vizita-la-verde-bun2rosii3

in-vizita-la-verde-bun-6

in-vizita-la-verde-bun-1 in-vizita-la-verde-bun-4

in-vizita-la-verde-bun-11 in-vizita-la-verde-bun-12

Contact Verde Bun

Sat Voinesti, Jud. Iasi

Mobile: 0746 211 313

Email: contact@verdebun.ro

Web: www.verdebun.ro

https://www.facebook.com/verdebuniasi/

invizitalaverdebun

P.S. Draga cititorule, daca stii un om care lucreaza cu drag de oameni, indiferent ca mestereste in piatra, in lut, ca produce de ale gurii sau coase frumos, da-mi de stire. Eu voi scrie cu text si imagini mica lui poveste! Iti multumesc!

4 Responses to In vizita la Verde Bun

  1. […] Iar in compozitie am pus vreo 3 rosii din alea bio, carnoase si imense, despre care v-am povestit aici pe blog. Dar, ca sa revenim la gazpacho, va mai zic ca din cantitatile de vi le dau mai jos ar iesi […]

  2. […] povestit pe blog, chiar aici, despre micul meu proiect Pe drumuri de tara, un proiect in care mi-am propus sa vizitez cat mai […]

  3. […] vorbesc pe ici colo. Sper sa creasca frumos si reiau ideea de baza pe care am scris-o mai demult aici: ” daca esti unul dintre ei, indiferent de esti mare sau mic, si daca vrei sa te deschizi […]

  4. […] usturoiat e facut din rosiile alea mari si carnoase de le-am luat de la Claudiu Ivascu, cand am fost in vizita la Verde Bun. Cred ca sosul asta poate fi repetat acum, mai spre iarna, mai degraba cu rosii din conserva de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *