WordPress Templates

Prajitura Televizor – Dulciurile copilariei

Print pagePDF pageEmail page

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Dragii mei cititori, va marturisesc ca in fiecare an, imediat ce iarna incepe sa isi arate cojoacele, m-apuca dorul de prajiturit, dorul de prajiturile cu crema si blat pufos. Mi-aduc cu mare drag aminte de mainile mamei care ne pregatea prajituri cu multe zile inainte de sarbatori, de mirosul acela suav, dulce-aromat, a esenta de rom, vanilie, a lamaie stoarsa cu furculita, mirosul cald ce razbatea din cuptor. V-aduceti aminte de dulciurile copilariei voastre? De alba ca zapada cea ninsa din belsug cu praf de zahar rasnit in masina de cafea? De nucile coapte si umplute cu creme amestecate cu lingura de lemn, pe foc mic mic? De grilajul din nuci si caramel? Oh, cate amintiri si cate sentimente!

Nu as sti ce sa aleg din toate prajiturile de se coceau pe vremuri la mine acasa, daca ar trebui sa aleg doar una. Dar cred ca prajitura televizor, cea pe care v-o propun eu astazi, e una din prajiturile acelea pe care nu se poate sa nu le fi gustat macar o data in viata.  E o prajitura pe care ne-o prepara mama acasa, in fiecare an inainte de sarbatorile de iarna si imi aduc aminte cu mare drag de cat de bucuroase eram, eu si sora mea, in timp ce ne bagam degetele prin castroanele cu crema si rontaiam apoi, pe furis, din capetele doilor de cacao. Radeam amandoua cu gura pana la urechi si intreaga casa mirosea a vanilie si a ciocolata.

Asa ca, atunci cand vine vorba sa prajituresc dulcele copilariei mele cu margarina Rama Maestro, stiu exact ce prajitura sa fac: Prajitura Televizor. Dar, dar, dar… mai e o surpriza pentru voi si e absolut minunata!

Va invit sa luati parte, alaturi de Rama, la competitia Rama Maestro – Redescopera dulciurile copilarieiDaca esti blogger culinar si ai un dulce din copilarie preferat de tine sau de ai tai, e timpul sa te inscrii!

prajitura-televizor-6

Detaliile sunt simple:

– orice blogger culinar care doreste sa se inscrie in competitie trebuie sa confirme inscrierea, pana la data de 1 decembrie, pe adresa de email mcorbeanu@golin.com pentru a primi kitul de Maestro necesar pentru pregatirea retetei.

– apoi, va trebui sa posteze pe blogul personal o reteta de dulce al copilariei pregatit cu produsele Rama Maestro, insotita de o fotografie a parjiturii astfel pregatita si o poveste legata de respectivul desert. Dupa postarea retetei, trebuie sa trimiteti linkul articolului pe adresa mcorbeanu@golin.com pentru ca reteta voastra sa fie preluata pe site-ul www.prajituria.ro.

– in final, nu trebuie decat sa invitatii fanii sa va voteze reteta pe prajituria.ro.

Iar premiile sunt fabuloase:

Premiul I: aparitie in matinalul „Neatza cu Razvan si Dani”, unde veti pregati o reteta alaturi de bucatarul Vladutsi un voucher in valoare de 250 de euro la eMag

Premiul II: voucher in valoare de 250 de euro la eMag
Premiul III: voucher in valoare de 200 de euro la eMag

Premiul IV: voucher in valoare de 100 de euro la eMag

– Premiile vor fi acordate pe baza urmatorului criteriu de jurizare: 50% votul fanilor pe site-ul prajituria.ro si 50% decizia unui juriu specializat.

La finalul competitiei, cei 4 castigatori vor fi invitati la un Cooking Session special alaturi de Vladut, la Chef Parade (in Bucuresti), pe data de 10 decembrie.

Asa-i ca e mega!

Acum va scriu exact cum am facut reteta acestei prajituri.

prajitura-televizor-4

Ingrediente pentru reteta Prajitura Televizor

pentru 2 foi de cacao:

  • 2 oua
  • 10 linguri zahar tos
  • 100 gr margarina Rama Maestro – savoare de unt
  • 2 linguri de cacao
  • 1 lingurita bicarbonat de amoniu
  • 350 gr faina
  • esenta de vanilie

Pentru blatul alb:

  • 6 oua
  • 2 linguri apa
  • 2 linguri ulei
  • 8 linguri faina
  • 8 linguri zahar
  • 1 pliculet praf de copt

Pentru crema:

  • 4 linguri amidon
  • 250 gr zahar tos
  • 500 ml lapte
  • 200 gr margarina Rama Maestro – savoare de unt
  • 1/2 lamaie

pentru ornat:

  • ciocolata topita

Mod de preparare pentru Prajitura Televizor

Incalziti cuptorul la 180 grade. Luati o tava de 25*35 si taiati doua foi de copt putin mai mari decat dimensiunea tavii. Acestea va vor fi utile pentru a coace foile de cacao, veti intinde alutul direct pe ele.

Foile de cacao:

Bateti ouale cu zaharul pana se topeste tot zaharul si intregul amestec se transforma intr-o crema spumoasa. Adaugati margarina Rama Maestro moale, la temperatura camerei, si esenta de vanilie. Mixati pana la omogenizare completa. Adaugati bicarbonatul de amoniu stins in putina zeama de lamaie. Incorporati faina amestecata cu cacao cu ajutorul unei spatule/tel si apoi framantati cu mana pana obtineti un aluat ferm, fara sa fie elastic. Daca vi se pare ca mai e nevoie de faina, puteti sa mai adaugati in timp ce framantati aluatul pe planseta infainata. Impartiti aluatul in doua parti egale. Intindeti fiecare bucata de aluat, pe foaia de copt, cu ajutorul unui sucitor de lemn, de marimea tavii pe care le veti coace. Intoarceti tava cu susul in jos si pe spatele ei puneti foaia de copt cu aluatul intins. Intepati din loc in loc cu furculita si dati la cuptor la foc foarte mic, 130-140 grade. Coaceti 7-8 minute. Scoateti tava si lasati foaia de cacao sa se raceasca pe foaia de copt. Procedati la fel si cu a doua bucata de aluat, astfel ca, in final, veti avea doua foi de cacao. Lasati-le la racit.

foi maro

 Blatul alb:

Pentru a face blatul alb va trebui sa incepem prin a separa albusul de galbenus si abate albusul spuma tare cu un praf de sare. Mixati galbenusurile cu zaharul pana ce devin spumoase si zaharul e topit. Mixati, adaugand uleiul si apa. Incorporati faina amestecata cu praful de copt usor, cu ajutorul unui tel. Introduceti si spuma de albusuri usor. Turnati amestecul in tava in care ati copt si foile de cacao, tapetata cu o foaie de copt. Dati la cuptor si coaceti la foc moderat 30 minute. Scoateti blatul copt, faceti-i testul cu scobitoarea, eventual, si lasati-l la racit.

Crema:

Intr-o cratita incapatoare, puneti pe foc laptele impreuna cu zaharul tos. Amestecati pana ce zaharul se topeste. Intr-un bol, puneti amidonul si turnati deasupra o cana din laptele fierbinte, in timp ce amestecati  pana ce amidonul se dizolva, dupa care il turnati in cratita mare. Puneti iarasi pe foc si amestecati continuu, insistand pe fundul cratitei pentru a nu se prinde. Cand amestecul incepe sa se ingroasa, amestecati mai repejor. Imediat ce s-a ingrosat suficient, va veti da seama singuri de acest lucru pentru ca va arata ca o budinca groasa, trageti de pe foc si lasati la racorit. Cand amestecul acesta va fi caldut, potrivit de caldut, il puneti intr-un bol si incorporati zeama de lamaie. Apoi mixati totul cu 200 gr margarina Rama Maestro – savoare de unt. Lasati sa se raceasca.

crema

Asamblarea Prajiturii Televizor:

Puneti o foaie maro, ungeti uniform cu jumatate din compozitia de crema. Deasupra puneti blatul alb si ungeti uniform cu cealalata jumatate de crema, iar deasupra ultima foaie de cacao. Acoperiti cu o foaie de copt, puneti deasupra un fund greu si lasati la rece cateva ore. Ornati prajitura deasupra cu ciocolata topita. Lasati sa se raceasca inainte de a o taia.

Pofta buna la dulciurile copilariei si nu uitati concursul continua! Hai la inscrieri!

prajitura-televizor-3 prajitura-televizor-5

 

 

2 Responses to Prajitura Televizor – Dulciurile copilariei

  1. Pana Cristina spune:

    M-am inscris 🙂 Minunata prajitura televizor, eu o stiu Budapesta 😀 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *