WordPress Templates

Galuste cu prune

Print pagePDF pageEmail page

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Acum cateva zile, in weekendul trecut, mai exact, am fost la tara si am cules si niste prune. Imi plac prunele tare mult, atat de mult incat de fiecare data stau atarnata de crengile copacului si stau si infulec pana nu ma mai satur, abia intr-un final m-apuc si eu sa pun cateva in galetusa. Noroc de Remi care, saracul, culege si culege, in timp ce eu, atarnata si cu gura plina de poame, ma prefac ca ajut :). Imi place sa imi fac compot de prune, cu mult zahar, compot rece de-l beau seara in timp ce lancezesc in canapea. Imi place pandispanul cu prune si-mi plac delicioasele bile, acele Galuste cu prune. Sau gomboti sau cnele sau cum li s-or mai zice. Galuste cu prune, le stie mai toata lumea, si cam asa le si cauta pe net.

Galuste cu prune facea bunica mea si nu am mai mancat de mai mult de 20 de ani. Ai mei bunici faceau in fiecare vara tarzie galuste cu prune, cnele cum li se spune la noi in Moldova, partea dinspre Bucovina.

Asa ca duminica pe seara am facut cnele, galuste cu prune, si am simtit putin ca ma reintorc in timp. Am revazut cratita mare si larga, de culoarea visinei putrede, in care bunica mea fierbea cnele, am revazut paleta pictata in alb negru de smaltul sarit pe ici colea, cu care le arunca in pesmet rumen cu scortisoara si… ne striga: e gata!, e gata! Am revazut-o pe sor’mea mica, slaba, cu ochi mari si negri care tipa: „nuu, nu prune in aluat!”  Si-am revazut lumina de neon galbui, ce palpaia, parca mai intens, in seara de vara tarzie si ploioasa, dulapul verde din bucatarie, dusumeaua rece pe care ne asezam asteptand sa inceapa desenul alb-negru cu Mihaela, si mi-am adus aminte de noi toti cum tihniti si infrigurati ne infingeam degetele in pesmetul cel rumen, lipicios, crantanicios de dulce. Si viata intreaga parea ca, pentru o clipa, a incremenit in miros cald de scortioara.

Galuste cu prune

Ingrediente pentru reteta de Galuste cu prune

  • 500 gr catofi albi fainosi
  • 75 – 100 gr faina alba 00
  • 11-12 prune fara samburi
  • 50 gr gris
  • 1 ou
  • o lingura mare de unt
  • 100-150 gr pesmet
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 1/2 lingurita sare

Galuste cu prune

Mod de preparare pentru reteta de Galuste cu prune

Spala cartofii si fierbe-i in coaja. Alege cartofi mari, albi, vechi, fainosi. Vei obtine un piure extraordinar. Curata-i de coaja, cand sunt fierti, si zdrobeste-i pana obtii o pasta fina. Poti folosi si un mixer vertical, dar vei obtine o consistenta extrem de cleioasa si iti va fi mai greu sa lucrezi cu el. Eu folosesc pasatorul manual, zdrobitorul de legume si e totul super ok. Fa un aluat din cartofii zdrobiti, faina, gris si ou si framanta un aluat elastic si usor lipicios. Daca ti se pare ca mai trebuie faina, mai pluseaza cu faina, dar nu exagerat, pentru ca vei obtine un aluat tare care nu va fierbe bine si nu vei avea niste galuste cu prune fragede.

Pune o cratita incapatoare cu vreo 3 litri de apa la clocotit. Spala prunele si scoate-le samburii.

Acum, in legatura cu aluatul: poti sa il rulezi si sa iei cate o bucata de aluat si sa invelesti pruna in el. Daca ai un aluat mai consistent, intinde foaie groasa si taie rondele in mijlocul careia pune cate o pruna. Eu, marturisesc ca asa am facut. In mijlocul fiecarei prune puteti pune cate o jumatate de lingurita de zahar sau un patratel de zahar cubic. Fiecare pruna invelita bine in aluat o plonjezi in apa clocotita. Rand pe rand. In cateva minute ar trebui sa se ridice la suprafata apei. Fierbe-le cam 7 minute.

Intre timp, intr-o tigaie incalzeste untul si rumeneste usor pesmetul. Foloseste un pesmet de granulatie mai maricica. In pesmet pune si cateva linguri de zahar tos (mie imi place sa il simt crantanind intre dinti 🙂 ) si scortisoara. Trage de pe foc si in acest pesmet aromat tavaleste, rand pe rand, pe toate partile cate una din minuatele galuste cu prune.

Serviti aceste galuste cu prune cat sunt calde!

Galuste cu prune Galuste cu prune Galuste cu prune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.