WordPress Templates

Sarmale cu foi de varza murata

Print pagePDF pageEmail page

O  reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Despre ce vorbim noi aici, mai? Despre Sarmale cu foi de varza murata. O nebunie, in special cele cu varza murata in butoi de lemn, tinuta la beci intreaga iarna, ca sa nu mai zic ca de cate ori desfacem butoiul acela, stam ca ciorchine insirate cu canutele in maini asteptand sa ni se dea niste lichid din ala miraculos si acidulat si rece! Awww, cat dezmat! Sincera sa fiu nu as fi pregatit acum iarasi sarmale cu foi de varza murata, dar Miruna m-a intrebat la masa de pranz: dar noi “samalute” nu avem? pai sa facem! Asa ca dragilor, imi suflec manicile, pun sortul si ma apuc sa invelesc niste sarmale cu foi de varza murata, insa sa aveti iertaciune si indurare caci eu nu reusesc sa fac asa sarmalute mici si fine, ci niste sarmale, cat pumnul, niste ghioage de sarmale… c-asa-i pe la noi :) )

Sarmale cu foi de varza murata

Ingrediente pentru reteta de Sarmale cu foi de varza murata

  • 700 gr carne tocata amestec porc si vita
  • frunze de varza murata
  • 150 gr orez
  • 2-3 cepe tocate
  • marar uscat
  • o cana de suc de rosii sau cateva linguri de bulion
  • un strop de nucsoara praf
  • cimbrisor uscat praf
  • o crenguta de cimbru
  • sare

Sarmale cu foi de varza murata

Mod de preparare pentru reteta de Sarmale cu foi de varza murata

Incalziti cuptorul.

Luati frunzele de varza murata si taiati-le cotorul sau partea aia mai tare. Stoarceti-le de zeama si daca, spun daca, eventul vi se par ca sunt prea “sarate” le puteti pune jumatate de ora in apa rece, apoi le stoarceti.

Intr-un ceaunel caliti ceapa tocata marunt in cateva linguri de ulei de floarea soarelui. Intr-un bol amestecati carnea tocata, data pe masina de tocat, cu ceapa calita, orezul, mararul, praful de nucsoara si de cimbrisor, sare si sucul de rosii. Amestecati totul bine si voila compozitia pentru sarmale cu foi de varza murata.

Luati cate o frunza si inveliti cu ea cate o lingurita (mai mare si mai plina) din compozitie. Intr-un vas de lut ars (musai de Marginea, c-asa am eu :P ) randuiti frumusel sarmalele una cate una. Printre ele puteti pune bucatele de slaninuta, costita, insa eu sar peste pasul asta pentru ca ai mei nu agreeaza. Dupa ce le-ati randuit, adaugati in vasul de lut apa rece in care ati dizolvat cateva linguri de suc de rosii, apa doar cat sa le curpinda si o crenguta de cimbru. Acoperiti vasul si uitati-l in cuptorul preincalzit, la treapta mica de temperatura. Uitati-l acolo vreo 4-5 ore chiar, fara nici un stres. Mai completati de apa, daca e nevoie.

Sarmale cu foi de varza murata

La noi se mananca, de regula aceste sarmale in foi de varza murata cu mamaliga calda si cu salata din hrean si sfecla rosie coapta. O deliciosenie! Si dregeti totul cu niste vin :) )

Pofta buna la sarmale cu foi de varza murata!

Sarmale cu foi de varza murata Sarmale cu foi de varza murata

2 Responses to Sarmale cu foi de varza murata

  1. adnia spune:

    deja mi s-a facut foame…si eu nu-s fan sarmale de felul meu :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>