WordPress Templates

Placinta cu mere la tava

Print pagePDF pageEmail page

O  reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Azi avem la masa: Placinta cu mere la tava! Simplu. E un desert foarte fain, usor de facut si fix iti da senzatia aia de pufosenie „de casa”. Intelegeti cred ce zic eu aici. Adica e acea placinta care iti aduce aminte de vremurile de demult, de pe la bunici sau matusi, cu focul in soba trosnind usor si cu zapada dardaind in curte, incalzindu-te cu o placinta cu mere aromata si cu un ceai cu felii de lamaie usor uscata. Mmm, ce arome de poveste, zau!

Placinta cu mere la tava

Ingrediente pentru reteta de Placinta cu mere la tava

  • 375-400 gr faina 650 Arpis
  • 125 gr unt
  • 125 smantana sau iaurt
  • 50 gr zahar
  • 2 oua 
  • 1 galbenus
  • un strop de sare
  • 1 lingura gris
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • coaja rasa de portocala

pentru umplutura:

  • 1 kg mere
  • 150  gr zahar
  • 2 lingurite scortisoara
  • 50 gr gris Arpis

pentru uns deasupra

  • 1 albus batut spuma
  • zahar pudra pentru pudrat

Placinta cu mere la tava

Mod de preparare pentru reteta de Placinta cu mere la tava

Intr-un castron mixati untul la temperatura camerei cu zaharul, si cand devine spumos adaugati galbenusul si ouale intregi. Incorporati iaurtul sau smantana, praful de sare, coaja de portocala si la urma faina amestecata cu praful de copt. Nu trebuie sa framantati, ci doar sa amestecati bine ingredientele pana se incheaga totul intr-un aluat elastic. Dati la rece, timp in care pregatiti umplutura.

Umplutura: spalati merele si curatati-le de coaja. Apoi ori le taiati bucatele marunte ori le veti rade pe razatoarea mare. Amestecati-le imediat cu grisul, zaharul si scortisoara.

Scoateti aluatul de la rece si luati jumatate , din care veti intinde o foaie de marimea tavii pe care o veti folosi. Eu am avut o tava de 22×30, dar puteti folosi si una de 24×35, blatul va iesi in acest caz putin mai subtire.

Intindenti foaia in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Peste foaie presarati lingura de gris, pe care am trecut-o la ingredientele pentru aluat. Intindeti strat uniform de mere si deasupra veti pune cealalta bucata de aluat intinsa in marimea potrivita. Ungeti deasupra cu albusul de ou batut spuma si faceti cateva dare in aluat cu ajutorul unei furculite.

Dati tava in cuptorul incins dinainte si coaceti pentru 40-50 minute la foc moderat, fara a deschide usa cuptorului in primele 20 minute. Daca stiti ca aveti un cuptor sau un aragaz care coace ceva mai tare, reduceti flacara spre minim.

Scoateti apoi tava si lasati placinta cu mere la tava sa se raceasca complet. Taiati-o in patrate mari si pudrati cu zahar pudra.

Pofta buna si vremuri aromate!

Placinta cu mere la tava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.