WordPress Templates

Pilaf cu urzici

Print pagePDF pageEmail page

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Astazi va ofer un mega-delicios Pilaf cu urzici. Sa te lingi pe degetele, sa exclami ” megaa!” cu voce tare de sa te auda cartierul, zau ca da! De vreo trei zile tanjeam dupa urzici, dar lenea era prea mare ca sa ma duc pana in piata, asa ca tot ma uitam pe la coltul blocului, de cate ori ieseam pe la plimbare, poate -poate zaresc vreun vanzator ambulant. Dar neam! Pana cand, rapusa de pofta, m-am dus la piata, mi-am luat juma’ de sacosa de urzici si cu un zambet larg ma si gandeam cum voi manca eu mai pe seara pilaf cu urzici. Dar, mai inainte de a ajunge acasa, am stat la o cafea cu prietena Cleopatra si-n timp ce  depanam povesti cu urzici, ma trezesc ca  imi umple sacosa ba cu oua de tara, ba cu patrunjel. Dar ia draga niste orez din asta sa vezi ce minunat e! Ai sa vezi ca o sa manince si fii’ta, ca nici ai mei nu mananca „ciment” (orez) din ala cleios :))  si hop imi toarna in plasa niste orez  cu bobul extrem de lung, cica-i orez basmati indian. Intr-un final ajung acasa si ma pun pe preparat pilaful cu urzici. Am fiert orezul basmati putin mai mult decat „al dente” nicicum dupa metoda clasica de preparare ca sa ramana bob cu bob. L-am fiert un pic mai mult si a iesit mega delicios. Deloc ciment, deloc lipicios sau cleios si  totalmente extrem de bun. Iar Miru a mancat  un sfert din craticioara ca cea din ftografii, fix aseara! S-aveti pofta si fiti voiosi!

Pilaf cu urzici

Ingrediente pentru reteta de Pilaf cu urzici

  • 200-300 gr urzici
  • 100 gr orez basmati indian
  • 2 catei usturoi (optional)
  • o ceapa potrivita
  • 100 ml supa de legume
  • 200-250 ml zeama (apa in care ati oparit urzicile)
  • cateva linguri de ulei

Pilaf cu urzici

Mod de preparare pentru reteta de Pilaf cu urzici

Puneti pe foc o cratita incapatoare cu apa rece si, cand clocoteste, puneti urzicile (spalate in cateva ape inainte)  si opariti-le cateva minute. Scoateti-le si puneti-le la scurs intro strecuratoare. Apoi le taiati usor cu un cutit bun.

Intr-o cratita de tuci sau ceaun puneti la incins cateva linguri de ulei. Adaugati ceapa tocata marunt si usturoiul strivit. Usturoiul e optional, eu il pun doar pentru ca imi place foarte tare aroma si plus ca e o perioada in care e bine sa consumam usturoi :)) . Cand s-au inmuiat usurel, adaugati orezul si amestecati. Caliti usor orezul, in felul asta va fi mai delicios. Turnati repejos apa simpla sau supa de legume si lasati la foc maricel invatind mereu pana ce orezul se umfla si apa scade. Amestecati, adaugati zeama in care ati oparit urzicile, reduceti focul la minim, puneti un capac pe cratita si relaxati-va vreo 15 minute.

Intre timp puteti sa mai amestecati in orez dupa cum v-am zis il facem pilaf bunicel, nu  bob cu bob, asa incat amestecarea cu lingura de lemn e absolutamente permisa si chiar indicata.

Puneti urzicile taiate si amestecati, eventual mai completati cu lichid daca vi se pare ca mai e nevoie. Mai lasati la foc mic maxim 7-10 minute si apoi potriviti de sare.

Pilaf cu urziciPofta buna!

5 Responses to Pilaf cu urzici

  1. […] Pilaf cu urzici, am preparat Bors de fasole cu urzici. Bai, frate! Asta e asa o savurosenie de “tipa […]

  1. Alina Vicu spune:

    Asa-mi place orezul cu urzici! Da’ vasul asta ma obsedeaza. E superb! De unde l-ai achizitionat? 🙂

    • Alice spune:

      BUna, draga mea. Vasul l-am cumparat din Horezu, de la mesterii de acolo. Acum vreo doi ani, parca. Aveau acolo niste chestii…niste oale, niste vase, niste..pffff…minunatii.

  2. marcel spune:

    vasul e din bulgaria.nu-l fac mesteri din horezu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.