WordPress Templates

Praz cu masline

Print pagePDF pageEmail page

O reteta din Tara Bucatelor
By Alice Ciobanu

Praz cu masline. Am gasit-o rasfoind una din cartile lui Radu Anton Roman, cele scoase in colectia Jurnalul National. Cartile, sase la numar,  le-am primit zilele trecute de la my R. M-a sunat si mi-a zis de ele, i-am raspuns scurt: Nu, nu sunt finante, si i-am inchis. Seara, cand a ajuns acasa,  a desfacut rucsacul si mi le-a pus in poala: „Uita-te peste ele, sa vezi ce faine sunt!” M-a sarutat pe crestet si mi-a adus o cafea. Mai sunt multe de spus despre my R., despre minunea asta de om din viata mea, dar stiu sigur ca imi va replica incruntat: „ei, hai! ca nu e cazul!„. In seara aia le-am rasfoit usor pe toate sase, mi-am pus cateva post-it-uri portocalii pe ici colo si m-am gandit la niste poze in care o ie romaneasca imbratiseaza blide savuroase. Incet-incet vi le voi arata si voua. Astazi pentru ca e zi de post am ales sa va delectez cu o reteta usoara: Praz cu masline. Usor si rapid de preparat, va jur ca este una dintre cele mai bune mancaruri de post care s-au inventat vreodata. No, vorbeste carnivorul din mine, asa ca e musai rost de crezare.

Praz cu masline


Ingrediente pentru reteta de Praz cu masline

  • 2-3 fire groase de praz, doar partea alba
  • 1 ceapa
  • 4 catei de usturoi
  • 3 rosii pasate
  • o mana zdravana de masline, adica vreo 200 de grame
  • 50 ml ulei
  • sare
  • o frunza de dafin
  • 2 lingurite boia de ardei dulce
  • piper

Praz cu masline

Mod de preparare pentru reteta de Praz cu masline

Intr-o cratita de tuci incapatoare puneti uleiul la foc molcom. Adaugati ceapa tocata marunt si usturoiul pisat. Amestecati incet si, in clipa in care ceapa incepe a straluci, adaugati boiaua de ardei si rosiile pasate si un strop de sare.

Lasati sa forfoteasca usor pe foc moderat, in timp ce veti taia prazul rondele. De la praz folositi doar partea alba, iar frunzele ori le aruncati, ori le taiati rondele subtiri de tot si apoi undite in ceva ulei le veti transforma intr-o tarta sau placinta delicioasa cu branza.

Ok. Reintoarceti-va la tigaia ce forfoteste pe plita si adaugati in ea rondelele de praz. Amestecati totul in timp de turnati o cana mare cu apa. Acoperiti usurel cu un capac tras oleacutica pe o parte, cat sa iasa auburii, si lasati la foc moderat cam 35-40 minute. Intre timp mai aruncati cate o invarteala de lingura de lemn in toata aceaste splendoare de arome. Sper final (cam cu vreo 5-7 minute inainte de a trage de pe foc) aruncati frunza de dafin si maslinele cu samburi sau fara (complet neimportant, zau). Lasati sa dea in cateva clocote si potriviti de sare si piper.

Parol ca e cea mai buna mancare de post, de legume, vegetariana sau cum s-o fi numind ea, sau pe la ce trend culinar vreti voi sa o incadrati. E o maiestrie de arome, o dulcegarie de praz ce iti striveste papilele. Savuros.

Iar cei ce nu tin post si nici vegetarieni convinsi nu sunt, pot adauga langa savurosenia aceasta cateva bucati de pui rumen.

Pofta buna!

Praz cu maslinePraz cu masline

8 Responses to Praz cu masline

  1. yoni spune:

    Pe asta trebuie neaparat sa o incerc…super faina pare…si de cadourile primite de la Remy al tau…ce sa mai zic..esti o norocoasa, draga mea 😉

  2. liana spune:

    Am auzit ca este o mancare de praz cu masline dar n-am facut niciodata, parca nu mi-o puteam imagina :)). Ia sa fac si eu, daca zici ca-i buna…

    • Alice spune:

      Este. Zau ca da. Poate multa lume crede ca e ceva gen „ceapa fiarta” :)) dar nope…e senzatie. Si daca nu o vrei simpla, pune-o langa o bucata de carne de pui sau de vita. Senzational.! Astept impresii, scumpa!

      • liana spune:

        Impresiile sunt ca e o mancare neasteptat de buna! Nu i-am pus dafin, si nici marar cum zice la carte, dar i-am pus acreala (o lingura de zeama de lamaie) si-a fost foarte buna. Trebuie sa-ti multumesc ca mi-ai dat curaj sa o fac :))

        • Alice spune:

          Uhuu ce ma bucur!!! Da, nici eu nu am pus marara (nu prea sunt fan marar :)) ) Dap si zeama de lamaie…mega!!! Ma bucur mult si poate iti voi mai da curaj sa incerci si alte retete! O Zi minunata!

  3. Cristina spune:

    ce poze frumoase!!! mancarea o stiu, imi place, dar aici am dat de o prezentare superba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.