WordPress Templates

Dovlecei umpluti cu branza si orez

Print pagePDF pageEmail page

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

E sezonul dovleceilor.  De fiecare data cand intru in gradina de la tara ma duc sa ii privesc, sa-i vad cat au mai crescut, pe care ii mai culeg, cat de frumos si pur e verdele lor. Imi plac dovleceii pane, (pfaii maninc de una singura pana pocnesc :D), imi place sa ii folosesc si in ciorba si ii ador cand sunt murati de vara.

Anul asta am avut surpriza sa vad ca ai mei socri au insamantat niste dovlecei patison. Stelati, rotunzi si tare mici si dragalasi. Ca niste mici OZN-uri comestibile :)) Sunt mult mai moi si mai fini decat dovleceii comuni, gustul (atunci cand e crud) parca e mai apropiat de cel al castravetelui proaspat cules.  Reteta de astazi e simpla: Dovlecei umpluti cu branza si orez.

Dar sa nu mai stam la povestit, sa mancam! Dovlecei umpluti!

Dovlecei umpluti cu branza si orez

Ingrediente pentru reteta de dovlecei umpluti cu branza si orez:

  • cativa dovlecei patison (sau 2-3 dovlecei comuni)
  • o ceapa mica curatata si tocata
  • 2 linguri de orez
  • 100 gr branza telemea
  • 50 gr cascaval ras
  • un pahar de smantana
  • patrunjel tocat
  • 2 linguri de pesmet 
  • sare
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • ulei

Mod de preparare pentru retete de dovlecei umpluti cu branza si orez

Curatati dovleceii de coaja. Taiati-i in doua si scoateti miezul cu ajutorul unui cutit sau o lingurita. Puneti-i cu scobitura in sus, intr-o tava tapetata cu o foaie de copt. Stropiti-i cu extrem de putin  ulei si dati-i pentru 15 minute la cuptor (incalzit in prealabil) la 180 grade. Apoi scoateti-i si pastrati-i la temperatura camerei.

Intre timp, puneti la fiert cele doua linguri de orez cu putina apa rece. Cand a fiert, dati-l deoparte. Incingeti intr-o cratita o lingura de ulei si caliti usor ceapa tocata marunt.  Cand a devenit aurie, adaugati miezul dovleceilor tocat marunt. Amestecati si dupa ce s-a evaporat apa lasata de acestia adaugati orezul fiert, branza telemea rasa pe razatoarea mica, boiaua de ardei dulce, patrunjelul tocat marunt. Amestecati lasand cateva minute in cratita respectiva, pe foc mic… maxim 7 minute.

Cu aceasta compozitie umpleti dovleceii. Puneti-i intr-o tava termorezistenta, unsa cu putin ulei. Deasupra lor turnati smantana, presarati un strop de sare, pesmetul si cascavalul ras.

Dati la cuptor si coaceti-i 15-20 minute la foc moderat. Serviti-i cu sos de rosii sau salata de rosii. Iata cat de simpla este aceasta reteta de dovlecei umpluti.

Pofta buna!

Dovlecei umpluti cu branza si orezDovlecei umpluti cu branza si orez

 

4 Responses to Dovlecei umpluti cu branza si orez

  1. […] sezonul dovleceilor, iar la noi in ograda tot s-au facut si v-am mai povestit cat de mult imi plac dovleceii, nu puteam sa nu pregatesc aseara niste tocanita de […]

  2. […] ca e anul dovleceilor la noi in curte. S-au facut din plin si dovlecei obisnuiti, si cei ondulati patison si zucchini. Minunati! Ieri am adus o traista plina de patison si zucchini pe care ii voi toca si […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.