WordPress Templates

Rosii uscate in ulei

O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

 

E timpul rosiilor, asa-i? So… daca e timpul lor si tot am vorbit cu ceva timp in urma despre rosii si calitatile lor miraculoase, am pregatit ceva buuun-buunnn pentru retete din Tara bucatelor :)) Na… si am luat eu niste rosii si le-am copt, pardon uscat in cuptor… cu soarele mai greu si nu risc 😛  Asa pe o caldura infernala am dat foc aragazului meu vechi si antic, super obisnuit (sa ma milogesc pentru un coptor electric? 😀 ), creand o senzatie mai tare ca-ntr-o bania ruseasca… adica ceva gen crapi dracu’ de cald si iti vine sa iesi da’ n-ai unde te racori… ca na… zapada rece afara nu-i! Si astfel, dupa vreo 3 ore de caldura sufocanta la foc mic-mic si intretinut…. iaca ale mele rosii uscate in ulei numa’ bune de folosit in tot felul de saraturi.

Dar sa vedem creatia!

Rosii uscate in ulei

Ingrediente pentru reteta de rosii uscate in ulei

  • rosii (nu stiu cate ca nu am cantarit….da’ vreo 2-3 kg tot sa fi fost)
  • sare de mare
  • ulei de masline
  • busuioc uscat (proaspat nu am avut in casa…so…iertare)
  • usturoi

Mode de preparare pentru reteta de rosii uscate in ulei

Deci: simplu ca buna ziua! Iei rosiile, le speli, le tai felii, dar ai grija sa pastrezi cam aceeasi dimensiune, hai… o diferenta de +/-3% ca-n sondajele de opinie, e acceptata.

Le randuiesti frumos, feliuta langa feliuta, ca ostasii, le presari cu sare de mare (musai, ca nu scoate zeama din rosii cum ar facea-o cea iodata) si busuioc uscat, in cazul meu.  E bine daca ai verde, busuiocul…de el e vorba, insa nu aveam si nici timp sa umblu, de nebuna,  prin 45 de grade afara, dupa  verzaturi. Oi fi pornind io aerul conditionat in masina… da’ totusi! Asa… ups!… am uitat un amanunt important: feliutele de rosii le asezi pe o foaie de copt, pusa in tava, ca sa nu ardem tava cu suculetul lasat de ele.

Iei tava, bagi in cuptor… dai focul la minim de minim….. lasi usa intredeschisa…  si fugi cat poti!

Rosii uscate in ulei Rosii uscate in ulei

Intoarce-te dupa vreo 2 ore si uita-te la ele…. verifica-le starea si daca ti se pare ca ar mai trebui lasate… mai lasa-le juma’ de ora cel mult.

Apoi scoate tava si lasa-le sa se raceasca. Dupa care le pui in borcan, unele peste altele, pui printre ele si niste catei de usturoi, umpli borcanelul pana sus cu ulei de masline…. and this is it! Ai niste minunate si bio rosii uscate in ulei.

Le folosesti cu incredere in briose cu branza sarata, in foietaje cu diverse (ioiiii!)…..

S-aveti pofta si idei!

 Rosii uscate in ulei

51 Responses to Rosii uscate in ulei

  1. […] curand si am pus si la uscat. V-am mai povestit reteta de uscare a rosiilor, cand v-am prezentat Rosiile uscate in ulei.       Asa ca nu mai insist decat sa va  spun in mare ce si cum le-am facut: Asadar […]

  2. […] de care: de visine, de caise si piersici cu samburi catifelati de migdale si caise, borcanase de rosii uscate, de pasta de gogosari, gogosari in otet sau in sos de mustar, deliciosenii ce mai! De unele am […]

  3. […] intre naut si ciuperci. Am ales sa fac o Salata vegana cu naut si ciuperci in care am pus si niste rosii uscate in ulei, preparate de mine. Se prepara putin mai greu pentru ca necesita un timp de marinare pentru ciuperci […]

  4. […] sa incerc si eu sa le usuc, insa parca niciodata nu aveam imboldul necesar. De curand, Alice, de la Tara Bucatelor, a postat reteta ei de rosii uscate si …nu am mai rezistat :)))) Era un caz fericit intrucat […]

  5. […] aproape de rodul nou. Astfel ca in frigiderul meu vei gasi mereu macar un borcanel cu pretioasele rosii uscate in ulei si cu busuioc si cu usturoi… o nebunie, nu alta. Si trebuie sa recunosc ca de foarte […]

  6. […] gasesti pe blog aici o intreaga colectie care sper sa te inspire.  Iar tarta cu branza de capra si rosii uscate e genul asta de tarta: simpla, rapida, buna si calda si rece, perfecta pentru pachetelul de […]

  7. […] cuburi trecute prin blender. Lasati-le 5-7 minute la foc molcom, apoi adaugati un strop de sare si rosiile uscate in ulei. Amestecati, lasati un minut si apoi trageti de pe […]

  1. Monya spune:

    mmm, ce mi-as baga eu nasul in borcanul tau cu rosii…si parol, ca daca mi promiti ca vei gati cu ele (si vei impartasi secretul) voi suferi si io de cald si voi face cateva rosii uscate..

  2. Super idee Alice…ia sa pornim si noi a face niste minuni ca ale tale ca nu strica sa fie in camara:D
    Pupici

  3. liana spune:

    ioiiiiiiiiiiii !!!! … ca bine zici …. :)) ce bine ca s-a racorit putin, sa incerc si eu. am avut o tentativa si cu soarele, dar n-a colaborat destul …

  4. Mitinita spune:

    au iesit tare faine! eu mai am pe balcon,dar cred ca trebuie sa le termin la cuptor.avem cu ce ne da mari la iarna:))

  5. Buburuza Bubu spune:

    O prezentare f.f.frumoasa si o reteta simpla si buna!

  6. Raluca spune:

    M-ati innebunit cu rosiile astea!!! Hhhmmm. Bineeee!!! Pup o … albinutza rosioara! 🙂

  7. Cristina spune:

    Super! Si eu m-am gandit sa fac dar nu m-am indurat sa pornesc cuptorul la 38 C. De azi s-a racorit, ploua, asa ca trecem la treaba.;)

  8. Adnia spune:

    am facut si eu minunatile astea, dar din fericire, mie mi-a fost mai usor cu deshidratorul din dotare!

  9. grozava si usoara de tot reteta ! rosii avem !, busuioc verde avem!, afara s-a racorit 🙂 sa trecem la treaba:))))

  10. AlinaS. spune:

    Ai prezentat asa frumos totul ca mi-ai facut si mie pofta de niste rosii uscate. Acum ca s-a mai racorit afara poate incerc si eu.

  11. Anamaria spune:

    Foarte bune pentru camara!!!Imi plac rosiile la nebunie si sufar cand nu am in casa!!!

  12. johanna spune:

    Tare bine arata, esti o harnicuta mai ales daca e cald la voi.Eu cu racoare si nu ma unesc sa le fac :))

  13. Rocsy Ciobanu spune:

    Super.Cred ca sunt foarte faine la gust!

  14. Poliana spune:

    Vaii, ce faine sunt.! Asta da reteta buna, ca tot ma plangeam eu ca n-am mancat ever rosii uscate. Cred ca ar fi momentul ideal sa-mi fac. Pupicei, multumesc pt reteta 😉 Iar pozele imi plac enorm!

  15. Angelica spune:

    Cat am lispit eu ai facut numa’ bunatati:-)
    Esti tare harnicuta!!!Faine rosii ti-ai pregatit.
    Ti-am trimis un mail pe adresa cu ”sunshine”…l-ai primit?
    Pupici:-)

  16. maria elena spune:

    Tare faine Alice, saptamana asta fac si eu, am facut si anul trecut, au fost o nebunie!

  17. Mihaela spune:

    Buna
    Rosiile in ulei rezista peste iarna?

    • Alice spune:

      Buna,
      Bineinteles! Doar sa le tii la rece, in frigider. Eu am pastrat si peste vara pana au aparut rosiile proaspete. Totul este sa fie deshidratate corect, uscate bine, nu arse. Spor si bafta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.