WordPress Templates

Tarta cu leurda

Print pagePDF pageEmail page

O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

 

Iata ca a venit vremea sa postez si eu o reteta cu leurda, sezonul asta. Dupa ce m-am desfatat cu vreo cateva salate cu leurda, gasiti retele aici si aici, iertati-ma ca-s poze vechi. Stiu R. ai avut dreptate: „poze noi! poze noi!”, but sometimes lenea e cucoana mare šŸ˜›

Doamnelor si domnilor va prezit in toata splendoarea ei pe Maria Sa Tarta cu leurda. O combinatie de leurda (un fel de wild garlic autohton) legume de care ma lasa inima si ceva piept de pui, numa’ ca Ā musai vegetariana nu am putut a o procesa. Diverse motive, doar de mine stiute šŸ˜›

Dar sa va mai spun ca minunata si draga de leurda, dupa care sunt iremediabil inlove, am primit-o cu drag de la vecina mea. So, thanx Gabi, my friend!

Tarta cu leurda

Ingrediente pentruĀ Tarta cu leurda

pentru aluat:
  • Ā 140 gr unt
  • Ā 260 gr faina
  • Ā 1 ou
  • un varf de cutit de sare
  • Ā 4 linguri lapte
  • un ou pentru uns
pentru umplutura:
  • 300 gr piept de pui
  • 1 dovlecel
  • 1 ardei gras rosu
  • leurda, cam cat va tine inima, eu am folosit cam vreo 4-5 legaturi….cred?!
  • o ceapa
  • sare si piper proaspat macinat
  • 300 ml lapte
  • 1 lingurita amidon
  • ulei
Tarta cu leurda

Mod de preparare pentruĀ Tarta cu leurda

Am facut aluatul de tarta amestecand faina cu sarea, oul, laptele si untul rece, l-am framantat bine si am obtinut o coca pe care am dat-o la rece cam 30 de minute.Ā Dupa ce a expirat timpul de stat la rece, am luat aluatul si am intins o foaie cam de 1 cm grosime. Aici am gresit tare pentru ca ar fi trebuit sa il intind de 1,5-2 cm grosime. Dar e timp si data viitoare.

Dupa aceea am intins aluatul in tava tapetata cu unt si faina, am nivelat frumos si am taiat excesul de aluat de pe margini. Din acesta am intins iar si am taiat niste fasii cu care am incropit un fel de grilaj deasupra umpluturii.

Aluatul de tarta pus in tava, intepat cu furculita, l-am dat la cuptor pentru vreo 15 minute.

Ceapa am taiat-o si am calit-o in ceva ulei. Leurda curatata, spalata am pus-o la fiert cateva minute intr-o cratita cu apa cu sare. Apoi am scurs-o si taiat-o marunt. Pieptul de pui l-am taiat bucatele mititele, l-am calit in ulei pentru cateva minute pe ambele parti, pana s-a rumenit cat de cat. L-am scos pe o farfurie calda si in tigaia respectiva am pus ardeiul gras taiat suvite si dovlecelul curatat si taiat rondele. Le-am tras putin pe foc si pe o parte si pe alta, doar asa de Ā complezenta si cat sa se patrunda nitel.

Intr-o craticioara am pus laptele la foc, cu putina sare, piper macinat si cu o lingurita de amidon alimentar, amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi de fundul craticioarei. Cand s-a ingrosat putin, l-am tras deoparte si l-am lasat la racorit. In crema de lapte am adaugat ceapa calita si scursa de excesul de ulei, leurda tocata si apoi am amestecat.

Scoti tava din cutor si pui peste aluatul semi-copt un strat de carne peste care intinzi tot amestecul de lapte-leurda si la final adaugi pe ici-colea fasiile de ardei si rondelele de dovlecel, one by one. Din restul de aluat taiat de pe marginile tavii am facut un grilaj pe care l-am intins deasupra, dar nu e Ā musai necesar, il poti folosi ca floricele, frunze sau alte Ā minuni daca ai chef, timp, spor sau mana. Peste tot am pensonat apoi cu un ou eco batut zdravan si am dat la cuptor vreo 35-40 minute la foc ultra-moderat.

Dementiala tarta cu leurda. Pe bune! Si a mers de minune pe langa un pahar de bere Carlsberg (probably the best beer in the world) my favorite!

Tarta cu leurda
Tarta cu leurda
Tarta cu leurda
Tarta cu leurda

19 Responses to Tarta cu leurda

  1. […] flama! Dar rau de tot. Dupa ce am dat gata un delicios Piept de pui cu sos veloute de ciuperci si o Tarta cu leurda, asta tarta facuta sub aura unei necesitati imperioase de a termina o sacosa de leurda gata-gata sa […]

  2. […] si facut: o tarta, o frittata, niste salate si evident ca nu putea lipsi regina retetelor cu leurda: pesto. Pesto de […]

  1. catkitchen spune:

    Cu asta m-ai dat gata !!!! Ma duc sa citesc reteta ca vreau si eu tarta cu leurda !!! šŸ˜‰

  2. Alice spune:

    Magda, e delicioasa. te asigur!

  3. catkitchen spune:

    Iufffff , te cred , numa la ea ma ganesc !!! šŸ˜‰

  4. TeoBucatar spune:

    Spre rusinea mea nu am incercat leurda dar trebuie sa o incerc,tarta arata super bine!

  5. Fab Chef spune:

    N-am incercat nici eu leurda pana acum. Tarta arata delicios.

  6. Dana Cristea spune:

    Arata excelent!!! Trebuie incercata!!! Te invit la concurs http://pusikmea.blogspot.com/2012/04/concurs-de-iepuras.html Pup!

  7. Maria Mare spune:

    Este o adevarata minunatie – leurda!!!Imi place tare mult tarta:X!!!!Pupici

  8. Andra spune:

    Arata extraordinar tarta aceasta! As face-o si eu, dar pe aici pe meleaguri straine nu gasesc leurda, imi ramane doar spanacul šŸ™

  9. Haplea spune:

    Tare apetisanta tarta ta!

  10. Alice spune:

    Andra …o poto incerca cu spanac. te aigur ca va fi mega delicioasa…si sanatoasa!

  11. liana spune:

    M-ai lovit drept la sentiment cu reteta asta, tarta + leurda = love, in imaginatia mea !

  12. liana spune:

    Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  13. coollove spune:

    super e de sezon, imi place o voi incerca si eu

  14. Adela Parvu spune:

    Arata demential! Multumim Alice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.