WordPress Templates

Spata de porc la cuptor si cartofi cu rozmarin

Print pagePDF pageEmail page

O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Spata de porc la cuptor si cartofi cu rozmarin

 

Pentru snobi si pentru ne-snobi, pentru rromi, romani, aromani, vizigoti si ostrogoti, pentru toti cei din Ro., din afara granitelor si chiar si pentru cei din Diaspora (hhmmm… hai si pentru cei care au plecat demult, au gasit secretul fericirii vesnice si ma ataca pentru ca folosesc un limbaj decadent-literar si nu strict culinar!), am sa va arat o mare minunatie. O reteta de la Gordon citire, asa ca fiti cu mare bagare de seama. Taa-taaa! O suculenta si aromata Spata de porc la cuptor, yummyy…. Si ca bonus, va dau si cartofii cu rozmarin, ca doar ce naiba?!, asa-s eu o „doamna!”

Ingrediente pentru Spata de porc la cuptor si cartofi cu rozmarin

pentru spata de porc la cuptor:
  • 1 bucata de spata de porc, cam de 1,3-1,5 kg
  • 3 catei de usturoi
  • o legatura de frunze de patrunjel
  • coaja de la o lamaie
  • salvie
  • ulei de masline
  • sare de mare
  • piper macinat
 pentru cartofii cu rozmarin:
  • 1 kg cartofi mari
  • ulei
  • 1-2 catei usturoi
  • rozmarin
  • sare de mare
  • piper macinat

 * cantitatile sunt orientative, faceti dupa pofta inimii si dupa gust!

Mod de preparare pentru Spata de porc la cuptor si cartofi cu rozmarin

In primul rand dai foc la cuptor. Nu o lua ad-literam, ca in cazul asta tre’ sa suni la 112. Incinge cuptorul la 240 grade sau treapta 9.

Carnea de porc spalata si fara grasime, o tai in doua pe lung pentru a obtine o bucata de carne de aceeasi grosime, pe care sa o poti rula mai apoi. Sau cum zice Gordon: ” faci o despicatura de-a lungul fileului, ca sa se deschida precum aripile unui fluture” .

Pe o parte o crestezi din loc in loc, sub forma de cruce, la intervale de 2-3 cm. Presari usturoiul curatat si pisat pe toata suprafata carnii. Apoi presari coaja de lamaie rasa pe razatoarea mica si te apuci serios de masat bucata de carne. Mai pui ca bonus si niste sare de mare si putintel piper proaspat macinat si masezi, masezi, masezi.  Vine randul salviei, ori ai frunze proaspat tocate, ori cateva uscate….nu conteaza. Intinzi bine pe toata suprafata carnii si pui si o legatura de frunze de patrunjel tocate.

Next, rulezi strans bucata de carne, o legi fedeles cu niste sfoara (ata de bucatarie :P) si-o mai masezi putintel printre crestaturile alea cu sare de mare, piper si ulei de masline din abundenta. Dupa ce ai batucit-o bine o arunci intr-o tava unsa cu ulei.

O bagi la cuptor 15-20 minute pana se rumeneste si capata o crusta crocanta. Micsorezi focul pana pe la 160-170 grade si lasi acolo pana se coace. Daca ai termometru de carne (mi-a promis mie cineva, sper sa nu uite :P) verifici temperatura. In caz contrar, socotesti cam 25 minute pentru fiecare 450 gr de carne.

O tii la cald pana in momentul servirii.

O tai felii si o servesti langa niste varza rosie inabusita sau alegi varianta mai barbara: carnea bine facuta taiata felii si niste cartofi cu rozmarin, totul servit direct din tava, taiat la fata locului sub privirile pofticioase ale musafirilor.

Spata de porc la cuptor si cartofi cu rozmarin

Cartofii cu rozmarin se fac simplu de tot. Ii curateti de coaja, ii tai in bucati potrivite si egale ca marime. Intr-o tava de friptura incingi niste ulei de floarea soarelui si arunci acolo cartofii taiati. Ii tii la foc mediu si ii intorci din cand in cand, pana capata o crusta aurie. Apoi presari sare de mare, piper, usturoiul pisat si frunze de rozmarin. Bagi tava la cuptor si lasi cam 40 minute, la foc mediu, intorcadu-i din cand in cand, pana ce devin crocati la exterior si moi si pufosi la interior.

Spata de porc la cuptor si cartofi cu rozmarin
Spata de porc la cuptor si cartofi cu rozmarin
Spata de porc la cuptor si cartofi cu rozmarin

11 Responses to Spata de porc la cuptor si cartofi cu rozmarin

  1. […] Meniul Perfect (multumesc R.) am ales de acolo doua retete fabuloase pentru seara cu pricina. O Spata de porc la cuptor si niste cartofi cu rozmarin si un Pui Tikka Masala care mi-a facut cu ochiul acompaniat de un parfumat orez cu sofran si […]

  1. catkitchen spune:

    Am venit fugutza de pe FB sa vad minunea asta !!! 😉 Am ochit si eu reteta asta a lui G , dar acum daca o vad si la tine , musai sa o fac !!! 🙂

  2. Raluca spune:

    Si rugile mi-au fost ascultate…!!! Multumesc draga albinutza

  3. Cristina spune:

    Cat de bine arata!!!! Super prezentare!

  4. Cristina spune:

    Cat de bine arata!!!! Super prezentare!

  5. Mimmi spune:

    imi lasa gura apa cum arata …
    Te invit sa participi la Giveway la mine pe blog!
    http://bucatepealese.blogspot.com/2012/03/giveway-de-paste.html
    Pupici!

  6. Licuta Marin spune:

    Totul este un deliciu!!!Mmm, vreau si eu:)Pup!

  7. Maria Mare spune:

    Arata minunat:)!!!Delicios:X!

  8. Adina spune:

    Perfecta pentru Craciun!:)

  9. Buna Alice, am descoperit poza acestei retete postata intr-un concurs la Reteta Perfecta https://www.facebook.com/retetaperfecta.ro/app_1715314922027582 de catre cineva cu numele CORNELIA ,langa o aiureala de text ca reteta. Nu mi se pare corect ,de aceea am zis sa te anunt!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.