Julfa sau Pelincile Domnului, Turte de Ajun
by Alice Ciobanu
Am primit pe mail invitatia celor de la Electrolux de a participa la un concurs cu retete traditionale, de data aceasta din zona mea, adica a Moldovei si Bucovinei. M-am bucurat foarte tare, in prima faza, dupa care m-am speriat repejor (dar, asta e felul meu, nu e o noutate :P)…dificil de ales, dificil de facut….. M-am gandit la Pelincile Domnului, Turtele de Ajun sau versiunea cu canepa cunoscuta drept Julfa, o delicatesa veche, moldoveneasca. Mi-a fost insa greu sa o fac cu seminte de canepa, din motive obiective, insa am obtinut promisiunea de a primi niste canepa (legala :))) imediat ce vremea se imbunatateste si drumurile vor fi deschise si actunci voi prezenta si Julfa cu canepa.
Pentru proiectul Electrolux duce Passion4Cooking la nivel national. am ales sa particip cu Julfa sau Pelincile Domnului sau Turtele de Ajun care se fac in satele din Moldova in seara de Ajun si se impart ca pomana. Mihai Lupescu ne spunea in cartea sa, Din bucataria taranului roman: „Pelincile Domnului, turte de Craciun, turte de Ajun, scuticele Domnului se fac in Ajunul Craciunului. Ele sunt niste turtite subtiri si coapte, muiete in apa indulcita cu miere ori zahar. Printre ele se pune si branza de julfa (julfa, jufa sau jurfa se face din samanta de canepa pisata). Cine vrea poate pune si miez de nuca pisat. E pomana cine le face si le trimite altora. Ele se duc si jertfa la biserica. Pe masa satencelor se pun de Ajun de le sfinteste preotul.”
Ingrediente pentru Julfa sau Pelincile Domnului, Turte de Ajun
- 700 gr faina
- 1/2 lingurita sare fina
- apa calduta, nu foarte, cam vreo 300 ml
- 400 gr zahar
- 600 ml ceai de tei, iasomie si cateva petale de trandafir
- 20 ml esenta rom, optional
- 400 gr nuca pisata
- 200 gr zahar
Turtitele se pregatesc asa: din faina, sare si apa turnata cate putin, framantati un aluat potrivit, destul de elastic dar sa nu se lipeasca de maini. Il lasati apoi sa se odihneasca cam o jumatate de ora, (acoperiti-l cu un prosop, altfel va incepe sa se usuce).
Dupa care se va trece la pasul urmator: sucitorul! Aluatul il intindeti bine de tot cu sucitorul de lemn pana obtineti o foaie subtire-subtire, stravezie chiar, cam cat muchia de cutit. Pentru a va fi mai usor impartiti aluatul in doua si lucrati intai o bucata, cealalta lasati-o in continuare in bol acoperita cu prosopelul. Cand ati obtinut foaia subtire de aluat decupati turtitele cu ajutorul unei farfurii si a unui cutit ascutit.
Apoi urmeaza coptul lor. Pe o tabla incinsa bine – de preferat o plita de tara, dar ne mai adaptam si noi 🙂 – puneti, pe rand cate o turtita. O puteti acoperi cu un capac mai mare decit turta, pentru a preintimpina eventuala scorojire in timpul coptului. Lasati-o foarte putin dupa care o intoarceti imediat si nu o mai acoperiti cu capacul. Aveti grija ca se fac foarte repede, daca le lasati mai mult se vor usca mult prea tare si se vor arde. Deci, grija mare si gingasie 🙂 Dupa ce ati copt turtitele din prima bucata de aluat luati urmatoarea bucata de aluat plus resturile de aluat ramase in urma decupatului, framantati-le foarte putin si incepeti iarasi operatiunea sucitor apoi pasul coptului. Si tot asa pana terminati de intins si copt intreaga cantitate de aluat.
Pentru sirop vom pune la fiert ceaiul cu zaharul si optional esenta de rom pana obtinem un sirop nu foarte gros.
Sunt de post, dar sunt atat de dulci. Sunt atat de simple si atat de suave.
27 Responses to Julfa sau Pelincile Domnului, Turte de Ajun
-
yummy..succes,Alice:)
-
Constantin Munteanu ÎN SFÂRȘIT: discutăm și despre produsele tradiționale moldovenești – TURTELE CU JULFĂ, sau Pelicile Domnului. Aluatul pentru turte: făină albă, puțină sare, frământată bine, cu ulei de fl. soarelui din când, apoi foile se întind f. f. bine pe o tablă de aluminiu unsă cu ulei, care se pune în cuptor și se lasă să se coacă, fără să se rumenească prea tare. Stiva de turte se lasă la uscat o zi sau mai multe. Stiva trebuie să fie înaltă, pentru că nepoții sau ceilalți ai casei vor avea grijă s-o reducă la sub jumătate. Se prepară julfa: sămânța crudă se spală și se dă la blender, jumate apă, jumate sămânță. Se amestecă cu apă caldă, să se dizolve bine, se strecoară, pentru a elimina cojile, apoi se pune la foc slab și se obține julfa, așa cum se obține urda la stână, sau ca în clipul de mai sus. Julfa, după ce se răcește, se amestecă cu esență de rom și zahăr, după gust. Unii mai pun nuci date prin mașină, praf de ciocolată sau alte mirodenii. Într-un vas mai mare se pune o turtă, un strat de julfă, până se termină. După câteva ore, se poate mânca. Dacă-i prea moale, se mai înfig ”cioburi” de turte uscate în compoziție. Dacă-i prea tare, se fac tăieturi cu vârful cuțitului și se toarnă puțină julfă moale. Ca la orice mâncare, chiar cu ”Sanda Marin” în mână, experiența își va spune cuvântul. (Și apropo: un personaj de-al meu, în Comedia contemporană, vol 6 și 7, A trecut un scriitor… și Bufonul sorții, dezvoltă o afacere ”profitabilă” cu julfă – mai puțin ”produsele” din julfă exportate în Londra, care trebuie luate ca o metaforă…)
-
-
multuymesc sisters
-
N-am mancat niciodata, dar dupa cum arata cred ca-s tare delicioase, mai ales ca ador nuca insiropata :). Succes! Pupici
-
Multa bafta Alice!!!! Te pup!
-
De cand asteptam reteta asta… Mult succes, Alice!
-
Bafta Alice!!!! Initial am vrut sa refac pozele si sa repun reteta pentru concurs, dar daca am vazut ca te pregateai si tu, ti le-am lasat tie, caci le-am gustat si erau exact pe gustul meu. Pup si multa bafta!!!
-
ralu…te astept!
Dana…multumesc!
Mihai…ma bcuur ca v-au placut!
Cristina, drga mea, pe bune? Multumesc frumos si ma bucur ca ti-au placut…!
-
Foarte interesanta reteta!Sunt foarte curioasa ce gust are,cred ca e tare buna!Felicitari!
-
Ce frumoase sunt!!!!
Succes!!! -
Ti-au iesit nemaipomenit de aspectuase, iar gustul sigur e pe masura! Bafta!
-
multumesc Viviana….bafta voua!
-
Ai dreptate:”Sunt de post, dar sunt atat de dulci. Sunt atat de simple si atat de suave”….Interesanta reteta:)Bafta!!!!
-
Foarte interesante! Multa bafta la concurs!
-
eu tot am citit reteta si prin carti si pe bloguri, dar a ta suna bine ceai de tei, iasomei+ trandafiri … si la cum arata … mi se face pofta tare tare!:*
-
+ te asteapta un premiu pe blogul meu :*
-
Faina julfa ta! La noi in Bucovina nu se face si prima oara cand am mancat a fost la Iasi si mi-a placut mult.Eu nu am facut niciodata dar o mananc cu mare placere.
Bafta! -
Fetelor va multumesc pentru incurajari si pentru cuvintele frumoase. Va imbratisez cu drag.
Andreea elena…e super asa cu ceai. e pentru prima oara cand fac si eu cu ceai.
multumesc pentru premiu si pt cuvintele frumoase despre Miruna mea 🙂 Pup cu drag
Dana B. nici la mine acasa, la falticeni nu prea se face, probabil pentru ca Falticeniul e cam pe la granita cu Bucovina…undeva intre fostul regat si fostul imperiu :)) Eu prima oara tot in Iasi am mancat.
-
Felicitari! tare bine si gustoase arata!
-
Doamne ce pofta mi-ai facut Alice!!! Arata divin!
-
Bafta Alice , arata minunat, cred ca si gustul e pe masura!!
-
Trebuie sa le faci cu julfa din seminte de canepa,nu e nimic ilegal in asta( nu au nici urma de drog) si nici nu se compara gustul.E cu totul alt preparat.Asta e de fapt reteta din strabuni.Eu sunt moldoveanca si desi locuiesc in Bucuresti de peste 12 ani,in fiecare an fac reteta originala.Recunosc,la inceput in Bucuresti nu gaseam seminte de c la canepa dar mergeam sa le cumparam din Iasi.
-
Ce bine arata!!!!
-
bravo.dar julfa cea de canepa cum se face ?
-
Articolul este suter si pare documentat. Sugestia mea ar fi sa descrie in amanunt momodul in care si prepara julfa din camepa ,pentru ca nu am gasit-o nicaieri ! Multumesc
Lasă un răspuns
Gogosi pufoase pentru ierni geroase
[…] sursă imagine […]