WordPress Templates

Spanakopita sau Placinta cu spanac si branza feta

O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Tineti minte ca v-am povestit acum ceva vreme despre faptul minunat care se petrecu, cum ca al meu drag husband, mi-a adus in dar doua carti. Ei bine, pe langa Bucatele noastre, mi-a mai adus si Bucataria lumii. Da! chiar aceea, a lui Gordon Ramsay. Ce sot am! Sunt norocoasa, mi-a zis cindva o prietena. Chiar asa e. Sunt!

Si pentru ca am tot studiat-o bine cateva zile, dar neavand curajul a ma incumeta a coace de pe acolo, am tot amanat momentul. Pana cand intr-o seara m-am luminat brusc. Voiam ceva bun si care sa poata fi facut cu ceea ce aveam prin frigider la acea ora tarzie din noapte, adica spre vreo orele 23.

Astfel ca in plin elan muncitoresc, am scos foile de aluat de la congelator, apoi am pus de-o cafea si am dat drumul incetisor la cuptor. Ce a iesit? Las pe voi a decide. Spun doar atat: o savuroasa Spanakopita.

Spanakopita sau Placinta cu spanac si branza feta

Ingrediente pentru Spanakopita (Placinta cu spanac si branza feta)

  • 2 linguri mari de ulei de masline
  • 1 ceapa mare sau 2 mai mititele
  • 500 gr spanac (ori frunze proaspete pe care le fierbeti, ori congelate – asteptati sa se decongeleze)
  • un varf de cutit (generos) de nucsoara 
  • 250 gr de branza feta (daca nu va place gustul, o puteti inlocui cu telemea de vaci/oaie combinata)
  • 2 oua mari
  • 200 ml smantana
  • 100 gr unt
  • 14 foi de placinta (le gasiti prin orice magazin, chiar si cel de la coltul blocului :P)
  • 50 gr muguri de pin (nu am folosit pt ca la ora aia cu siguranta era inchis la magazinul arabesc, de unde puteam sa mi-i procur, so… next time) 

Mod de preparare pentru Spanakopita (Placinta cu spanac si branza feta)

Incingeti uleiul intr-o tigaie si la un foc moderat sotati bine ceapa tocata marunt. Adaugati putin piper si doar putina sare, pentru ca barnza pe care o veti folosi este destul de sarata. Mutati apoi ceapa intr-un bol mare in care veti adauga nucsoara, branza feta, ouale batute putin (doar cat sa se lege), smantana. Amestecati bine si adaugati spanacul. Daca folositi frunze proaspete, le fierbeti, dupa care le tocati si stoarceti bine apa. Acum ar trebui adaugati si mugurii de pin in compozitie, daca-i aveti. Lasati amestecul la temperatura camerei pana pregatiti foile.

Preincalziti cuptorul la 200 C sau treapta 6. Ungeti o tava termorezistenta cu unt si tapetati cu faina. Asezati 10 foi de placinta, unse fiecare cu unt topit, lasati marginile sa atarne. Apoi puneti umplutura si indoiti marginile in exces. Celelate 4 foi ramase se ung cu unt si se pun deasupra umplututrii, incretindu-le putin, pentru un aspect interesant. Se ung cu unt din belsug si se dau la cuptor pentru 50-60 minute, pana cand suprafata placintei devine aurie, rumenindu-se frumos. Pentru a verifica daca e facuta, puteti sa o incercati cu un cutit mic, umplutura nu trebuie sa fie prea moale.

Se serveste calda, nu fierbinte, sau si mai bine la temperatura camerei a doua zi dis de dimineata. Noi am servit-o a doua zi, cand au venit finii in vizita. Foarte buna spanakopita!

Spanakopita sau Placinta cu spanac si branza feta
Spanakopita sau Placinta cu spanac si branza feta

13 Responses to Spanakopita sau Placinta cu spanac si branza feta

  1. […] Mat (cu migdale pe afara) , o Rulada aperitiv cu rosii si branza invelita in susan si boia , o Spanakopita si o Salata de vinete cu Tahini… multe nu?    Asadar ingrediente (le scriu asa cum le-am […]

  2. […] Mat (cu migdale pe afara) , o Rulada aperitiv cu rosii si branza invelita in susan si boia , o Spanakopita si o Salata de vinete cu Tahini… multe […]

  3. […] (cu migdale pe afara) ? , o Rulada aperitiv cu rosii si branza invelita in susan si boia :P, o Spanakopita si o Salata de vinete cu Tahini… multe […]

  1. Florina spune:

    Norocoasa esti tu da si sot norocos ai sa-l rasfeti in fiecare zi cu cate ceva bunutz 😉
    Tre sa fie buna spanakopita asta.

  2. TeoBucatar spune:

    Delicioasa!Ingredientele imi plac,tre sa fi fost tare buna!

  3. Georgi spune:

    si eu il iubesc pe g ramsey, ii urmaresc toate emisiunile pe aici! super inspiranta aceasta placintica cu foietaj phyllo!!

  4. Petronela spune:

    Cunosc eu ceva de tarta asta….e o minunatie…garantez!!!
    Te pup si felicitari pentru sot care te alinta…dar nici tu nu glumesti!
    Pupici si o seara placuta!!!

  5. pansy spune:

    foarte una placinta cu spanac si nu mai spun ce aratoasa este !

  6. Andra spune:

    aaahhhhh, ce combinatie minunata: spanac si branza feta – as putea sa mananc placinta din asta de dimineata, la pranz si seara – si cred ca tot nu m-as satura!
    Acu’ o s-o visez la noapte, ca eu nu-s asa norocoasa ca tine sa am noaptea spanac prin frigider :))))
    pupici 🙂

  7. Alice spune:

    multumesc fetelor. va puop.
    Andra, ma bucur ca m-ai gasit. Lasa visele :))

  8. Mitinita spune:

    Andra viseaza placinta,eu o sa-l visez pe Gordon:)) reteta perfecta,deci e chiar bun Gordon asta. Pup si weekend placut

  9. Dana Cristea spune:

    mmm, ce bine arata si combinatia excelenta!!!! pup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.